Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: χορεύοντας με ακροδεξιούς και ναζιστικούς λύκους

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Το επίμαχο τουϊτ του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Το επίμαχο τουϊτ του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Λίγο μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Φαίνεται πως ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα. Όλα δείχνουν πως και στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα πιαστεί ο αριθμός των 180. Οι εκλογές είναι μονόδρομος. H υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε σήμερα 168 ψήφους εκ των οποίων δύο χιτλερικές».

Για να μην «πιαστεί ο αριθμός των 180» στην τρίτη ψηφοφορία όπως προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει οι 16 «χιτλερικοί» βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) να συμπορευθούν με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων του κατ’ ευφημισμό λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου». Αυτή συμπόρευση δεν ενοχλεί το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο «αντιχιτλερισμός» του είναι ευκαιριακός. Τον επικαλείται μόνο όταν τον εξυπηρετεί, ενώ τον επικρίνει όταν πολιτικά δεν τον επιθυμεί: ας θυμηθούμε επανειλημμένες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του που αντιτίθονταν στην παραπομπή της ΧΑ σε δίκη λόγω, υποτίθεται, των ιδεών της και όχι των πράξεών της. Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται εύκολα, στον ιστότοπο της ΧΑ…

Στα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμάχονται με συνέπεια την ακροδεξιά, ακόμα και εκείνη που δεν είναι ναζιστική, δεν επιτρέπεται –πολιτικά- καμιά πλειοψηφία υπέρ ή κατά μιας θέσης να διαμορφώνεται οριακά μόνο με τις ψήφους της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα, ανάλογη πρόταση έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος του Ποταμιού Σταύρος Τσακυράκης: χωρίς τους 18 βουλευτές που εκλέχτηκαν με τη ΧΑ, απαιτείται πλειοψηφία 170 εδρών για να υπάρχει το απαιτούμενο από το Σύνταγμα 60% των βουλευτών υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν συγκεντρωνόταν, θα τον ψήφιζαν και άλλοι/ες βουλευτές/ίνες ώστε να υπάρχει ο τυπικά απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών. Η στάση των 18 νυν ή πρώην ΧΑγιτών θα ήταν αδιάφορη. Η επιλεκτική επίκληση ψήφων τους υπέρ ή κατά του Σταύρου Δήμα είναι απλώς υποκριτική και πολιτικά αντίθετη με τον ειλικρινή αντιναζισμό.

Σήμερα πάντως υπάρχει ένας κίνδυνος: να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην τρίτη ψηφοφορία μετά από ξαφνική μεταστροφή των 16 ΧΑγιτών υπέρ του. Τότε η συνέπεια με τις παραπάνω αρχές θα επέβαλε να μην αποδεχθεί την εκλογή του, κάτι εξαιρετικά απίθανο. Αλλιώς, οι 166 μη ΧΑγίτες που τον ψήφισαν σήμερα αποκλείεται να γίνουν 178, αλλά δεν θα ήταν απίθανο να γίνουν 170. Στην τελευταία περίπτωση η εκλογή θα θεωρηθεί άγονη και η ΧΑ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τελικά, δηλαδή κατορθώσαμε να κάνουμε τους 16+2 ναζί ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, όποιες και αν είναι αυτές.

Όμως, αυτός δεν είναι ο μόνος χορός με αρκοδεξιούς λύκους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ακροδεξιά είναι και οι ΑΝΕΛ, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνιμο φλερτ. Χθες μάλιστα η ανεξάρτητη πρώην ΑΝΕΛ βουλευτίνα Χρυσούλα Γιαταγάνα πληροφόρησε το πανελλήνιο πως οι (ακροδεξιές) θέσεις της για τα εθνικά θέματα συμπίπτουν με εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, όπως διαπίστωσε στη συνάντησή τους και για αυτό αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυριότερο όμως είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πλήρως ως απόλυτα έγκυρες τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη. Όταν δε αυτές κρίθηκαν χθες αβάσιμες από την εισαγγελική αρχή, με τεκμηριωμένο πόρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκε πως «Δεν πέρασε η αλήθεια από το πόρισμα του εισαγγελέα… Παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού, η παραπομπή της υπόθεσης στο αρχείο χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων γεννά εύλογα ερωτήματα, σχετικά με την ορθότητα και τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης… Αν έγραφαν το πόρισμα του αντιεισαγγελέα, η Κυβερνητική εκπρόσωπος και ο ίδιος ο Αποστολόπουλος, δεν θα προσέθεταν ούτε ένα γιώτα...Ντροπή!» Η ντροπή είναι όμως για το ΣΥΡΙΖΑ αφού κανένα στέλεχός του δεν έκανε αντίκρουση της επτασέλιδης εισαγγελικής πρότασης αρχειοθέτησης, προφανώς γιατί νομικά δεν μπορούσαν να αντιλέξουν τίποτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται» την ακροδεξιά για να μην ξαναβρεθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ και τη «νομιμοποιεί» με παρόμοιες κινήσεις για να αντλεί, με μερική επιτυχία μέχρι τώρα, ψηφοφόρους της και αύριο ψήφους στήριξης ή ανοχής για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η τακτική δεν είναι καινοφανής. Έτσι ευδοκίμησε στο παρελθόν ο ΛΑΟΣ με «στήριξη» του ΠΑΣΟΚ για να αφαιρέσει την πρωτιά από τη ΝΔ…

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά