Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Θα γίνει μπούμερανγκ το σύνταγμα του Ερντογάν;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Αρχείου

Συνταγματικός Μονάρχης, Πατισάχ, η σκιά του Θεού επί της Γης… Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αυξήσει τις εξουσίες του, ενώ τα προβλήματα της χώρας του αυξάνονται. Και στο μεταξύ, η εμπλοκή της τουρκίας στη Συρία, αλλά και μια οικονομία που κινδυνεύει, απειλούν τη χώρα, η οποία απομακρύνεται από την Ευρώπη, με νέο γύρο αποσταθεροποίησης. Και αυτό εκφράζεται τόσο στους ισχυρούς οικονομικά κύκλους όσο και στη Βουλή. [ΤΒJ]

Οι τροποποιήσεις του συντάγματος της Τουρκίας θα κατατεθούν σήμερα στην εθνοσυνέλευση, στην Άγκυρα. Κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο, εκτός του Ταγίπ Μπιναλή, συνταγματολόγου που συμμετέχει στη σύνταξη των τροπολογιών, εκ μέρους του Μπαχτσελί, του ΜΗΡ και μερικών, πέντε το πολύ ακόμη, βουλευτών και αρμοδίων του ΑΚΡ.
Ουδείς γνωρίζει εάν τελικά η κατηφόρα της Τουρκίας, σχεδόν στα όρια της οικονομικής καταστροφής, γίνεται απλά για κάποιες τεχνικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες του Ερντογάν και μόνον ή περιέχει και άλλες πολύ σημαντικές και απαραίτητες αλλαγές σε θεσμούς και σε ζητήματα που ταλανίζουν την Τουρκία.
Ο Νταβούτογλου ήθελε, για παράδειγμα, να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα δικαιώματα των Αλεβιτών στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν περίπου είκοσι εκατομμύρια Αλεβίτες να κινούνται ημιπαράνομα στη χώρα και τα σπίτια τους (οι δικοί τους ναοί) να μην έχουν νομική υπόσταση λατρευτικού χώρου.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους Κούρδους, τους Λαζούς και διάφορες ακόμη γλωσσικές και εθνοτικές μειονότητες στην Τουρκία.
Με τη συμμαχία, όμως, μεταξύ του Ερντογάν και του Μπαχτσελί χάθηκε η παραμικρή ελπίδα ανανέωσης του θεσμικού πλαισίου αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνταγματική τους κατοχύρωση.
Στη βουλή των 550 βουλευτών, η πρόταση του κυβερνητικού κόμματος χρειάζεται 330 ψήφους.
Το ΑΚΡ διαθέτει 315 βουλευτές.
Οι εθνικιστές είναι 40, αλλά ήδη πέντε δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν τη θεοκρατική αντίληψη του Ερντογάν για την αλλαγή στο πολίτευμα.
Εκείνο όμως, που αναρωτιούνται οι πάντες είναι πόσους από τους 315 βουλευτές του ελέγχει ο Ερντογάν.
Είναι απολύτως σίγουρο ότι περίπου 50-60 είναι σήμερα οι διαφωνούντες. Αν σε αυτούς συγκαταλεχθούν και οι κεντροδεξιοί από άλλα κόμματα, που εκλέχτηκαν καν με το ΑΚΡ, τότε ξεπερνούν τους 75 οι ψήφοι, με την άγνωστη βούληση, μπροστά στην κάλπη.
Η ψήφος είναι υποχρεωτικά, εκ του συντάγματος, μυστική, αλλά ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει Χριστό, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτρέψει να υπάρξει κάλπη και μυστική ψηφοφορία.
Οπότε θα φανεί ποιοι είναι οι θαρραλέοι υπερασπιστές της Δημοκρατίας στην Τουρκία…
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, συζητούμε για τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται εκεί ως απλοί παρατηρητές, χωρίς να σκεφτόμαστε διόλου ότι εάν, σήμερα, με έναν τρόπο μαγικό, κάποιος τους πάρει τα όπλα και σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι μάχες, την επομένη θα σφαχτούν μεταξύ τους με τις κάμες και με τα δόντια τους.
Το Χαλέπι, πριν από τον πόλεμο, κατοικούνταν κατά περίπου 75% από σουνίτες. Πρόθεση των Ρώσων και των υπολοίπων εμπλεκομένων από τη Συρία και το καθεστώς του Άσαντ είναι η δημιουργία μιας σιιτικής ζώνης, από τα ιρανοϊρακινά σύνορα μέχρι το Λίβανο… Αυτό φυσικά θα είναι η πλήρης καταστροφή και ήττα του Ερντογάν, που τρώγεται για τη συνθήκη της Λωζάννης κι ο σερσέμης, τραγουδάει σαν τον Βιολάρη, αλλά φάλτσα, για την Κοζάνη.
Νεότερα σε λίγες μέρες, καθ' ότι η οικονομική ολιγαρχία της Τουρκίας άρχισε να ανησυχεί πολύ και, πλέον, να εκφράζεται με τρόπο σαφή.

Μιχάλης Τριανταφυλλίδης

Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά