Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Tι γίνεται στον ΟΑΣΘ

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Η στάση λεωφορείων στην πλατεία Αριστοτέλους. Κενό. Η στάση λεωφορείων στην πλατεία Αριστοτέλους. Κενό. Φωτογραφία Αρχείου

Το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, αυτή την περίοδο, αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Οι 2.300 εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων επί δύο μήνες. Κι οι πολίτες, ιδίως οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι ανήμποροι, υποφέρουν – αλλά κυβέρνηση και πολιτικοί εκπρόσωποι αδιαφορούν. [ΤΒJ]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άκουγα  στα ραδιόφωνα, τις οιμωγές των αρμοδίων για τη Θεσσαλονίκη, που έμεινε χωρίς λεωφορεία και θα συνεχίζει να μένει ώς την Παρασκευή. Έως ότου ο νεαρός Τσερμενίδης αντιληφθεί, ότι, αυτό που επί χρόνια, ο μοναδικός Τέλης Τσερμενίδης, πατήρ του, παιδευόταν να αποδείξει, ότι τα συμφέροντα των λεωφορειούχων ήταν αδύνατον να συμπέσουν ποτέ με αυτά των εργαζομένων, θα ακούμε διαρκώς, τις ίδιες αερολογίες και τις ίδιες αρλούμπες.

Αλλά τρις χειρότερη ακόμη, η δήθεν πολιτική ηγεσία.

Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω. Η Θεσσαλονίκη Α και Β Περιφέρεια έχει 25 βουλευτές.

Είδατε κανέναν να του καίγεται καρφάκι ή να αγωνιά, έστω και κατά το ελάχιστο, για το τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν μείνει έρμαια στη διαμάχη μεταξύ Σπίρτζη και λεωφορειούχων; Kαι φυσικά, των απολύτως εγκλωβισμένων μελών του σωματείου, που άγονται και φέρονται, από την πιο στρεβλή εικόνα που δόθηκε ποτέ σε συνδικαλιστικό φορέα.

Και καλά, αυτοί είναι εγκλωβισμένοι και ακόμη καλύτερα, οι πολίτες περί άλλα τυρβάζουν και ποτέ δεν τους ένοιαξε ποια είναι η αιτία της ταλαιπωρίας τους. Την υπομένουν και μαλώνουν μεταξύ τους, μέσα στο λεωφορείο, για να περνάει η ώρα.

Και καλά, οι πολιτικοί σιγά μη χαλάσει η ζαχαρένια τους, ιδίως τώρα μέσα στην καρδιά του θέρους και της ραστώνης τους.

Αλλά όλοι ετούτοι οι δημοσιογράφοι, που συνομιλούν με μια σοβαροφάνεια, άνευ προηγουμένου, με τον συνδικαλιστή τάδε, στον οποίο δεν κάνουν την απλούστερη ερώτηση.

Να τους διαβάσει, από τον ισολογισμό του ΟΑΣΘ, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ποια είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια, ποια είναι τα κόστη λειτουργίας, ποιο είναι το ποσό της επιδότησης για την κάλυψη της διαφοράς και ποιο είναι το ποσό που θα πάρουν, ως κέρδος, οι μέτοχοι βρέξει-χιονίσει.

Επαναλαμβάνω, πόσα θα εισπράξουν ως κέρδος, οι μέτοχοι, ούτως ή άλλως. Και το σημαντικότερο, πόσα από τα μερίσματα μοιράστηκαν ήδη, ως κέρδη μιας χρονιάς που δεν έκλεισε, και πόσα υπολείπονται ακόμη – είναι τουλάχιστον ισόποσα των μισθοδοσιών που καθυστερούν;

Το κέρδος τους, κάθε χρόνο, προκύπτει πάντοτε με τη διαδικασία της διαιτησίας, και φυσικά ποτέ δεν είναι αντικειμενική η αντιμετώπιση των δύο διαδίκων.

Σήμερα δεν θα σταθούμε διόλου, ούτε στον ΗΡΑΚΛΗ (συνεταιρισμός των μετόχων του ΟΑΣΘ, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης όλων των ακινήτων του συνεταιρισμού, που αποκτήθηκαν όμως, με τη πλάτη του ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος των πολιτών αυτής της πόλης).

Η όλη διαδικασία είναι διάτρητη. Και ακόμη πιο διάτρητος από όλους, ο μαθημένος από το ΠΑΣΟΚ στη ρεμούλα, Υπουργός, ο οποίος ψάχνει να βρει πού θα κλείσει το ντιλ, γιατί όσο πάει σφίγγουν τα περιθώρια και πρέπει να βιαστεί, γιατί είπαμε είναι παραιτημένοι οι συμπατριώτες του Τσοχατζόπουλου, που τον είχαν κορόνα στο κεφάλι τους, μαζι με τον ΟΑΣΘ και τον μπαμπάκα του, αλλά μπορεί και να ταρακουνηθούν και να τον στείλουν από εκεί που ήρθε.

Εάν όντως, ενδιαφέρονται κάποιοι, για την κυβερνητική εικόνα, στη Θεσσαλονίκη,  λύση τώρα για τον ΟΑΣΘ, που δεν αντέχει άλλη ταλάντευση.

Μιχάλης Τριανταφυλλίδης

Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά