Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Κυριάκος σε ρόλο ΓΑΠ;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία Αρχείου

O Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σ' ένα μπούνκερ. Ξέρει πως άμα βγει έξω τέλειωσε (από τους δικούς του πρώτα). Οπότε, μένει μέσα και περιμένει. Τι περιμένει, ούτε αυτός ξέρει. Το 2015 η ελληνική οικονομία υπέστη ένα καίριο πλήγμα. Θα θεραπευτεί κι αυτό, όπως όλα θεραπεύονται μια μέρα. Όχι όμως στους χρόνους που απαιτούν τα προγράμματα και αναμένουν οι θεσμοί. Η Ελλάδα θέλει χρόνο για να κάνει restartΚι από πίσω, έρχεται ο Κυριάκος...

Δυο είναι οι αδιάψευστοι δείκτες που δείχνουν πώς τα πάει διαχρονικά η ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο (ΧΑ) και το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

Τον Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το ΧΑ περί τις 800 μονάδες και, μετά από μια βουτιά στις αξίες μέχρι τα μέσα του 2016, το μόνο που κατάφερε είναι να το ξαναφέρει εκεί που το βρήκε. Θυμίζουμε, ωστόσο, πως, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, το ΧΑ ήταν στις 1350 μονάδες. Έκτοτε, χάος, λόγω της επερχόμενης πολιτικής ανατροπής.

Το spread του δεκαετούς ομολόγου μας έπεσε κι αυτό σε επίπεδα ίδια με αυτά του Σαμαρά, λαμβανομένου υπόψη ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε QE και η Γερμανία δανειζόταν με 1%, ενώ τώρα με 0%. Τότε, τα spread μας, που προκύπτουν από τη διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, ήταν στις 5.500, τώρα είναι στις 4.500.

Με δυο λόγια, τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ΧΑ έκανε κοιλιά για να ’ρθει στα ίδια τρία χρόνια μετά, και τα spreadεκτοξεύτηκαν για να προσγειωθούν πάλι στα ίδια, τρία χρόνια μετά. Τρία χαμένα χρόνια. Αυτή είναι η σύντομη πλην τραγική ιστορία μιας πατρίδας, που ήθελε να πειραματιστεί σκίζοντας Μνημόνια.

Γεγονός είναι πως οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα δεν φαίνεται πως μπορεί να το αλλάξει αυτό το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο. Η απόπειρα που έγινε στο ΧΑ και στα ομόλογα στις αρχές του έτους έπεσε στο κενό. Κι έρχεται μπόρα...

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εκτινάξει την οικονομία, όπως υποσχέθηκε. Κατόπιν αυτού, δεν πρέπει να απορούμε γιατί δεν μας ρυθμίσανε το χρέος οι δανειστές μας. Η αλήθεια είναι πως μάς έχουν πράγματι υποσχεθεί, από το 2012, να παρέμβουν περαιτέρω στο χρέος μας. Πότε όμως; Σκεφτείτε λίγο:

Πάτε σε μια τράπεζα και της λέτε: ρύθμισέ μου το χρέος. Γιατί, σας ρωτάει ο τραπεζίτης; Η απάντηση «γιατί δεν βγαίνω» δεν θα τον πείσει. Από σας περιμένει να του πείτε ποια ρύθμιση προτείνετε και πώς θα την πληρώσετε. Έχετε κέρδη; Περί αυτού πρόκειται. Αν δεν έχετε κέρδη (= ανάπτυξη) και κάποια στιγμή κινδυνεύετε να πτωχεύσετε, ο τραπεζίτης σας δεν θα σας κάνει ρύθμιση τώρα, που είστε ακόμα ζωντανοί. Τώρα θα κοιτάξει να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις του. Όπως κάνανε και οι δικοί μας δανειστές, που αντί να ρυθμίσουν το χρέος μας φροντίσανε να γράψουν υποθήκη σε όλη την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια!

Με τούτα και με κείνα, ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σ' ένα μπούνκερ. Ξέρει πως άμα βγει έξω τέλειωσε (από τους δικούς του πρώτα). Οπότε, μένει μέσα και περιμένει. Τι περιμένει, ούτε αυτός ξέρει.

Το 2015 η ελληνική οικονομία υπέστη ένα καίριο πλήγμα. Θα θεραπευτεί κι αυτό, όπως όλα θεραπεύονται μια μέρα. Όχι όμως στους χρόνους που απαιτούν τα προγράμματα και αναμένουν οι θεσμοί. Η Ελλάδα θέλει χρόνο για να κάνει restart.

Κι από πίσω, έρχεται ο Κυριάκος σε ρόλο ΓΑΠ...

Παναγιώτης Γκλαβίνης

Αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Πολιτική βία Forza Mattarella

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά