Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ο αντισημιτισμός που ενώνει

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
O Θεοδόσης Πελεγρίνης. O Θεοδόσης Πελεγρίνης. Φωτογραφία Αρχείου

O πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο «αντιμνημονιακός» Θεοδόσης Πελεγρίνης, είναι κυβερνητικό στέλεχος, υφυπουργός Παιδείας και αντισημίτης. «Η εβραϊκή κοινότητα διαχρονικά επιχείρησε να "οικειοποιηθεί" το Ολοκαύτωμα, ώστε να διεκδικήσουν τη συμπάθεια του κόσμου και σταδιακά να επέλθει ενός είδους ιστορική "δικαίωση"», δήλωσε. Η δήλωσή του προσβάλλει πρωτίστως την Αριστερά, στο όνομα της οποίας εκφράζεται. [TBJ]

Καλοκαίρι 2013 βρίσκομαι σε ταξί στην Κηφισίας. Ζητώ από τον οδηγό να κατέβω στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Εμβρόντητος τον ακούω να λέειQδεν τους πάω αυτούς, πάμε πιο κάτω.  Επί τόπου αποχωρώ. Ορισμένοι ταξιτζήδες είναι ένας εξαιρετικός κοινωνικός δείκτης εκεί όπου χτυπά η καρδιά του χυδαιότερου λαϊκισμού. Μια μικρο-εικόνα υψηλής απήχησης. Η έρευνα του Pew Research Center λειτουργεί επιβεβαιωτικά αναδεικνύοντας την Ελλάδα πρώτη χώρα ανάμεσα σε δέκα που έχει αρνητικές απόψεις κατά των Εβραίων  σε ποσοστό 55% του γενικού πληθυσμού.[1]

Ο υψηλότατος αυτός αντισημιτισμός είναι σε μία σχέση αλληλεξάρτησης με το πολιτικό σύστημα, το τροφοδοτεί αλλά και τροφοδοτείται απ’ αυτό. Αφ’ ενός ο λαός ψηφίζει δεδηλωμένους αντισημίτες βουλευτές, αφ’ ετέρου ικανοποιείται όταν τους ακούει να μιλάνε για τα σκοτεινά παγκόσμια κέντρα εξουσίας που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Εβραίων, τη διοίκηση των τραπεζών, την απουσία τους από τους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου, τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνουν. Οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων είναι είτε δεξιόστροφοι είτε αριστερόστροφοι. Έχουν όμως έναν κοινό τόπο: τον αντισημιτισμό.   

Στα λόγια της τέως πρυτανικής όψης οι παραπάνω προβολές της συνωμοσιολαγνίας βρίσκουν την επιτελεστικότητά τους. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης εισέρχεται σε μια σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος.  Αυτό όμως που δεν έχει καταλάβει και είναι θλιβερό για έναν αυτοαποκαλούμενο πανεπιστημιακό δάσκαλο είναι πως το σημείο μηδέν είναι αδιαπραγμάτευτο. Όταν μιλάμε για το Ολοκαύτωμα στεκόμαστε με ευλάβεια. Αναλογιζόμαστε τον πόνο και τα θύματα, τη σκοτεινή πλευρά. Φανταζόμαστε τον χρόνο να καταλαμβάνεται από τον ολοκληρωτισμό. Το ρίγος είναι διαπεραστικό.

Σε μία χώρα που βίωσε στα σπλάχνα της τη θηριωδία κατά των Εβραίων, ο βίαιος λεκτικός διαχωρισμός τους από τον εθνικό κορμό είναι αχαρακτήριστος.  Στο σημείο όμως αυτό οφείλει κάποιος να είναι δίκαιος, αναγνωρίζοντας με εντιμότητα την ιστορική πραγματικότητα. Οι μεγαλύτεροι θεωρητικοί του Ολοκαυτώματος υπήρξαν αριστεροί δυτικο-Εβραίοι. Η βεβήλωση της ιστορικής μνήμης, η αναμόχλευση των παθών, η εκκωφαντική  σιγή των διανοούμενων,  το υπονοούμενο μίας αέναης και αενάως υπάρχουσας ενοχής των Εβραίων από εκφραστές της σημερινής Αριστεράς είναι η μεγαλύτερη προσβολή στη μνήμη και στους αγώνες των κατατρεγμένων.


Σπύρος Πανταζής

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά