Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Βενιζέλος κατά Σαμαρά-Αθανασίου για το σύμφωνο συμβίωσης

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον υποδεικνύει ως πολιτικά υπεύθυνο για την άρνηση της Ελλάδας να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον υποδεικνύει ως πολιτικά υπεύθυνο για την άρνηση της Ελλάδας να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αρχείο The Books' Journal

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τη Βουλή πως διαφωνεί με την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το σύμφωνο συμβίωσης, δείχνει ως άμεσα υπεύθυνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και ενημερώνει πως έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ».

 

Τα παραπάνω είναι η ουσία της απάντησης του Υπουργού Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη και του Νίκου Τσούκαλη της ΔΗΜΑΡ που κατατέθηκε στις 3 Ιουλίου 2014 (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=5d959bb6-9122-423d-8243-b3b1ab429aab). Η ερώτηση ουσιαστικά μετέφερε το περιεχόμενο της «Ανοικτής επιστολής σε Ευάγγελο Βενιζέλο: Σταματήστε διγλωσσία και διασυρμό για σύμφωνο συμβίωσης» του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είχε δημοσιευθεί στο Books' Journal στις 25 Ιουνίου 2014  (http://booksjournal.gr/slideshow/item/437-θα-ξαναπροσφύγουμε-για-το-σύμφωνο-συμβίωσης) η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Η απάντηση κατατέθηκε στη Βουλή στις 25 Ιουλίου 2014 και αναρτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2014.

Στην απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πληροφορεί πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ενημέρωσε στις 6 Μαΐου 2014 την Υπηρεσία Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ στο Συμβουλίου της Ευρώπης πως δεν μπορεί να υποβληθεί από την Ελλάδα σχέδιο δράσης επειδή πρέπει να προηγηθούν «τροποποιήσεις του αστικού δικαίου και ειδικότερα του οικογενειακού δικαίου [οι οποίες] απαιτούν μια μελέτη σε βάθος του εθνικού δικαίου, ώστε να μη θυσιαστεί η εσωτερική συνοχή και συνεκτικότητα του συνόλου των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, καθώς και μια συγκριτική μελέτη των ξένων νομοθεσιών» (https://wcd.coe.int/com.instranet.InstraServlet?command=com.instranet.CmdBlobGet&InstranetImage=2547037&SecMode=1&DocId=2154516&Usage=2). Επίσης «καρφώνει» τον Υπουργό Δικαιοσύνης ως υπεύθυνο, αφού γράφει πως η ενημέρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το ΝΣΚ έγινε μετά από έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης της 25 Απριλίου 2014 με παρόμοιο περιεχόμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται (τα εισαγωγικά είναι του Ευάγγελου Βενιζέλου) «πρέπει να συνεκτιμηθεί η πρόοδος της σχετικής νομοθετικής δραστηριότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ακόμα και τα ζητήματα αναγνώρισης των συνεπειών που προκύπτουν από αναγνωρισμένες νομικά σχέσης ομόφυλων ζευγαριών (περιουσιακής και κληρονομικής φύσης και εν γένει προσωπικής κατάστασης) είναι υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αποκλίσεις των σχετικών εθνικών ρυθμίσεων».

Τονίζουμε πως ο Χαράλαμπος Αθανασίου για μιαν ακόμα φορά ψεύδεται ασύστολα, αφού δεν υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες στις χώρες της ΕΕ, ενώ άλλωστε το ΕΔΔΑ δεν καταδίκασε την Ελλάδα για απόκλιση από τις νομοθεσίες ξένων χωρών, αλλά για αναιτιολόγητη διάκριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών στο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως καθιστά στη συνέχεια δημόσια γνωστή τη διαφωνία του με τις διαδικασίες αυτές, αφού αναφέρει πως «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ». Το υψηλότερο επίπεδο είναι φυσικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Διπλωματικό Γραφείο του οποίου κοινοποιεί επίσημα την απάντησή του. Τέλος θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο και εναποθέτει τις ελπίδες του στην «απάντηση της Υπηρεσία Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, καλεί δημόσια ένα διεθνή οργανισμό να πιέσει τη χώρα ώστε αυτή να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και να συμμορφωθεί με καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ!

Κατά σύμπτωση, κατά την ημέρα της δημοσιοποίησης της έκκλησής του, στις 28 Ιουλίου 2014, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απίστευτο κυνισμό και υποκρισία, δήλωνε: «Χρειάζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ άλλων να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (για την Κύπρο) (http://www.primeminister.gov.gr/2014/07/28/12900).

Υπενθυμίζεται πως, στις 7 Ιουλίου 2014, η Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυπτε εσωτερικό έγγραφο του ΝΣΚ (http://www.efsyn.gr/?p=214623)στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων πως «Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν εκτελεί όχι μόνον αυτή την απόφαση, αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ανεκτέλεστες 500 περίπου αποφάσεις του Δικαστηρίου αυτού κατά της Ελλάδας!! Γεγονός που, παρά το περιορισμένο του μεγέθους και του πληθυσμού της χώρας μας την κατατάσσει, δυστυχώς, μεταξύ των 5 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης (47 σύνολο) με τις περισσότερες εκκρεμείς (ανεκτέλεστες) αποφάσεις !! Και μάλιστα τη μοναδική, μαζί με τη γειτονική Ιταλία, εκ των παλιών μελών του ΣΤΕ (των λεγομένων και «δυτικών χωρών») – είπε μήπως κανείς ότι η Ελλάδα είναι χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα αναφερθούν από το ΕΠΣΕ στη νέα προσφυγή 162 ομόφυλων ζευγαριών στο ΕΔΔΑ που υποβλήθηκε στις 21 Ιουλίου 2014 (http://booksjournal.gr/slideshow/item/483-162-ομόφυλα-ζευγάρια-στο-ευρωπαϊκό-δικαστήριο-για-το-σύμφωνο-συμβίωσης) καθώς και στο υπόμνημα που θα υποβάλει κατά τις επόμενες ημέρες στην Υπηρεσία Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ στο Συμβουλίου της Ευρώπης, ηοποίαέχει προγραμματίσει να εξετάσει η Επιτροπή Υπουργών τη συμμόρφωση της Ελλάδας στη συνεδρίασή της στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2014  (http://www.coe.int/t/cm/System/WCDsearch.asp?ShowRes=yes&DocType=docDistributed&Keyword=DH1208&Sector=secCM&ShowBreak=yes&SortBy=Geo&lang=en&ResultTitle=1208th%20DH%20meeting%20-%20Documents%20distributed).

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).