Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: ο νομπελίστας του μαγικού ρεαλισμού

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014). Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014). Flickr

Πέθανε ο συγγραφέας των μυθιστορημάτων Εκατό χρόνια μοναξιά, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Το φθινόπωρο του πατριάρχη, Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Πέθανε την Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87 ετών, ο κολομβιανός συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες,  εκ των εισηγητών του ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού στο μυθιστόρημα, βραβευμένος με Νόμπελ το 1982 «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

Ο Μάρκες είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου 1927. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες ενώ, για πολύ καιρό, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1947. Το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε, Εκατό χρόνια μοναξιά, δημοσιεύθηκε είκοσι χρόνια αργότερα, το 1967. Υπήρξε πολιτικοποιημένος και είχε στηρίξει το καθεστώς Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Το πρώτο μυθιστόρημά του, Τα νεκρά φύλλα, είχε εκδοθεί το 1955 και ακολούθησαν τα έργα Κακιά ώρα, Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει και Η κηδεία της μεγάλης μάμα. Πολυγραφότατος, μεταξύ άλλων έχει γράψει και τα μυθιστορήματα: Το φθινόπωρο του Πατριάρχη, Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα και Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων. Επίσης, έχει γράψει πλήθος άρθρα, διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια ενώ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις.

Στη βιογραφία του, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που στηρίζεται σε συνεντεύξεις του και υπογράφει ο Τζέραλντ Μάρτιν (κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2014 στις εκδόσεις Μικρή Άρκτος), περιγράφεται ως εξής η μέρα που το ζεύγος Μάρκες πήγε στο ταχυδρομείο της Μπογκοτά για να ταχυδρομήσει στον εκδότη τα δακτυλόγραφα του πιο γνωστού μυθιστορήματος του συγγραφέα:

 

Στις αρχές Αυγούστου, ο Γκαρσία Μάρκες συνόδεψε τη Μερσέδες στο ταχυδρομείο για να στείλει το τελικό χειρόγραφο στο Μπουένος Άιρες. Έμοιαζαν με δύο επιζώντες μιας καταστροφής. Το πακέτο περιείχε 490 δακτυλογραφημένες σελίδες. Ο υπάλληλος είπε: «Ογδόντα δύο πέσο». Ο Γκαρσία Μάρκες κοίταξε τη Μερσέδες που έψαχνε στην τσάντα της για τα χρήματα. Είχαν μόνο πενήντα και μπορούσαν να στείλουν μόνο το μισό περίπου βιβλίο: ο Γκαρσία Μάρκες έβαλε τον υπάλληλο πίσω από τον γκισέ να αφαιρέσει φύλλα από το πακέτο μέχρι να αρκέσουν τα πενήντα πέσο. Επέστρεψαν στο σπίτι, έβαλαν ενέχυρο τη θερμάστρα, το πιστολάκι μαλλιών και το μίξερ, πήγαν πίσω στο ταχυδρομείο και έστειλαν και τη δεύτερη δόση. Καθώς έβγαιναν από το ταχυδρομείο, η Μερσέδες σταμάτησε, κοίταξε τον άντρα της και είπε: «Γκάμπο, αυτό που μας λείπει τώρα είναι το βιβλίο να είναι χάλια» .

 

Στην Ελλάδα, όλα τα βιβλία του Μάρκες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, τα περισσότερα μεταφρασμένα από την  Κλαίτη Σωτηριάδου - Μπαράχας. Από τον ίδιο οίκο κυκλοφορεί και η βιογραφία του, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το ταξίδι στην πηγή, από τον Ντάσο Σαλντίβαρ, σε μετάφραση Βέρας Δαμόφλη.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά