Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014

Όταν ο Κασιδιάρης ονειρευόταν εθνοκάθαρση των Ρομά Ασπροπύργου

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Η φωτογραφία προέρχεται από το προανακριτικό υλικό που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη και στην προφυλάκιση στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος. Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Η φωτογραφία προέρχεται από το προανακριτικό υλικό που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη και στην προφυλάκιση στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος.

Με την ευκαιρία της 70ής επετείου του Ολοκαυτώματος των Ρομά, δημοσιοποιούμε απόσπασμα πρόσφατης (6 Ιουνίου 2014) εισαγγελικής διάταξης για μια δικογραφία κατά της Χρυσής Αυγής. Τον Μάιο 2011, ο βουλευτής του κόμματος είχε, μεταξύ άλλων, τονίσει: "Στον Άγιο Παντελεήμονα ήμασταν παρόντες όταν σπάσανε τα ΜΑΤ την Εκκλησία και ρίξανε μέσα δακρυγόνο. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Στην Κερατέα ξεφορτωθήκανε τα σκουπίδια. Εσείς εδώ θα ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια που σας έχουν φορτώσει, που ληστεύουν, που δολοφονούνε, που εγκληματούνε".

 

Τη νύχτα 2-3 Αυγούστου 1944 οι Ναζί «εκκαθάρισαν» το τσιγγάνικο στρατόπεδο συγκέντρωσης (“Zigeunerlager”) στο Άουσβιτς εξολοθρεύοντας στους θαλάμους αερίων 2.897 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στις εβδομάδες, μήνες και χρόνια που προηγήθηκαν, άλλοι 20.000 Ρομά έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς, από πείνα, αρρώστιες, εξολόθρευση, ή και πειράματα του διαβόητου γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Ρομά εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους ανά την Ευρώπη την ίδια εποχή. Με καθυστέρηση δεκαετιών, οι gadjo (μη Ρομά) αναγνώρισαν την 2 Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά («Porrajmos ή Pharrajimos» στη ρομανί γλώσσα τους).

Με την ευκαιρία της 70ής επετείου του Ολοκαυτώματος των Ρομά, δημοσιοποιούμε απόσπασμα πρόσφατης (6 Ιουνίου 2014) εισαγγελικής διάταξης για μια δικογραφία κατά της Χρυσής Αυγής μετά από έγκληση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Σε αυτή αναγγέλλεται πως το φθινόπωρο θα ζητηθεί από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία του εκπροσώπου της, Ηλία Κασιδιάρη, για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για ομιλία του σε συγκέντρωση που οργάνωσαν κάτοικοι της περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου, στις 15 Μαΐου 2011. Σε αυτή «εξήγησε στους συγκεντρωμένους τα καλά της αυτοδικίας και πρότεινε μάχη "για να ξεβρομίσει" η περιοχή» από τους Ρομά, όπως σημειώνεται στη διάταξη, στην οποία περιλαμβάνεται η ομιλία του από ανάρτηση που έχει κάνει η ίδια η ΧΑ:


Είμαι ο Ηλίας ο Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή. Δεν είμαι πολιτικός, δε ζητάω την ψήφο σας, έχω έρθει για να σας πω μόνο ένα πράγμα. Εάν θέλετε να ξεβρομίσει η περιοχή, εάν θέλετε να πετύχετε το σκοπό σας, πρέπει να είστε μια γροθιά και να δώστε αγώνα, πρέπει η επόμενη συγκέντρωσή σας να μην είναι σε αυτήν την πλατεία, πρέπει να κλείσει κεντρικούς δρόμους. Η εμπειρία τι μας έχει δείξει μέχρι σήμερα; Όσες περιοχές ενωμένες ξεσηκώθηκαν, από την Κερατέα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, γονατίσανε την Κυβέρνηση και πετύχανε, αλλά δώσανε μάχη, στην Κερατέα έγινε πόλεμος κυριολεκτικός. Στον Άγιο Παντελεήμονα ήμασταν παρόντες όταν σπάσανε τα ΜΑΤ την Εκκλησία και ρίξανε μέσα δακρυγόνο. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Στην Κερατέα ξεφορτωθήκανε τα σκουπίδια. Εσείς εδώ θα ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια που σας έχουν φορτώσει, που ληστεύουν, που δολοφονούνε, που εγκληματούνε. Αν είδατε, ήταν προχθές η Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας. Η είδηση για τα κανάλια ήταν ότι έγιναν λέει επεισόδια εις βάρος αλλοδαπών. Πριν τρεις εβδομάδες που σας πυροβολούσαν εδώ πέρα, που σας ρίχνανε με πολεμικά όπλα από τον καταυλισμό, δεν υπήρχε είδηση για τα κανάλια. Δεν υπήρχε. Η είδηση ήταν ότι ένας Πακιστανός έφαγε μια κλωτσιά. Λοιπόν, πάρτε το είδηση. Δεν υπάρχει ούτε Κράτος, ούτε Αστυνομία, ούτε Δικαιοσύνη, ούτε κανείς για να σας καλύψει. Βγείτε στο δρόμο, διεκδικήστε τα δικαιώματά σας και θα νικήσετε. Και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας. Ευχαριστώ πολύ.


Στη συγκέντρωση του 2011 ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Ενωτικού Συνδυασµού Ανθρώπινη Πόλη (που είχε στηρίξει το 2010 ο ΣΥΝ και ξαναστήριξε φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλης Παπανικολάου. Όχι μόνο δεν εξοργίστηκε, όχι μόνο δεν ζήτησε τη δίωξη του ζηλωτή του Χίτλερ και του Γκαίμπελς, αλλά μίλησε στους συγκεντρωμένους με σχετικά ανάλογο αντι-Ρομ περιεχόμενο:


Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Νεόκτιστα και όλη η περιφέρεια του Ασπρόπυργου είναι η εγκληματικότητα η οποία στοχεύει στους συγκεκριμένους ανθρώπους αυτούς που λέγονται αθίγγανοι, τσιγγάνοι ρομά, γύφτοι ή όπως αλλιώς λέγονται. Είναι αυτό το ζήτημα ή δεν είναι;


Ακολούθησε μαζική απάντηση των συγκεντρωμένων «είναι» και χειροκροτήματα… Όταν όμως η συνύπαρξη ΧΑ-ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε τότε, μέσα από σχόλιο της Άννας Φραγκουδάκη στα Νέα της 5ης Ιουλίου 2011, η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής του ΣΥΝ απάντησε στις 16 Ιουλίου 2011 πως ο εκλεκτός τους υποψήφιος δήμαρχος «εξέφρασε, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, την κάθετη αντίθεση του σε απόψεις ρατσιστικές και ξενοφοβικές».
Ένα χρόνο αργότερα, στις εκλογές του Μαΐου 2012, στο Δήμο Ασπροπύργου, η ΧΑ έπαιρνε 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12%. Ένα μήνα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στο 26% και η ΧΑ στο 17%.
Στην πιθανολογούμενη δίκη του Ηλία Κασιδιάρη για όσα προαναφέρθηκαν, ο κατηγορούμενος ίσως προτείνει τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για μάρτυρα υπεράσπισης…

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).