Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Η Καταλωνία Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
To ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μεταδίδει παραπλανητκές ή ψευδείς πληροφορίες για το θέμα της Καταλωνίας. To ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μεταδίδει παραπλανητκές ή ψευδείς πληροφορίες για το θέμα της Καταλωνίας. RT

Η καταλανική κρίση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Μόσχα να επέμβει δυναμικά στα εσωτερικά της Ευρώπης. Στη στρατηγική του προσπάθεια να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κρεμλίνο έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τον ρωσικό μηχανισμό παραπληροφόρησης και σύγχυσης ώστε η καταλανική κρίση, η κρίση στην Κριμαία το 2014 και η τρέχουσα αναταραχή στην ανατολή λόγω του δημοψηφίσματος των Κούρδων να εντυπωθούν στην παγκόσμια συνείδηση ως νομικά και ηθικά, ισότιμα γεγονότα.

Τα ρωσικά και φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν πολλαπλασιάσει το χρόνο δημοσιογραφικής κάλυψης του ζητήματος της Καταλονίας στην ισπανική, την αγγλική, τη γερμανική και τη ρωσική γλώσσα παρουσιάζοντας, συστηματικά, την ισπανική κυβέρνηση και το δικαστικό της σύστημα, ως υπεύθυνους για την βίαιη καταστολή του άοπλου και συνάμα δίκαιου ξεσηκωμού των κατοίκων της Καταλωνίας.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ρωσικά και φιλορωσικά ειδησεογραφικά μέσα υποστηρίζουν ότι η Μαδρίτη έχει αποστείλει παραστρατιωτικούς στη Βαρκελώνη, ενώ παράλληλα, προειδοποιούν ότι η Ισπανία απειλείται με εμφύλιο πόλεμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παρα ένας αδύναμος, παθητικός παρατηρητής των γεγονότων. Ένα τέτοιο μέσο ενημέρωσης, η εφημερίδα Daily Vzglyad, έγραψε ότι: «Η Ισπανία αντιμετωπίζει με βία την καταλανική άνοιξη», συνεχίζοντας με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «η άνοιξη της Κριμαίας έχει μετακινηθεί στα Πυρηναία». Το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, επιμένοντας στην εξομοίωση της Καταλωνίας με την Κριμαία, υπενθύμισε το ‘λογικό συμπέρασμα’ ότι «μόνο η παρέμβαση του ρωσικού στρατού ήταν σε θέση να υποστηρίξει το λαϊκό δικαίωμα έκφρασης στη χερσόνησο [της Κριμαίας]».

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι, «Καταλανοί πολιτικοί συζητούν ήδη την επόμενη μέρα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, ενώ ένας εξ' αυτών δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Καταλωνία θα επιδιώξει την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, τα εδάφη δηλαδή, που διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία τη δεκαετία του 1990 και τα οποία έχουν αναγνωριστεί μόνο από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και το μικροσκοπικό νησί Ναουρού στη Μικρονησία στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό, γνωστό και ως "Νησί της Χαράς".

Βέβαια η ρωσική παρέμβαση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις δεν ξεκίνησε άμεσα με την έναρξη της κρίσης στην Καταλωνία. Ήδη, πριν από ένα χρόνο, αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευαν ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγνώριζε την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Χρησιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ, η Μόσχα είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος ώστε να αντιμετωπίζεται η Καταλονία ως ένα νέο κράτος με πλήρη δικαιώματα ενώ   ταυτόχρονα προήγαγε και μια πάγια ρωσική εδαφική διεκδίκηση από το 2014.

Βασικό χαρακτηριστικό των ρωσικών μηχανισμών πρόκλησης σύγχυσης και αναστάτωσης στην κοινή γνώμη, είναι η δημιουργία πληροφοριών που μερικές φορές είναι πραγματικές και άλλες φορές αναληθείς. Ο Μπρετ Σάφερ, αναλυτής στην ομάδα Συμμαχία για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί δράση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF) στις ΗΠΑ με σκοπό «να ξεσκεπάσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να υπονομεύσει τη δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», σχολιάζει πως: «Δεν μιλάμε για σοβιετική προπαγάνδα. Δεν είναι όλα ψεύτικα νέα».

Προσθέτει επίσης πως: «Η Ρωσία δεν επιζητά την με κάθε κόστος ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Αυτό που επιδιώκει ουσιαστικά είναι να διαιρέσει, προκειμένου να υποσκάψει προοδευτικά, βήμα προς βήμα τη δημοκρατία και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης».

Η πρόεδρος της GMF Κάρεν Ντόνφριντ έχει δηλώσει ότι η Συμμαχία «εργάζεται για την ενίσχυσης τη διατλαντικής συνεργασίας στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της δημοκρατικής τάξης που απολαμβάνουμε τα τελευταία 70 χρόνια». Παρακολουθώντας τις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής στο Twitter, μεταξύ 16 και 23 Σεπτεμβρίου, η Συμμαχία διαπίστωσε «ένα εμφανές σύνολο κινήσεων υπέρ των αποσχιστικών τάσεων, διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων του Κουρδιστάν και της Καταλονίας.

Ένας από τους λογαριασμούς στο Twitter που προωθούν επιθετικά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου είναι η φωνή της Ευρώπης (@V_of_Europe). Τις τελευταίες ημέρες, ο λογαριασμός αυτός έχει κάνει retweet ιστοριών μέσα από την οπτική μιας καταλανικής σύγκρουσης που καταστρέφει την ΕΕ. Οι τίτλοι που δημοσιεύει, χαρακτηριστικοί: «Η Ισπανία ΒΡΑΖΕΙ: Η ΕΕ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να παρέμβει για την Καταλωνία παρά το ότι η Ισπανία παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» ή «η Ισπανία σε ΚΡΙΣΗ: αποστολή στρατευμάτων καθώς 40.000 πολίτες διαμαρτύρονται για τον "ΠΟΛΕΜΟ" κατά της ψήφου ανεξαρτησίας της Καταλονίας».

Ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα, άμεσα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο, όπως το RT και το Sputnik, όχι μόνο δημοσιεύουν ψεύτικα νέα, αλλά αλλοιώνουν και τις πραγματικές ιστορίες. Το RT, για παράδειγμα, δημοσίευσε τον τίτλο: «Κατάσταση πολιορκίας: Καταλανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού οικονομίας, συνελήφθησαν για το δημοψήφισμα». Με ακόμα πιο επιθετικό τρόπο χρησιμοποιείται το Twitter και το Facebook. Ο λογαριασμός στο Twitter του ισπανόφωνου RT, με 2,74 εκατομμύρια ακόλουθους, και ο λογαριασμός του στο Facebook, με 5,1 εκατομμύρια φίλους, διαδίδουν ακραία μηνύματα όπως: «Καταλωνία: ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο επέστρεψε πανηγυρικά».

Κώστας Κωτάντζης

Ανεξάρτητος αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά