Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Γιατί η Χρυσή Αυγή βρίσκει τόσους αποδέκτες

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Κόμικς του Τάσου Μαραγκού, που σατιρίζει τη Χρυσή Αυγή και δημοσιεύθηκε στο "εφ", το περιοδικό του Ελληνικού Φεστιβάλ. Κόμικς του Τάσου Μαραγκού, που σατιρίζει τη Χρυσή Αυγή και δημοσιεύθηκε στο "εφ", το περιοδικό του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τάσος Μαραγκός / Ελληνικό Φεστιβάλ

Τρεις λόγοι που εξηγούν την αντοχή του νεοναζιστικού κόμματος, παρά τη συσχέτιση ηγετικών στελεχών του με εγκλήματα και παρά τον ρατσιστικό λόγο μίσους που εκπέμπει.

Θέλουμε-δε θελουμε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο πραγματικός νικητής του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι η Χρυσή Αυγή. Ασφαλώς δεν με χαροποιεί αυτό, αλλά επιβεβαιώνεται ο φόβος μου ότι όλα κι όλοι δουλεύουν για την άνοδό της. Νομίζω ότι σ' αυτό συμβάλλουν τα εξής:

- Τα κόμματα (της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης) έχουν μείνει πίσω στο χρόνο, προσκολλημένα σε ξεπερασμένες παραδοχές, παρωχημένα αναλυτικά εργαλεία και παλαιοκομματικές πρακτικές που επιτείνουν ακόμα περισσότερο την απαξίωση του κόσμου της πολιτικής.

- Προφανώς, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο η βαρύτατη κρίση, αλλά όχι τόσο από πλευράς οικονομικής δυσπραγίας όσο ως "επιταχυντής" της πνευματικής και αξιακής παρακμής της ελληνικής κοινωνίας που είχε ξεκινήσει πριν από το 2009.

- Η αποκαρδιωτικά χαμηλή πολιτική παιδεία των Ελλήνων που σε συνδυασμό με τους παραπάνω παράγοντες οδηγεί σε έξαρση του ανορθολογισμού, ενίσχυση του απομονωτισμού/εθνικισμού και αμφισβήτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή στην τριπλέτα που τροφοδοτεί και "νομιμοποιεί" τη Χρυσή Αυγή. 

Πλάμεν Τόντσεφ

Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

1 σχολιο

  • Εννοείτε δηλαδή ότι το αρθράκι αυτό χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία και δίνει ένα δείγμα αναλυτικής ικανότητας, πνευματικής ακμής και υψηλής πολιτικής παιδείας;

    Συνδεσμος σχολιου
    Carotenuto Carotenuto Σάββατο, 31 Μαΐου 2014 13:50

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά