Σάββατο, 08 Απριλίου 2017

Τι σημαίνει να χορεύεις Lindy Hop στην Αθήνα το 2017

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Oι Rhythm HoppersQ Αυγουστίνος Τραν και Βάσια Παναγιώτου. Oι Rhythm HoppersQ Αυγουστίνος Τραν και Βάσια Παναγιώτου. Κώστας Γκιόκας

Οι περισσότεροι ίσως το έχετε ακούσει ως swing και όντως το lindy hop ανήκει στην οικογένεια των χορών του swingή των χορών που χορεύονται με μουσική swing. Δεν θέλω ωστόσο να μείνω σε τέτοια θεωρητικά ζητήματα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω την ανάλογη θεωρητική κατάρτιση για να αναπτύξω με ασφάλεια αυτά τα  λεπτά θέματα. Συγκρατήστε ότι πρόκειται για ένα είδος χορού που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, πρακτική που ως θιασώτης της εφαρμόζω και στη συγγραφή του παρόντος κειμένου. Δεν εστιάζω στα του χορού αλλά στη σημασία της ένταξης ενός νέου  στην κοινότητα του lindy hop στην Αθήνα της εποχής μας.

Ένα κάπως εξασκημένο μάτι μπορεί να συμπεράνει πολλά πράγματα σχετιζόμενα με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα όταν συναντήσει ένα άτομο το οποίο επιλέγει να χορέψει τον χορό αυτόν και να ενταχθεί στην ανάλογη κοινότητα. Το πρώτο είναι  πως συναντά κάποιον ο οποίος συμβαδίζει με τη συμβατική δυτικοστραφή εξέλιξη της χώρας (η έκφραση είναι του Νικόλα Σεβαστάκη, από την τελευταία συλλογή δοκιμίων του: Φαντάσματα του Καιρού μας. Αριστερά, Κριτική, Φιλελεύθερη Δημοκρατία). Έμφαση στο Φιλελεύθερη Δημοκρατία. Ο χορός και η κοινότητα στην ελληνική μετάπλαση τους είναι παιδιά εκείνης. Ούτε οι παραδοσιοκράτες εθνικιστές και θρησκευόμενοι ούτε οι σταλινικοί κομμουνιστές θα ήταν ευχαριστημένοι με έναν τέτοιο χορό. Ξενόφερτο, αμερικάνικο, γρήγορο, άσχετο με την παράδοση της χώρας, συνοδευόμενο από έναν ξενικό ενδυματολογικό κώδικα και ενθαρρύνοντα τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αποτελεί ιδανικό στόχο για τους εγχώριους παραδοσιοκράτες αλλά και τους αλλότριους  θρησκευτικά φανατικούς  ως συμβολίζων τη δυτική ελευθεριότητα και τρόπο ζωής.

Η επιτυχία της κοινότητας δείχνει ότι η νεότερη γενιά των Ελλήνων εμμένει στον ευρωπαϊκό και φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας. Αυτό το γεγονός θα έπρεπε να αξιοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία  στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης. Αποτελεί ένα αψευδές τεκμήριο ότι πολλοί νέοι άνθρωποι δεν επιθυμούν να βιώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους υπό το πρίσμα των ηθικών και αισθητικών αξιολογικών κριτηρίων είτε της παραδοσιακής συντηρητικής ηθικολογίας είτε μιας νεότερης ιστορικά αλλά εξίσου εστιάζουσας στην στέρηση και την αυταπάρνηση αριστερής ηθικολογίας.. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες στην πολυπληθή  αθηναϊκή και ευρύτερα ελληνική κοινότητα του lindyhopαποκλείεται να ψηφίζουν ΚΚΕ ή να πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία;  Όχι βέβαια! Ωστόσο η συγκεκριμένη κουλτούρα συνέχεται με ορισμένες πολιτισμικές παραμέτρους οι οποίες τείνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ταυτότητα.

Οι διαπιστώσεις αυτές στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η μορφή και το περιεχόμενο της διασκέδασης απορρέει από τις ευρύτερες κοσμοθεωρητικές και πολιτικές πεποιθήσεις και δεν είναι προϊόντα στατιστικής έρευνας.  Κάποια πρωτότυπα σκεπτόμενη εταιρεία δημοσκοπικών ερευνών ας κάνει τον κόπο να ενδιατρίψει στις πεποιθήσεις των μελών της  κοινότητας του Lindy Hop.

Ο χορός αυτός προσφέρει στου νέους εξαιρετικές ευκαιρίες για διεθνή δικτύωση όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω σε  μια πρόσφατη εκδήλωση οργανωμένη στην Αθήνα που συνδύαζε μαθήματα από μια διεθνή ομάδα δασκάλων και πολλά πάρτυ. Οι Rhythm Hoppers που ήταν οι διοργανωτές είναι προσωπικοί μου φίλοι. Το διεθνιστικό πνεύμα που επικρατούσε συναγωνίζεται τα προγράμματα Erasmus στην ικανότητα να εμπεδώνει σχέσεις μεταξύ νέων διαφορετικών εθνικών προελεύσεων και να δρα ως μηχανισμός υπέρβασης αμοιβαίων προκαταλήψεων στηριζόμενων στην άγνοια ή σε ιστορικά προηγούμενα.

Όντως ο χορός ενώνει του λαούς υπό το πρίσμα των αξιών του πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν λέω του οικονομικού λέω του πολιτικού. Όλη αυτό το νεανικό σφρίγος και ενέργεια φανερώνει την ακατάβλητη ζωτικότητα της νεότητας την οποία- οφείλουμε να πούμε- η συκοφαντημένη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει τα τελευταία εξήντα χρόνια να αποτρέψει από το να χαραμίζεται σε άλλες εξίσου έντονες αλλά ολέθριες δραστηριότητας, όπως ο πόλεμος.

Εμμένω λοιπόν στην άποψη μου πως το να χορεύεις lindyhopστην Αθήνα του σήμερα σημαίνει ότι είσαι παιδί της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να υποστηρίξω στατιστικά αυτό το συμπέρασμα αλλά χρησιμοποιώ τους μηχανισμούς της κοινής λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας. Ως εκ τούτου περιγράφω μια δραστηριότητα προσφιλή στις κοσμοθεωρητικές κατευθύνσεις του books’ journal. Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το να είσαι αναγνώστης αυτού του εντύπου και μέλος της κοινότητας του Lindy Hop είναι δυο ιδιότητες χαρακτηριζόμενες από εκλεκτική συγγένεια.

1 σχολιο

  • Χα χα , το να ανήκεις στην κοινότητα ... είναι σαν να θέλεις να δωσεις αίμα για δυο λόγους ... ο ένας γιατί είσαι αιμοδότης κ ο άλλος γιατί θα εξυπηρετήσεις έναν φίλο σου!

    Συνδεσμος σχολιου
    Νικος Παρηγοριωτης Νικος Παρηγοριωτης Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 23:02

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά