Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Δείπνο με την Αυγή

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Το φύλλο της Αυγής όπου δημοσιευόταν πρωτοσέλιδα το όνομα του δικαστή η ιδιωτική ζωή του οποίου περιεφέρθη στα μανταλάκια. Το φύλλο της Αυγής όπου δημοσιευόταν πρωτοσέλιδα το όνομα του δικαστή η ιδιωτική ζωή του οποίου περιεφέρθη στα μανταλάκια. Η Αυγή

Στην γαλλική ξεκαρδιστική κωμωδία του Francis Veber, “Δείπνο ηλιθίων” (Le Dîner de Cons) μια παρέα φίλων οργανώνει κάθε εβδομάδα ένα μάλλον παράξενο παιχνίδι: Ένα διαγωνισμό για το ποιος θα φέρει προσκεκλημένο στο τραπέζι τον πιο ηλίθιο που εν αγνοία του θα διασκεδάσει την ομήγυρη. Ο πρωταθλητής ανοησίας, που γελοιοποιείται χωρίς να το καταλαβαίνει, προσφέρει με την παρουσία του ένα σπαρταριστό θέαμα. Το χαρακτηριστικό της ζώσας ατραξιόν ανοησίας είναι ότι δεν παίρνει χαμπάρι πως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γελάει και αυτός με την ψυχή του σαν ο ηλίθιος της παρέας να ήταν κάποιος άλλος.

Κάπως έτσι κύλησε όλη η προηγούμενη εβδομάδα στον ημερήσιο Τύπο. Ενώ άπαντες κατήγγειλαν την Αυγή και την Contra News ότι διολίσθησαν στον κιτρινισμό (αν υποθέσουμε ότι πριν τοποθετούνταν σε άλλο χρωματικό επίπεδο) επειδή έκαναν πρωτοσέλιδο το όνομα του Αντιπροέδρου του ΣτΕ για μια ιδιωτική του σχέση, αυτοί σφύριζαν αδιάφορα. Μάλιστα, στηρίζουν σθεναρά όλες τις καταδίκες στον κιτρινισμό που προήλθαν από δικηγορικούς συλλόγους, δικαστικές ενώσεις, πολιτικούς και ανθρώπους της επιστήμης και του πνεύματος. Με ποιο σκεπτικό; Πολύ απλά γιατί πιστεύουν ότι η καμπάνα δεν χτυπάει για αυτούς. Θεωρούν ότι όλα αυτά τα σκληρά που ακούστηκαν σε επίσημες ανακοινώσεις θεσμικών οργάνων για εκβιασμούς, φασιστικές νοοτροπίες και παρακρατικές μεθόδους ότι αναφέρονταν σε κάποιον άλλον: στο Βήμα της Κυριακής, στον φούφουτο, στην ΝΔ. Πάντως όχι στην Αυγή η οποία προχωράει ακάθεκτη στον κατήφορο νομίζοντας ότι τη ραίνουν με ροδοπέταλα.  

 

Το χρονικό είναι διαφωτιστικό. Πρώτα εμφανίστηκαν οι ερωτικές επιστολές σε διαδικτυακούς ιστότοπους. Χωρίς όνομα αποστολέα ή παραλήπτη. Τα κείμενα σέρνονταν στη λάσπη του διαδικτύου για να ζουν οι δικαστές με το άγχος ότι μια λάθος κίνησή τους και τα ονόματα τους θα αποκαλυφθούν. 16 Οκτωβρίου το Βήμα της Κυριακής περιέγραψε το βρώμικο παιχνίδι που διαδραματίζεται στο διαδίκτυο. Λέξη παραπάνω. Το ρεπορτάζ του Βήματος μάλιστα δεν είχε καμία αποκλειστικότητα. Με ένα κομπιούτερ και ένα wifi  όλοι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι επιστολές κάποιων δικαστών –άγνωστο ποιων- διακινούνται σε ιστοσελίδες. 18 Οκτωβρίου, δυο μέρες αργότερα, Αυγή και Contra News, σε μια ασφαλώς τυχαία σύμπτωση απόψεων και αισθητικής, αποκάλυψαν το όνομα του Αντιπροέδρου ζητώντας την εξαίρεση του δικαστή από την σύνθεση που δικάζει την πολύκροτη δίκη για τις άδειες των καναλιών. Αμέσως μετά ξεκίνησε η ομοβροντία αντιδράσεων με την πρωτοφανή σε οξύτητα ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων να κάνει λόγο για μεθόδους φασιστικών καθεστώτων. Η Αυγή θεώρησε ότι βρέχει. Δεν κατάλαβε. Να βοηθήσουμε λίγο τώρα που το δείπνο τελειώνει και θα σερβιριστεί το επιδόρπιο. Οι ανακοινώσεις των δικαστών και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας δεν βγήκαν την Κυριακή, μετά το δημοσίευμα του Βήματος. Δεν βγήκαν ούτε την Δευτέρα στις 17, την επόμενη της κυριακάτικης έκδοσης. Βγήκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος από την Αυγή. Ντιν Νταν! Η καμπάνα χτυπά για αυτούς που σπιλώνουν ονόματα και υπολήψεις.

 

Για την πληρότητα της διασκεδαστικής μας ιστορίας να αναφέρουμε ότι ο Βουλευτής Νικολόπουλος έκανε ερώτηση στη Βουλή αποκαλύπτοντας το όνομα του Αντιπροέδρου. Ο Νικολόπουλος κάθε Σάββατο έχει μια δίωρη εκπομπή στο  Contra Channel, την τηλεοπτική έκφραση της Contra News. Που να το ήξερε άραγε το όνομα ο Βουλευτής Νικολόπουλος; Από το Βήμα της Κυριακής πάντως δεν νομίζω να του το μαρτύρησαν –αν υποθέσουμε ότι το γνώριζαν- γιατί ως πιστός τηλεθεατής της πολύωρης εκπομπής του έχω καταλάβει ότι δεν έχει καλές σχέσεις με αυτή την εφημερίδα. Από την Νέα Δημοκρατία πάλι δύσκολο μου φαίνεται να του ψιθύρισαν κάτι. Με τον Νίκο Παππά διατείνεται πως έχει καλές σχέσεις παρά με τον Κυριάκο Μητσότακη που απαξιωτικά αποκαλεί “Κούλη” επί δίωρο στο πολυφωνικό κανάλι που του προσφέρει απλόχερα τηλεοπτικό χρόνο.

 

Πάρτε ανάσα γιατί έχει λίγο ακόμα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να δηλώσει ότι θα ερευνηθεί τυχόν παρατυπία κατά το διαγωνισμό. Μετά την ομοβροντία πυρών, ζήτησε σε δεύτερο χρόνο, να διερευνηθεί και το θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των δικαστών. Η υπόθεση ήταν γνωστή στον Υπουργό εδώ και κανά χρόνο. Ο ισχυρισμός του ήταν πως δεν μπορούσε να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη σε προγενέστερο χρόνο διότι θα στηριζόταν στα παρανόμως αποκτηθέντα  e-mails.  Tώρα όμως στηρίζεται στο δημοσίευμα της Αυγής και της Contra News. Βεβαίως, κατασκευαζόμενες αποδείξεις, λόγω χάρη μάρτυρας καταθέτει το περιεχόμενο υποκλαπείσας συνομιλίας για να καταστρατηγήσει την απαγόρευση χρήση της, δεν γίνονται αποδεκτές. Όπως σημειώνει ο Ν. Ανδρουλάκης, στις Θεμελιώδεις Έννοιες της Ποινικής Δίκης, “το απαράδεκτο και αυτών των αποδείξεων είναι βέβαιο”. Αν και καθηγητής ποινικού δικαίου, ο κ. Παρασκευόπουλος ξεχνά ελαφρώς το ποινικό δόγμα. Όπως άλλωστε όταν δήλωνε πως στεναχωρέθηκε που το θέμα της πειθαρχικής δίωξης διέρρευσε στον Τύπο, ξέχασε ότι δυο μέρες πριν δήλωνε ότι “έχει ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων”.

 

Υπέπεσα στο σφάλμα να εξηγώ την κωμωδία. Στέρησα της μισή χαρά του δείπνου. Ζητώ την ταπεινή συγγνώμη των αναγνωστών. Σας αφήνω να απολαύσετε του καλεσμένους μας να φωνάζουν προβοκάτσια-προβοκάτσια για την πλεκτάνη που οι ίδιοι έστησαν.

 

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά