Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016

Η Συριζοποίηση της Κεντροαριστεράς

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έδωσαν σανίδα σωτηρίας στον Νίκο Παππά, την πέτρα του σκανδάλου με τις τηλεοπτικές άδειες. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έδωσαν σανίδα σωτηρίας στον Νίκο Παππά, την πέτρα του σκανδάλου με τις τηλεοπτικές άδειες. Φωτογραφία Αρχείου

Στη χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν την βελτιωμένη (;) πρόταση Βούτση για συγκρότηση του ΕΣΡ. ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση θα μπορούσε να τεθεί εντός εισαγωγικών και να γίνει τίτλος στα βιβλία της πολιτικής ιστορίας που θα γραφτεί από δω και μπρος. Καλύτερα όμως να τεθεί σε ένα κάδρο και να καρφωθεί στον τοίχο. Να κοιτάμε όλοι αυτό τον ουρανοκατέβατο “ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ” σαν πίνακα αφηρημένης τέχνης, το εντελώς αντίθετο δηλαδή της πολιτικής τέχνης, της τέχνης του εφικτού. Να θαυμάζουμε την στροφή στη συριζοποίηση σαν ακατανόητο ή εντελώς στερούμενο νοήματος, α-νόητο, γυμνά επιβλητικό μετα-πολιτικό γεγονός.

Από πολιτική άποψη, η Κεντροαριστερά έτεινε χείρα βοηθείας στον κλονιζόμενο υπουργό που επί μήνες προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ρίξει μαύρο στα κανάλια με τρόπο αυταρχικό και βίαιο. Η παραμονή του Ν. Παππά στην ευαίσθητη θέση του Υπουργού Επικρατείας μετά το στραπάτσο από την απόφαση του ΣτΕ θα ήταν ικανή και επαρκής αιτιολογία για να απέχουν τα κόμματα από οποιαδήποτε συναινετική λύση. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο κεντροαριστερός τον ακροαριστερό εν κινδύνοις γιγνώσκει. Τέτοια υποστήριξη από κόμματα που μέχρι χθες ζητούσαν την παραίτησή του -τη στιγμή μάλιστα που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- ούτε του Παππά να μην την πείτε.

Πως επιτεύχθηκε η στροφή; Αρχικά, Βύρωνας Πολύδωρας για Πρόεδρος. Απόσυρση Πολύδωρα καθ’ οδόν. Άρα, πελάγη ευτυχίας στην Κεντροαριστερά. Ό,τι δεν είναι Πολύδωρας είναι κατάλληλος για ΕΣΡ. Ακόμα και η Έλενα Ακρίτα θα μας έκανε, όπως σημείωνε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η κόκκινη γραμμή ήταν “ΕΣΡ χωρίς Πολύδωρα”. Αλλά υπήρχε και άλλη μια κόκκινη γραμμή στην Κεντροαριστερά. Όχι στο Βασίλη Μουλόπουλο. Προσοχή όμως. Όχι στο Βασίλη Μουλόπουλο ως Αντιπρόεδρο γιατί είναι κομματικός. Στο Βασίλη Μουλόπουλο ως απλό μέλος του ΕΣΡ λέμε ναι. Και στην τρέλα λέμε ναι, θα προσέθετε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Ας περάσουμε στο σκεπτικό της ουσίας. Ο νόμος Παππά δεν καταργήθηκε. Ανεστάλη απλώς το άρθρο 2Α του Ν. 4339/2015 το οποίο άλλωστε είχε περιορισμένη χρονική ισχύ, μόνο για τον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος και διενεργήθη. Η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών παραμένει κατά το μη καταργηθέν, εισέτι ισχύον, άρθρο 2 στον Υπουργό. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς αρκέστηκαν σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή κάτι τέτοιο. Στα νομικά που μάθαμε αυτά δεν τα μάθαμε. Η μπέσα ως καταργητικός λόγος της νομοθεσίας.

Η Κεντροαριστέρα αφού δεν μπόρεσε να ανασυγκροτηθεί επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον καταρρέοντα δημοσκοπικά και κοινωνικά ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε υπάρχει και αυτό το παλιό χαραγμένο στο dna χαρακτηριστικό που καθορίζει την πολιτική μοίρα της φυλής μας: “Όλα κι όλα αλλά μην μας πουν και δεξιούς”. Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης γλίτωσαν λοιπόν την ρετσινιά του Δεξιού.

Στα επόμενα επεισόδια ο Ν. Παππάς θα φέρει νομοσχέδια-γέφυρα που θα κουρελιάζουν την δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Βεβαιώσεις για να μην λέμε άδειες, κατά το θεσμοί αντί Τρόικας. Προσωρινές αντί το μόνιμες, λες και οι μόνιμες δεν είχαν κάποια ορισμένη διάρκεια, δεκαετούς χρονικής εκτάσεως. Λες και το ΣτΕ θα έκρινε Συνταγματικό τον νόμο, αν οι άδειες είχαν ισχύ 8 ή 9 χρόνια.

Και πάμε πάλι από την αρχή τη μέρα της αντισυνταγματικής Μαρμότας. Αλλά προς Θεού, μην και μας χαρακτηρίσουν δεξιούς –μην τρελαθούμε! Η νυν υπέρ πάντων κόκκινη γραμμή.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά