Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016

Μας χώρισε η ΔΟΥ

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
"Μόλις πήραμε διαζύγιο"... "Μόλις πήραμε διαζύγιο"... Jennifer Pahlka

Η πραγματική ιστορία ενός ζεύγους που προσπαθεί να αποφύγει την άδικη και σκληρή φορολογία ενός τερατώδους, δύσκαμπτου γραφειοκρατικού μηχανισμού. [ΤΒJ]

 «Σταμάτα να χαμογελάς! Και βγάλε τη βέρα!» Το απότομο ύφος μου την τρόμαξε, δεν ήταν σύνηθες στη σχέση μας. Με τη σύζυγό μου (ας την ονομάσουμε Ξ) είχαμε ήδη συμπληρώσει 15 χρόνια γάμου και είχαμε αποκτήσει δύο υπέροχες κόρες. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ξ και τα παιδιά ζούσαν σε χώρα του εξωτερικού (ας την ονομάσουμε Ψ). Το δικό μου επάγγελμα μου επέτρεπε να περνώ 3-4 ημέρες την εβδομάδα μαζί τους. Εγώ λοιπόν εργαζόμουν αποκλειστικά (και ζούσα κυρίως) στην Ελλάδα, η Ξ εργαζόταν αποκλειστικά στην Ψ και ζούσε εκεί με τα παιδιά. Μόνο η ΔΟΥ αρνιόταν να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα: Εφόσον η Ξ ήταν σύζυγός μου, δεν μπορούσε παρά να είναι και αυτή μόνιμη κάτοικος Ελλάδος. Θα έπρεπε λοιπόν να φορολογείται και στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτούσε στην Ψ. Στο υπό καθιέρωση περιουσιολόγιο θα έπρεπε να δηλώσει και την ακίνητη περιουσία που έχει στην Ψ, και ενδεχομένως να φορολογηθεί γι’ αυτήν.

Η αίτηση που κατέθεσε η Ξ στη ΔΟΥ για να χαρακτηριστεί κάτοικος εξωτερικού απορρίφθηκε με την ανωτέρω αιτιολογία. Το θέμα όμως έπρεπε με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί. Τη λύση μάς έδωσε φίλος δικηγόρος: Έπρεπε να υποδυθούμε τους διεστώτες. Η δήλωση ότι βρισκόμαστε σε διάσταση, αν γίνει πιστευτή και δεκτή, θα οδηγούσε σε διαχωρισμό των ΑΦΜ, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να μπορεί να χαρακτηριστεί ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Προηγήθηκε ωστόσο προκαταρκτική κίνηση: Δήλωσα αλλαγή κατοικίας της Ξ, η οποία εμφανιζόταν έτσι ως κάτοικος Αθηνών, διαμένουσα σε μικρό διαμέρισμα ιδιοκτησίας της. Αυτό διπλασίαζε, όπως θα φανεί, τον κόπο μας, έκανε όμως τη διάσταση πιο πιστευτή.

Έπρεπε λοιπόν να εμφανιστούμε αμφότεροι και στις δύο ΔΟΥ και να καταθέσουμε υπεύθυνη δήλωση ότι βρισκόμαστε σε διάσταση. Ξεκινήσαμε μέρες Χριστουγέννων από τη ΔΟΥ της επαρχιακής πόλης, στην οποία διέμενα πλέον μόνο εγώ. Παρακάμψαμε τα ερωτήματα της μητέρας μου –«τι πάτε να κάνετε στην εφορία χριστουγεννιάτικα;»– και κατευθυνθήκαμε γεμάτοι αγωνία προς το Τμήμα Μητρώου. Καθ’ οδόν επεσήμανα την ανάγκη εξαφανίσεως της βέρας και λήψεως ύφους ξινού, βαριεστημένου και απόμακρου. «Θα κάνω τη μαλ......νη Ελληνίδα», μου είπε, «θα στέκομαι δίπλα και θα παίζω με το κινητό». Το βρήκα εξαιρετική ιδέα. Όταν έφτασε η σειρά μας, πλησίασα εγώ στο γκισέ, η Ξ λίγο πιο πίσω. Προσπάθησα να μιλώ σιγανά, ώστε να μην μας ακούνε περισσότεροι από τα 4-5 άτομα, υπάλληλοι και «πελάτες», που βρίσκονταν σε ιδιαίτερη εγγύτητα.

– Βρισκόμαστε σε διάσταση, η Ξ με τα παιδιά ζει πλέον στην Ψ.

– Κάνατε αίτηση διαζυγίου;

– Όχι ακόμη.

– Ασφαλιστικά για την επιμέλεια των παιδιών;

[Εδώ κόμπιασα, δεν ήμουν προετοιμασμένος, αλλά νομίζω ότι αντέδρασα σωστά: Χαμήλωσα τη φωνή και ψιθύρισα, μισοκλείνοντας το μάτι και υπονοώντας ότι η Ξ είναι από περίεργη έως τρελή:]

– Ξέρετε, προσπαθούμε να το χειριστούμε ειρηνικά...

Η Ξ κατάφερε να μη βάλει τα γέλια, έκανε μια περιφρονητική κίνηση και βυθίστηκε στο κινητό της. Η υπάλληλος με κοίταξε με οίκτο – είναι φανερό πως είχε πειστεί. Έριξε μια βιαστική ματιά στις υπεύθυνες δηλώσεις, μπήκε στο σύστημα, πάτησε κάποια κουμπιά και εκτύπωσε τα μαγικά χαρτάκια, από ένα για τον καθένα: «Οικογενειακή κατάσταση: σε διάσταση». Μας επεσήμανε ωστόσο αυτό που αναμέναμε: ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία πρέπει να γίνει και στη ΔΟΥ της Ξ, στην Αθήνα.

Πήγαμε εκεί μετά την Πρωτοχρονιά – πιο ψύχραιμοι πλέον, και με το πειστήριο της πρώτης μας νίκης ανά χείρας. Η ουρά μεγάλη, η αρμόδια υπάλληλος έλειπε, την αντικαθιστούσε κάποια ελαφρώς άσχετη, η οποία ζητούσε διαρκώς οδηγίες. Την ιστορία μας αυτή τη φορά την άκουσαν τουλάχιστον πενήντα... Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν ταυτόσημο, μας επιδόθηκε και πάλι το ίδιο ζεύγος εγγράφων με σφραγίδες και υπογραφές.

Έμενε να γίνει το τελευταίο και ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας: ο χαρακτηρισμός της Ξ ως μόνιμης κατοίκου εξωτερικού. Αυτό, λόγω και της απόστασης, έπρεπε να το αναλάβει λογιστής. Ρωτήσαμε τους παροικούντες την αρμοδία ΔΟΥ, το κόστος κυμαινόταν μεταξύ 30 και 250 €. Επιλέξαμε τον φθηνότερο. Μας έδωσε μια λίστα με έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσουμε: Συμβόλαιο εργασίας της Ξ στην Ψ, φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους, βεβαιώσεις από τις φορολογικές αρχές της Ψ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Ως εκ του περισσού, η Ξ απέστειλε και την άδεια σκύλου που είχε εκδώσει στην Ψ για την Ήρα, το υπέροχο μπάσταρδό μας.

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός κάποιου ως μόνιμου κατοίκου εξωτερικού από μόνος του δεν επιφέρει απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, αλλά δυνητικά επαύξησή τους: Ο κάτοικος εξωτερικού εξακολουθεί να φορολογείται στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτά εδώ, χωρίς μάλιστα να δικαιούται κανένα αφορολόγητο. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία Χριστούγεννα ξεκίνησε και καλοκαίρι ολοκληρώθηκε: Η αρμόδια υπάλληλος άλλοτε ζητούσε επιπλέον έγγραφα, άλλοτε διευκρινίσεις, άλλοτε είχε δουλειά, άλλοτε άλλες προτεραιότητες και άλλοτε το είχε ξεχάσει. Έμπαινα στο Taxis καθημερινά. Ανησυχούσαμε επειδή, π.χ., θα μπορούσε να ζητήσει αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων της Ξ στην Ψ και για παλαιότερα έτη, βάσει των οποίων θα μπορούσε να επιβάλει αναδρομική φορολόγηση αυτών των ποσών και στην Ελλάδα, αφού η Ξ τυπικά εθεωρείτο κάτοικος Ελλάδας καθ’ όλην εκείνη την περίοδο.

Ευτυχώς, τίποτε κακό δεν συνέβη. Κάποιο πρωινό, στο Taxisεμφανίστηκε στην καρτέλα της Ξ η μαγική ένδειξη: «ΔΟΥ: Κατοίκων Εξωτερικού». Το πανηγυρίσαμε δεόντως. Και αποφασίσαμε να αφήσουμε τα ασφαλιστικά για την επιμέλεια των παιδιών σε εκκρεμότητα.

Επίμετρο: Λίγο αργότερα δημοσιεύτηκε η απόφαση 1445/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωνε Γερμανό φορολογούμενο, κάτοικο Γερμανίας παντρεμένο με Ελληνίδα, που είχε προσφύγει για τον ίδιο ακριβώς τον λόγο. Οι ερίφηδες του Υπουργείου Οικονομικών τον φορολογούσαν και στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτούσε στη Γερμανία! Η απόφαση του ΣτΕ με ενεθάρρυνε στην παρούσα δημοσίευση.

Τάκης Μαζαίος

Δημόσιος λειτουργός και πολύ ταλαιπωρημένος άνθρωπος από τη γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου. Ψεύδωνυμο.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά