Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Θυμάμαι

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Τα πρόσωπα των χαμένων στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τα πρόσωπα των χαμένων στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία αρχείου

Επέτειος μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι Αμερικανοί έχουν ανεγείρει μνημείο το οποίο συντηρεί στην αιωνιότητα τα ονόματα και τα πρόσωπα όσων χάθηκαν εκείνη τη μέρα από το μηδενιστικό χτύπημα της τρομοκρατίας. Το αντίθετο ακριβώς από ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας - όπου αντί για τη μνήμη προωθείται η λήθη.

Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ανατριχιαστικό. Είναι όμως και ένα άριστο δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο μία κοινωνία μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της. Όπως λέει και η κεντρική επιγραφή του μνημείου: «καμία ημέρα δεν θα σας σβήσει από τη μνήμη του χρόνου» (φράση του Βιργίλιου).

Δυστυχώς στην Ελλάδα η σχέση μας με τη μνήμη των θυμάτων είναι κάκιστη και δεν αναφέρομαι μόνο στους δολοφονημένους από τους τρομοκράτες, αλλά και στους 98 συνανθρώπους μας που πέθαναν φρικτά στο Μάτι. Ξεχνάμε και αυτό είναι ντροπή για μία σύγχρονη κοινωνία.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).