Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Τριτοβάθμιο εκ-παίδεμα

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Διάδρομος στο Πανεπιστήμιο. Ό,τι φαίνεται κανονικό δεν είναι. Διάδρομος στο Πανεπιστήμιο. Ό,τι φαίνεται κανονικό δεν είναι. Φωτογραφία Αρχείου

Το Πανεπιστήμιο έχει πολλά προβλήματα, κι ανάμεσά τους ορισμένα αφορούν στοιχειώδεις λειτουργίες του. Η ρητορική του «φταίνε οι προηγούμενοι» είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών της χώρας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2017 οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είδαμε την εξής ανακοίνωση της Φοιτητικής Εστίας Πατρών που μας πληροφορούσε τα εξής: «Λόγω των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η ΦΕΠ δεν έχει την δυνατότητα προμήθειας τροφίμων από 1η Δεκεμβρίου. Η ΦΕΠ θα διαθέσει όλα τα αποθέματα τροφίμων για την εξασφάλιση σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, μέχρι την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα φαγητού για τις ημέρες αυτές αναγκαστικά θα τροποποιηθεί δραστικά και θα υπάρχουν διάφορες ελλείψεις (ψωμί, σαλάτα, φρούτα)». Ακόμα, τα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ βρίσκονται σε κατάληψη από φοιτητές των εστιών της Αθήνας λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Παρόμοιες καταλήψεις για παρόμοιες άθλιες συνθήκες υπάρχουν και σε άλλες εστίες της χώρας όπως μπορεί να δει κανείς από ρεπορτάζ που βλέπουμε στο διαδίκτυο εδώ και καιρό.

Τον περσινό Οκτώβριο, η ανακοίνωση των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων για την αναστολή διανομής συγγραμμάτων σόκαρε όχι μόνο τους πρωτοετείς, αλλά και εμάς τους παλιότερους φοιτητές που βιώνουμε χρόνια τις συνέπειες της κρίσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το υπουργείο Παιδείας χρωστούσε ακόμα χρήματα για τα συγγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Ύστερα από τη γενική κατακραυγή στα ΜΜΕ, το πρόβλημα λύθηκε.

Ένας καλός φίλος και συμφοιτητής έκανε τον Απρίλιο που μας πέρασε αίτηση για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έμαθε τον Οκτώβριο ότι βρισκόταν στην λίστα επιλεγέντων. Το 2017 τελείωσε και περιμένει ακόμα τα χρήματα στο λογαριασμό του.

Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως με την περσινή ανάπτυξη, χρόνια ή πρόσφατα προβλήματα που άπτονται των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας, της υποστήριξης των εναπομεινάντων ερευνητών, της πρόσληψης προσωπικού θα λύνονταν μέρα με τη μέρα ή έστω δεν θα δημιουργούνταν καινούργια. Πρόσφατα όμως μάθαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είχε ως πρόταγμα τα σχολικά γεύματα αδυνατεί να καλύψει τα γεύματα των φοιτητών, φοιτητών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.

Η ρητορική του «φταίνε οι προηγούμενοι» είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Μέχρι τώρα το ελληνικό πανεπιστήμιο πάλεψε με την υποχρηματοδότηση και άντεξε. Ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατανοεί πως δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα˙ το τριτοκοσμικό πανεπιστήμιο μοιάζει επικίνδυνα κοντά.

 

Πολυχρόνης Μπακόμητρος

Συντονιστής των PES Activists Πάτρας.

1 σχολιο

 • Από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης λάβαμε την απάντηση που ακολουθεί:

  Σε απάντηση του δημοσιεύματος με τίτλο "Τριτοβάθμιο εκ-παίδεμα" που αναρτήθηκε στον ιστότοπό σας στις 10/1/2018, σας παραπέμπουμε στην από 5/1/2018 σχετική ενημέρωση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:
  https://www.inedivim.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  Με εκτίμηση,
  Τμήμα Δημοσιότητας και Προβολής
  Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης | Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, 11143 Αθήνα | τηλ. 213 131 4406-8 | fax 213 131 4407 | http://www.inedivim.gr

  Συνδεσμος σχολιου
  bj bj Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 10:55

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά