Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο θεσμικός δρόμος για τον ψηλό Παναθηναϊκάκια

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από  Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Θα μάθουμε ποτέ αν είναι ο φίλος του ψηλού Παναθηναϊκάκια Θα μάθουμε ποτέ αν είναι ο φίλος του ψηλού Παναθηναϊκάκια European People's Party

Το άρ. 239 ΠΚ τιμωρεί στη δεύτερη περίπτωσή του την κατάχρηση εξουσίας. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιοποίνων πράξεων τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη 5 έως 10 ετών, αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο. Υπάλληλος υπό την έννοια της διάταξης αυτής είναι κατεξοχήν ο Εισαγγελέας.

Το ηχητικό απόσπασμα που προσεκόμισε στην Βουλή ο κ. Κασιδιάρης κατά τη συζήτηση της αίτησης άρσης της ασυλίας του θέτει κάθε δημοκρατικό πολίτη ενώπιον των ευθυνών του. Το προκαταρκτικό ζήτημα που ανακύπτει είναι βέβαια αυτό περί την γνησιότητα του αποσπάσματος. Πολλοί θα έτειναν ευήκοον ους σε πιθανή διάψευση της γνησιότητάς του, παρά τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του Πρωθυπουργού (και παρά την απουσία διάψευσης, οφείλω να προσθέσω). Όμως, είμαστε πλέον πονηρεμένοι, καθώς μετά το βίντεο Μπαλτάκου, το οποίο ήταν αναμφίβολα γνήσιο, το νέο ηχητικό απόσπασμα δεν έρχεται ασφαλώς σαν κεραυνός εν αιθρία. Αν και εδώ δεν πρωταγωνιστεί κάποια "συντοπίτισσα" και "θεούσα" Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά κάποιος "ψηλός Παναθηναϊκάκιας" Εισαγγελέας, σχετιζόμενος με την δίωξη των χρυσαυγιτών.

Εκ συμπτωματικής συμπτώσεως όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχει τέτοιος εισαγγελικός λειτουργός, υψίκορμος, κατά δήλωσή του Παναθηναϊκάκιας και επιπλέον, ο δε μέγιστον, επιφορτισμένος με την εποπτεία της δίωξης της ΧΑ. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε με ασφάλεια για "ηχητικό Ντογιάκου", το οποίο, μετά το βίντεο Μπαλτάκου, έρχεται να ολοκληρώσει τις ψηφίδες που έλειπαν από την δυσώδη σχέση εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας στον τόπο μας.

Νομικώς αυτά όμως συνιστούν ήδη "επαρκείς ενδείξεις" του άρ. 43 παρ. 1 ΚΠΔ. "Επαρκείς", εξυπακούεται, για την άσκηση ποινικής δίωξης. Οποιοσδήποτε πλέον ισχυρίζεται το αντίθετο, δεν είναι ένας άπιστος Θωμάς, που εξασκεί την κριτική του σκέψη, αλλά ένας εθελότυφλος Θωμάς, που την απαρνείται.

Ασφαλώς υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα. Για παράδειγμα, ποιος έκανε την υποκλοπή; (Και γιατί έχει σημασία αυτό για την ποινική ευθύνη των κ. Σαμαρά και Ντογιάκου;) Γιατί πρωτοδημοσιεύθηκε σε ρωσική ιστοσελίδα; Γιατί ο κ. Κασιδιάρης άργησε τόσο πολύ να το παρουσιάσει, ενώ στο παρελθόν είχε υπαινιχθεί την ύπαρξή του; Γιατί, ακόμη και τώρα, που είναι προσωρινά κρατούμενος, δεν το παρουσιάζει ακέραιο, ώστε να γνωρίζουμε τα συμφραζόμενα μέσα στα οποία διατυπώθηκε η πρωθυπουργική παραίνεση στον "ψηλό Παναθηναϊκάκια"; Μήπως ο Πρωθυπουργός εννοούσε κάτι άλλο και όχι αυτό το οποίο τον εμφανίζει ο κ. Κασιδιάρης; Μήπως, για παράδειγμα, το τηλεφώνημα απευθυνόταν στον προπονητή του Παναθηναϊκού και περιείχε κάποια δυσδιάγνωστη για εμάς καλαθοσφαιρική αναφορά στο επόμενο παιχνίδι του; Μήπως ο Πρωθυπουργός απλώς αστειευόταν χαριεντιζόμενος με τον ψηλό Παναθηναϊκάκια όπως συνηθίζεται καμιά φορά μεταξύ φίλων;

Άλλωστε, η διάταξη τιμωρεί μόνο όποιον εκθέτει σε δίωξη ένα αθώο και όχι ένα ένοχο, και υπάρχουν πολλοί λόγοι να εικάσουμε ότι ο κ. Κασιδιάρης και οι τρεις συναγωνιστές του που έτυχαν των πρωθυπουργικών φροντίδων του κ. Ντογιάκου δεν είναι αθώοι. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου βέβαια. Σε κάθε περίπτωση, η εις βάρος τους ποινική διαδικασία έχει ήδη βαρύτατα τραυματιστεί, φέρουσα το στίγμα των πρωθυπουργικών τηλεφωνημάτων, των αποδεδειγμένων και των εικαζόμενων. Το δικαίωμα σε μια ποινική δίκη που να είναι εύδικη και όχι κατ' επίφασιν ισχύει κατ' άρ. 6 της ΕΣΔΑ για όλους τους κατηγορουμένους, ναζί ή όχι, Πρωθυπουργούς ή όχι.

Υπάρχουν πραγματικά λοιπόν πολλές εκδοχές και πολλές πιθανότητες σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση. Πράγμα που ακριβώς επιτάσσει, όχι μόνο για λόγους ευθιξίας των κ. Σαμαρά και Ντογιάκου, την εκδήλωση της οποίας αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή με αγωγές και μηνύσεις κατά του κ. Κασιδιάρη, η υπόθεση να πάρει τον θεσμικό της δρόμο, για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Η παρασιώπηση του θέματος από τα μεγάλα ΜΜΕ, τους επαγγελματίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που θαυμάσαμε πρόσφατα με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού, τους φιλελεύθερους των δικαιωμάτων και τους αριστερούς του ήθους, με οποιαδήποτε αφορμή, είτε αυτή είναι ο αντιφασιστικός αγώνας είτε η σωτηρία της χώρας από την πολιτική αναταραχή, δημιουργεί προβληματισμό.

Ιδίως που τον θεσμικό δρόμο, τον δρόμο του νόμου και της τιμής, τον γνωρίζουν όλοι, κι ας καμώνονται το αντίθετο:

Άσκηση της ποινικής δίωξης για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν από κάποιον εύψυχο εισαγγελικό λειτουργό, ακόμη και Παναθηναϊκάκια. Άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σαμαρά. Και απολογία του ενώπιον του Ανακριτού.

Και τότε θα μάθουμε πολλά. 

 

Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος. Νομικός, διδάκτορας Ποινικού Δικαίου.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά