Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014

Μύθοι και πραγματικότητα για την πολυπολιτισμικότητα

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Έργο του Αλέξη Ακριθάκη. Έργο του Αλέξη Ακριθάκη. Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η κριτική του Μάνου Ματσαγγάνη στις θέσεις περί πολυπολιτισμικότητας ενός πολιτικού που αυτοτοποθετείται στο χώρο του φιλελευθερισμού, του Θάνου Τζήμερου, και της συγγραφέα Σώτης Τριανταφύλλου, προκάλεσε ήδη πολλή συζήτηση. Ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, παρεμβαίνει στο διάλογο, προτείνοντας  μια πιο αυστηρή ανάγνωση των απόψεων Τζήμερου και Τριανταφύλλου. [ΤBJ]

Πολυπολιτισμικότητα, όπως για παράδειγμα έχει γράψει ο Will Kymlicka, σημαίνει πως ένα (πολιτικά) φιλελεύθερο κράτος πρέπει να υποστηρίζει την «εξωτερική προστασία» των μειονοτικών πολιτισμών και να απορρίπτει ταυτόχρονα ενδεχόμενους «εσωτερικούς περιορισμούς» που μπορούν να περιορίσουν τις βασικές ελευθερίες των μελών κάθε μειονότητας που απολαμβάνει την εξωτερική προστασία.[1] Στη γλώσσα των δικαιωμάτων, αυτό σημαίνει πως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει να συνυπάρχει με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε μέλους κάθε μειονότητας, αρχίζοντας από αυτό του «ανήκειν» ή «μη ανήκειν» στην αντίστοιχη μειονότητα. Φυσικά, η σαρία, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι παντελώς ασυμβίβαστη με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως έχουν επισημαίνει όλα τα «όργανα της διεθνούς πολυπολιτισμικής κοινωνίας» στην Ελλάδα.

***

Ο Μάνος Ματσαγγάνης,στο άρθρο του «Η μισαλλοδοξία των άλλων – και εκείνη "των δικών μας"» (The Books' Journal - 1 Αυγούστου 2014) [2] εξωραΐζει τα άρθρα της Σώτης Τριανταφύλλου[3] και του Θάνου Τζήμερου[4] κατά της πολυπολιτισμικότητας τόσο ώστε να «ξεπλένει» τον ρατσιστικό χαρακτήρα τους.

Δεν θεωρεί το άρθρο του Τζήμερου ρατσιστικό αλλά μόνο απλουστευτικό. Κι’ όμως, όπως γράφει η Βάσω Κιντή,[5] «το κείμενο του ΘΤ καλλιεργεί την ξενοφοβία και προβάλλει ρατσιστικά στερεότυπα [...] χαϊδεύει το ακροδεξιό ακροατήριο για να το πω απλά». Παρ’ όλο που το ύφος γραφής είναι διαφορετικό, ανάλογη παρατήρηση ισχύει και για το άρθρο της Τριανταφύλλου: «Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο των δύο κειμένων διαφέρει πολύ, αλλά τα διατρέχει το ίδιο νήμα μιας βαθύτατης ξενοφοβίας», λέει η Δήμητρα Κατή.[6]

Δημιουργεί επίσης έκπληξη ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος ευρωπαϊκών κοινωνικών πολιτικών να λέει, σχολιάζοντας το κείμενο μιας συγγραφέα εναντίον της πολυπολιτισμικότητας, «δεν είμαι ειδικός».

«Υπεράσπιση των δυτικών αξιών με μισαλλόδοξο λόγο, απλά δεν γίνεται» όπως λέει και η Μαρία Γιαννακάκη.[7]

Η μισαλλοδοξία των δύο συγγραφέων φαίνεται κατ’ αρχή στον ορισμό της πολυπολιτισμικότητας, που θα ζήλευαν οι ζηλωτές του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και της Χρυσής Αυγής και που φυσικά δεν ισχύει σε καμιά χώρα που ενστερνίζεται τις αρχές της:

 

 

Θάνος Τζήμερος:

-Γιατί μαμά πετάνε πέτρες αυτοί οι άνθρωποι στο πάρκο;

- Μη σε νοιάζει κοριτσάκι μου, λιθοβολούν μια κυρία που έφυγε από τον άντρα της. Έχουν τον δικό τους πολιτισμό, μην τους παρεξηγείς.

Αυτό είναι πολυπολιτισμικότητα.

 

Σώτη Τριανταφύλλου:

Η πολυπολιτισμικότητα είναι το αντίθετο της κοινωνικής συνοχής: τονίζει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών και, μακροπρόθεσμα, εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα ξένων χωρών (Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν).

 

Μάλιστα, η Σώτη Τριανταφύλλου φαίνεται να θεωρεί πολυπολιτισμική την Ελλάδα:

 

H πολυπολιτισμικότητα είναι ένα ιδανικό που συντηρεί διακριτούς εθνοτικούς πολιτισμούς στο εσωτερικό ενός κράτους: όπως π.χ. την εφαρμογή της σαρίας στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

 

Ενώ ο Μάνος Ματσαγγάνης σωστά επισημαίνει για τον Θάνο Τζήμερο πως οι «προτάσεις πολιτικής στις οποίες καταλήγει ανήκουν στην παράδοση όχι του φιλελευθερισμού αλλά του ολοκληρωτισμού: "Θες να ζήσεις μαζί μας; Όχι μόνο θα σεβαστείς τις αξίες μας, αλλά θα τις υιοθετήσεις!"», ισχυρίζεται πως αυτό δεν συμβαίνει με τη Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία «γράφει από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που ανήκει στις φιλελεύθερες κοινωνίες της Δύσης, υιοθετεί τις αξίες τους και ανησυχεί για το μέλλον τους (δηλαδή από μια σκοπιά κοσμοπολιτική)».

Δηλαδή, για τον Μάνο Ματσαγγάνη, οι αξίες του κοσμοπολιτισμού περιλαμβάνουν τη θέση της Σώτης Τριανταφύλλου: 

 

Η εφαρμογή της πολυπολιτισμικότητας εμποδίζει την αφομοίωση και κατακερματίζει («βαλκανοποιεί») την κοινωνία η οποία δεν επιτυγχάνει ενιαία εθνική ταυτότητα. Αυτή η αποτυχία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες: οι μειονότητες παραμένουν προσκολλημένες σε βάρβαρα ήθη· περικλείονται και απομονώνονται από την ευρύτερη κοινωνία και, με τη θεαματική τους ασυμβατότητα, προκαλούν ρατσιστικά αισθήματα στους πολίτες των χωρών υποδοχής. […] Συνήθως, η υψηλή ανεργία και η εγκληματικότητα οφείλονται στα ίδια τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των μειονοτήτων τα οποία διατηρούνται πεισματικά μέσω της πολυπολιτισμικότητας. […] Ο λεγόμενος κύριος κορμός της κοινωνίας απειλείται τόσο δημογραφικά όσο και πολιτιστικά εφ' όσον καλείται να εγκαταλείψει την ιδιαιτερότητά του, ενώ οι μικρότερες ομάδες απαιτούν να διατηρήσουν τη δική τους.

 

Ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως και οι ανάλογες Επιτροπές στον ΟΗΕ θα οργισθούν να πληροφορηθούν πως αυτές τις αρχές προωθούν…

Και οι δύο συγγραφείς, και ο Θάνος Τζήμερος και η Σώτη Τριανταφύλλου, όπως κάθε ισλαμόφοβος, σκόπιμα ταυτίζουν επίσης τον μουσουλμανικό κόσμο με τους ακραίους, θρησκευτικά ή/και πολιτικά, μουσουλμάνους και αποσιωπούν πως η πλειονότητα των μουσουλμάνων δεν είναι Άραβες αλλά ζουν από την Ινδία μέχρι την Ινδονησία – ή ανήκουν στον μεταναστευτικό πληθυσμό από τις χώρες εκείνες. Όπως αποσιωπούν ότι στις «δυτικές» χώρες οι ακραίοι δεν είναι μόνο μουσουλμάνοι, αφού υπάρχουν το ίδιο επικίνδυνοι ακραίοι και μισαλλόδοξοι και ανάμεσα στους χριστιανούς και ανάμεσα στους εβραίους: πρόσφατα «διακρίθηκε» με βίαιες δράσεις στη Γαλλία η Ligue de Défense Juive (Ένωση Εβραϊκής Άμυνας) για να εισπράξει τα εύσημα από τη Μαρίν Λε Πεν.[8]    

Ο Θάνος Τζήμερος, στη σειρά αναρτήσεών του για την υποστήριξη των θέσεών του,[9] περιέλαβε και ένα βίντεο[10], με τίτλο «Το Κοράνι πάνω από τη Δημοκρατία». στο οποίο καταγράφεται η ακόλουθη συνομιλία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος (ΜΕΕ) Ναϊμ Ελγαντούρ:

 

Κων. Μπογδάνος: "Κύριε Ελγαντούρ, πιο ψηλά το Κοράνι ή η δημοκρατία;"

Ν. Ελγαντούρ: "Το Κοράνι, βέβαια. Γιατί το Κοράνι είναι η δημοκρατία."

 

Συνειδητή αθλιότητα, αφού όφειλε να ανατρέξει στην εκπομπή[11] για να δει τον πλήρη διάλογο, ο οποίος όμως θα ανέτρεπε όλη την επιχειρηματολογία του και της Σώτης Τριανταφύλλου:

 

- Κύριε Ελγαντούρ, πιο ψηλά το Κοράνι ή η δημοκρατία;

- Το Κοράνι, βέβαια. Γιατί το Κοράνι είναι η δημοκρατία.

- Και πώς πιστεύετε ότι μπορεί αυτό το πράγμα να λειτουργήσει αρμονικά σε μια κοινωνία, που δε βάζει πιο πάνω το Ευαγγέλιο, βάζει τη δημοκρατία;

- Όχι, κοίταξε να δεις, πρώτα πρώτα πρέπει να ξεχωρίζουμε ότι εμείς σαν μουσουλμάνοι ήρθαμε σε χριστιανική χώρα. Και είμαστε μειονότητα και πρέπει να σεβόμαστε όλοι το νόμο της χώρας που μας φιλοξενεί. Αυτό είναι ένα βασικό από τα μαθήματα του Ισλάμ. Τώρα αν εγώ θέλω να κυριαρχήσει το Κοράνι, ας πάω σε ισλαμική χώρα, να κάνω ακτιβισμό, να κάνω δραστηριότητες, για να το κάνω αυτό σε μια μουσουλμανική χώρα. Αλλά επειδή είμαστε εδώ, ήρθαμε σε χριστιανική χώρα και το Σύνταγμα θεωρεί την Ελλάδα χριστιανική ορθόδοξη κι εμείς δεχτήκαμε να ζήσουμε εδώ (δε μας φέρανε με το ζόρι, εμείς ήρθαμε), άρα πρέπει να σεβαστούμε τους νόμους της χώρας που μας φιλοξενεί.

- Αυτό το λέτε εσείς. Πιστεύετε ότι το πιστεύουνε και οι άλλοι, το πιστεύουνε και οι υπόλοιποι;

- Βεβαίως. Όποιος είναι θρήσκος και γνωρίζει τη θρησκεία…

- Όποιος δεν είναι όμως, όποιος είναι φανατικός;

- Όποιος δεν είναι τι να κάνω εγώ; Θα απολογηθώ εγώ για κάποιους που δεν γνωρίζουν τη θρησκεία;

- Βλέπω, για παράδειγμα, υπάρχουνε κάποια δημοσιεύματα που λένε ότι πιστεύει, το μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων που είναι εδώ και μάλιστα των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων, ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να ακολουθούν τον ισλαμικό νόμο.

- Όχι, κοίταξε να δεις, όλα αυτά δεν έχουνε ρίζες, όλα αυτά δεν είναι πληροφορίες σίγουρες, δεν τα έχει πει κανείς, είναι φτιαχτά από μερικούς δημοσιογράφους. Όπως είχανε φτιάξει για μένα μια φορά σε μια γνωστή εφημερίδα ότι έδωσα συνέντευξη και ότι έλεγα ότι υπάρχουνε ακραίοι μουσουλμάνοι στο κέντρο της Αθήνας και αυτό ήτανε μεγάλο ψέμα. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και εγώ είμαι πρόθυμος να καλέσετε από όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Αθήνα να έρθουμε μπροστά και να μιλήσουμε στον αέρα και να δούμε αν τα έχουμε πει ή όχι.


[1]http://iordanou.org/blog/kymlickas-multicultural-citizenship/  

[2]http://booksjournal.gr/slideshow/item/505-%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%E2%80%93-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%C2%AB%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%82%C2%BB

[3]http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/487/%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

[4]http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=35626

[5]http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=33738&sw=1280

[6]http://aristeroschronographos.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html?spref=fb

[7]https://www.facebook.com/maria.yannakaki/posts/693019284124968  

[8]http://www.lemonde.fr/societe/article/2014/08/01/marine-le-pen-justifie-l-existence-de-la-ligue-de-defense-juive_4465631_3224.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter  

[9]https://www.facebook.com/Thanos.Tzimeros.Page/posts/676953245730649?comment_id=676958429063464&offset=0&total_comments=11    

[10]https://www.youtube.com/watch?v=5Uei5nvOwfE  

[11]http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=240204 (μετά το 16ο λεπτό) – ευχαριστώ τον Βασίλη Τσαρνά για την απομαγνητοφώνηση.      

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

4 σχολια

 • Είναι βέβαιο ότι θα με ξαφνιαζε δυσμενώς η επισκεψη στο σπίτι μου προσκεκλημένου που θα συνόδευε μια κυρία με την "μπούρκα". Ως επισης θα με εξέπληκτε εάν κάποιος άλλος από τους καλεσμένους μου έτρωγε αποκλειστικάα με τα χέρια .
  Κι' αυτό γιιατί αναμένω ότι οι προσκεκλημένοι μου σέβονται τις συνηθειες και τους τρόπους του οικοδεσπότη.

  Στέλιος

  Συνδεσμος σχολιου
  Στέλιος Στέλιος Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 16:34
 • θα ήθελα μια απάντηση από τον κύριο Δημητρά, ποιους ακριβώς θεωρεί μειονότητα στη χώρα μας που χρειάζεται προστασία. Την μικρή παρουσία προς το παρόν θρησκευόμενων(...) μουσουλμάνων μέσα στην πλειοψηφία θρησκευόμενων (?) χριστιανών ή τους πολίτες άλλων θρησκευτικών ομάδων ή αγνωστικιστών ή άθεων που είναι ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος. Πως ακριβώς προστατεύουμε τις πραγματικές μειονότητες όταν δεχόμαστε πολίτες από χώρες που δεν έχουν καμιά ανοχή σε αυτές? Και ποιο θα είναι το μέλλον του αυριανού αλ-Κεμπάπιου ?

  Συνδεσμος σχολιου
  Νάκος Νάκος Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 23:43
 • Τουλάχιστον είναι ειλικρινείς:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EYAcLudBbhg

  Και μια πολύ ωραία ανάλυση του προβλήματος
  http://www.defence-point.gr/news/?p=109091&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  Συνδεσμος σχολιου
  Δημήτρης Δημήτρης Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 11:02
 • "Θες να ζήσεις μαζί μας; Όχι μόνο θα σεβαστείς τις αξίες μας, αλλά θα τις υιοθετήσεις!"»
  Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο, ειδικά αχρείαστη είναι η σημασιολογική ανάλυση επί πραγματικών προβλημάτων. Θες να ζήσεις μαζί μας; Θα γίνεις ένας από 'μας. Αλλιώς αντίο.

  Συνδεσμος σχολιου
  johny b johny b Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 12:35

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά