Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Προσφυγικό: το Κυλώνειο Άγος της γενιάς μου έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Μετά τη φωτιά στη Μόρια της Λέσβου, που είχε αποτέλεσμα δυο νεκρούς και δυο σοβαρά τραυματισμένους. Μετά τη φωτιά στη Μόρια της Λέσβου, που είχε αποτέλεσμα δυο νεκρούς και δυο σοβαρά τραυματισμένους. twitter

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους μετανάστες. Νόμιμοι ή παράνομοι, είναι αδιάφορο. Είναι άνθρωποι με όνομα και επώνυμο. Το αίσχος όμως αυτό έχει επίσης όνομα και επώνυμο. Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποίησες εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές για να εγκαταστήσεις την εξουσία σου. Είσαι το Άγος της γενιάς μας.

Αυτή τη στιγμή, άγνωστος αριθμός μεταναστών, όχι περισσότεροι από 50 χιλιάδες πάντως, βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πλειονότητά τους ζει σε τρισάθλιες συνθήκες. Η πρόσβαση των ΜΜΕ απαγορεύεται στους χώρους συγκέντρωσης. Υπάρχουν ρεπορτάζ που δείχνουν ότι ανήλικα παιδιά εκπορνεύονται για ποσά που δεν ξεπερνούν το κέρμα. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περάσει από τα χέρια ελλήνων δουλεμπόρων.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με μετανάστες, παρέχοντας έργο σε ένα από τα σημεία όπου βρίσκονται, γνωρίζουν την τρομακτική απελπισία της ανέχειας. Οι μετανάστες είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι της δημιουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν επιδίδονται σε εγκληματικότητα, παρά τον αριθμό τους και την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται. Έχουν έρθει σε μια ξένη χώρα για να φτιάξουν τη ζωή τους, να εργαστούν σκληρά και θέλουν την ευκαιρία.

Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν. Οι τυχεροί είναι κλειδωμένοι σε μαντριά, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς πραγματικούς υπευθύνους, χωρίς τη δυνατότητα να ασκήσουν επάγγελμα, πέρα από το παραεμπόριο σε ομοεθνείς τους, χωρίς σχολείο για τα παιδιά τους, ενίοτε και χωρίς παπούτσια. Οι άτυχοι βρίσκονται σε δάση, σε πορνεία και άλλα κάτεργα, σε συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς

Υπάρχει ένα προεκλογικό βίντεο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που εξηγεί πως, όταν έρθει στα πράγματα, θα ανοίξει τα σύνορα για όλο τον κόσμο. Και ένα μετεκλογικό στο οποίο απαντάει στην προφανή ερώτηση «πού είναι όλοι οι μετανάστες;» πως «λιάζονται» και στη συνέχεια «εξαφανίζονται», newspeak ευφημισμός για το δουλεμπόριο. Αυτα τα τρία συνολικά λεπτά των δύο αυτών βίντεο συνοψίζουν και την κυβερνητική πολιτική: προεκλογική ψηφοθηρία και μετεκλογική δουλοπαροικία.

Η κυβέρνηση άφησε αιωρούμενες υποσχέσεις προς αυτούς τους ανθρώπους και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε να περιδιαβάζουν στην Ελλάδα, συχνά στα χέρια ασύδοτων δουλεμπόρων. Στη συνέχεια, όταν οι γειτονικές χώρες, ερήμην μας, έχτισαν εμπόδια στο δουλεμπόριο, τότε η κυβέρνηση άφησε όσους μετανάστες βρήκε κλειδωμένους στα νησιά μας (επικαλείται βεβαίως τις συμφωνίες) και σε άλλα απομακρυσμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε άθλιες συνθήκες.

Η κυβέρνηση –σε μια έξυπνη πολιτικά κίνηση– επιλέγει να εστιάσει τις συνέπειες του προσφυγικού σε μικρές ομάδες ανθρώπων. Οι κάτοικοι των νησιών της Ελλάδας έχουν υποφέρει ασύμμετρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κάτοικος Περιστερίου που ψήφισε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στην οποία συμμετέχει ο Μουζάλας δεν έχει γνωρίσει άμεσα τις συνέπειες του προσφυγικού, αντίθετα με τον κάτοικο Χίου που βλέπει τον τουρισμό να εξαϋλώνεται. Βλέπει απελπισμένους ανθρώπους να περιφέρονται ανεξέλεγκτοι έξω από το σπίτι του. Βλέπει χάος και φοβάται.

Οι δουλέμποροι της απελπισίας έχουν εικόνισμά τους την αγία τριάδα: Μουζάλας, ζεύγος Δρίτσας-Χριστοδουλοπούλου, Τσίπρας. Οι ίδιοι προσωπικά επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το προσφυγικό για να εκβιάσουν τους Ευρωπαίους την εποχή της «δυναμικής διαπραγμάτευσης». Οι ίδιοι δημιούργησαν το άγος της Ειδωμένης, οι ίδιοι επιτρέπουν στις τρισάθλιες συνθήκες ζωής των μεταναστών να συνεχίσουν. Οι ίδιοι επέτρεψαν στους απελπισμένους μετανάστες να γίνουν εργαλείο για τους ακτιβιστές που τους χρησιμοποιούν σαν να παίζουν Farmville.

Ο αρμόδιος υπουργός είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη θητεία στο ανθρωπιστικό έργο, αλλά με μηδενικό ήθος απέναντι στους μετανάστες. Είναι επίσης ανίκανος να διαχειριστεί οποιαδήποτε πλευρά του μεταναστευτικού, ενώ φαίνεται να μην έχει την παραμικρή τύψη για όσα έχουν γίνει στα χέρια του. Δεν έχει δώσει κανέναν απολογισμό για τα κονδύλια που έχει ενθυλακώσει η κυβέρνηση, για τα έξοδα που γίνονται για τους μετανάστες, για τα κονδύλια που έχει αποτύχει να απορροφήσει. Γνωρίζουμε μόνο ότι έχει παραβιάσει κάθε υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μάλιστα δεν έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις για εγκατάσταση προσφύγων. Γι’ αυτό μένουν σε καταυλισμούς, στο κρύο και στις λάσπες.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών στην Ελλάδα είναι Σύροι. Οι Σύροι είναι άνθρωποι πολύ κοντά σε εμάς. Αγαπούν την πρόοδο και την οικογένεια, είναι μορφωμένοι, έχουν εργαστεί, γνωρίζουν από θεσμούς και ήθος. Δίπλα τους υπάρχουν και άνθρωποι που προέρχονται από άλλες χώρες. Οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για την αναγνώριση ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες. Και οι δύο κατηγορίες αυτών των ξένων ξαφνικά βρέθηκαν από μια χώρα στον απόλυτο πόλεμο και, μετά, στον απόλυτο εξευτελισμό.

Η φροντίδα προς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα ικανοποιήσει μόνο τα ανθρωπιστικά ιδανικά μας. Θα φέρει και ανάπτυξη. Έχει αποδειχτεί πως οπουδήποτε έχουν έρθει μετανάστες οργανωμένα σε μία οικονομία, τα εισοδήματα των κατοίκων έχουν αυξηθεί. Για να εξηγηθεί αυτό απλοϊκά, υπάρχουν δύο τρόποι να αυξηθεί το ΑΕΠ μιας χώρας. Να αυξηθεί η παραγωγικότητα των κατοίκων ή να αυξηθούν οι κάτοικοι.

Εγώ προσωπικά θέλω να φωνάξω «είστε απάνθρωποι» και να παραδώσω τη μεταναστευτική πολιτική στον ΟΗΕ ή την ΕΕ. Θέλω για συμπολίτη μου κάθε άνθρωπο ο οποίος επιθυμεί να ζήσει με τις αξίες μου και θα τον βοηθήσω να ορθοποδήσει.

 

ΥΓ. Πριν την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, γνωρίσαμε τους τρέντι ανθρωπιστές. Συμπολίτες μας που ένιωθαν καλύτερα από εμάς, ήταν περισσότερο ευαίσθητοι από εμάς, έκαναν γλυκερά ποστ και, εγκαλώντας όποιον τολμούσε να αρθρώσει πρακτικά επιχειρήματα, τον εξομοίωναν με το πρόσωπο του φασισμού. Σήμερα που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες είναι στιβαγμένοι σαν τα σκυλιά και εκπορνεύονται για ποσά που αντιστοιχούν σε ένα πιτόγυρο, ασχολούνται με το αν το κοκτέιλ μανχάταν μπορεί να γίνει με rye whiskey ή αν πρόκειται για ιεροσυλία. Παιδιά όλα καλά;

ΜεθΥΓ. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συνεισφέρει στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Πάρτε ένα πράγμα από κάθε ράφι σας και δώστε το στη Γενική Ταχυδρομική, που δέχεται τη μεταφορά αντικειμένων. Όλα έχουν αξία. Παλιά εσώρουχα, τρύπιες κάλτσες, κιτς παλτά, κονσέρβες με πελτέ, ένα αποσμητικό παλιωμένο. Αν μπορείτε επισκεφτείτε την τοπική οργάνωση που ασχολείται με μετανάστες. Η εμπειρία είναι τόσο αναζωογονητική. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα δύο, δωρίστε ένα μικρό ποσό στο σχολείο SOLE Greece που έχει ιδρύσει για μετανάστες ο Σταύρος Μεσσίνης.

Αντώνιος Κουρής

Μηχανικός, επιχειρηματίας.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά