Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: τι ακριβώς αποτρέψαμε;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Μουσταφά Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης. Απέτυχαν να οδηγήσουν ώς το τέλος βιώσιμη λύση για μια ενιαία Κύπρο. Μουσταφά Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης. Απέτυχαν να οδηγήσουν ώς το τέλος βιώσιμη λύση για μια ενιαία Κύπρο. Φωτογραφία αρχείου

H αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χαιρετίστηκε από την ελληνική πλευρά, σχεδόν ομοθυμαδόν, ως νίκη. Στην Ελλάδα, νίκη στα διεθνή θέματα ονομάζουμε, συνήθως, τη στασιμότητα. Επειδή υποτίθεται η νέα "νίκη" οφείλεται στην άρνηση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος δεκαπενταετίας, ας δούμε τι θα είχε συμβεί μόνο με τα στρατεύματα αν το θέμα είχε λυθεί με το σχέδιο Ανάν. [TBJ]

Θλιβερή εξέλιξη η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Βασική αιτία της αποτυχίας ήταν το θέμα των εγγυήσεων.

Πόσοι στρατιώτες υπάρχουν σήμερα στο νησί;

Τούρκοι: 43.000, συν 3.500 Τουρκοκύπριοι (συν 26.000 έφεδροι)

Εθνική Φρουρά Κύπρου: 12.000, συν 950 ΕΛΔΥΚ (συν 50.000 έφεδροι).

Επίσης, υπάρχουν και 2.800 Βρετανοί στρατιώτες και 859 της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών

Χωρίς καμία συμφωνία, προφανώς, θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς, λίγο-πολύ.

Τι ακριβώς αποτρέψαμε;  Να μείνουν πολλοί λιγότεροι τούρκοι στρατιώτες με την προοπτική της πλήρους αποχώρησης, αργότερα.

Μα αυτό δεν το είχαμε αποτρέψει με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν;

Τι προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν (2004) στο θέμα των στρατών στο νησί;

Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν έως το 2011 μέχρι και 6.000 άνδρες η κάθε μία, ένας αριθμός που θα πέσει σε 3.000 μέχρι το 2018, ή μέχρις ότου ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αυτό επιτευχθεί νωρίτερα. Μετά το 2018, θα μείνουν το πολύ 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες στο νησί και ο αριθμός τους θα υπόκειται σε αναθεώρηση (προς τα κάτω) κάθε τρία χρόνια.

Δηλαδή, αν ίσχυε το Σχέδιο Ανάν, ΣΗΜΕΡΑ θα υπήρχαν στο νησί μόνο 3.000 Τούρκοι στρατιώτες (έναντι των 43.000 που υπάρχουν τώρα χωρίς το σχέδιο) και σε 1,5 χρόνο από τώρα, θα έμεναν μόλις 650 Τούρκοι Στρατιώτες -και 950 Έλληνες!

Σπουδαία νίκη!

(Θυμίζω ότι το 2004, ΣΥΝασπισμός (πλην Αλαβάνου) και ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν, η ΝΔ δεν πήρε θέση, το ΚΚΕ κατά)

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά