Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016

Τι κόμμα είναι ένα Τζαμί και τι κόμμα η Τάξη;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Οι δεξιοί δεν ψηφίζουν τέμενος, οι αριστεροί απεχθάνονται τάξη, ασφάλεια και γραβάτες. Οι δεξιοί δεν ψηφίζουν τέμενος, οι αριστεροί απεχθάνονται τάξη, ασφάλεια και γραβάτες. Φωτογραφία Αρχείου

Μια από τις μεγάλες παθογένειες στην πολιτική σκέψη και στον δημόσιο λόγο είναι ο ιδεολογικός χρωματισμός ζητημάτων που δεν έχουν καμία ιδεολογική απόχρωση. Θέματα προστασίας δικαιωμάτων, τεχνοκρατικά ή ακόμα και αδιάφορα στιγματίζονται ιδεολογικά και μετατρέπονται σε δεξιά ή αριστερά. Το αποτέλεσμα είναι να φορτίζονται με το βάρος της ιδεολογίας και έτσι να καλλιεργείται μόνιμα διχασμός στην ελληνική κοινωνία. Διχασμός που οδηγεί αναπόδραστα σε αδράνεια και τέλμα.

Είναι δεξιά ή αριστερή μια γραβάτα; Ακόμα και σε αυτό έχουμε επιθέσει ταμπέλα. Είναι δεξιός προορισμός η Σαντορίνη και αριστερός η Σαμοθράκη; Κομματικοποιήσαμε βλέπετε και τις παραλίες. Η φιλοζωία και η αγάπη για το περιβάλλον σφετερίσθηκε ως προνόμιο της Αριστεράς και η φιλοπατρία εκχωρήθηκε στην δεξιά ατζέντα. 

Τις τελευταίες μέρες είμαστε πάλι θεατές του παραδοσιακά ιλαρού διαλόγου. Η Αριστερά, όπως εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει μια απέχθεια στην ρητορική της απέναντι στο νόμο και την τάξη. Οι περισσότεροι βουλευτές και πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος ανατριχιάζουν όταν τους καλούν να διασφαλίσουν την επιβολή της τάξης στα Πανεπιστήμια και στις απανταχού καταλήψεις, παρ' ότι είναι αυτοί που θα την επιβάλουν ως κυβέρνηση. Εκφράζουν αποτροπιασμό για την επιβολή του νόμου και της εξουσίας παρ' ότι είναι αυτοί που εξουσιάζουν και είναι αυτοί που νομοθετούν. Δεν είναι δυνατόν να μην εμπιστεύονται τους εαυτούς τους. Αποκλείεται να μην έχουν ιδέες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ενός δημόσιου χώρου και να αυτοαναιρούνται επιτρέποντας σε αγνώστου ταυτότητας συλλογικότητες να κάνουν τη δουλειά των βουλευτών.

Αλλά και από τα δεξιά δεν πάνε πίσω στην παραγωγή ιδεολογικού χυλού. Ακούστηκε, εντός και εκτός Βουλής, ότι η δημιουργία τεμένους δεν είναι δεξιά πολιτική. Έτσι οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ενώ η εξωκοινοβουλευτική Δεξιά βρήκε πεδίον δόξης λαμπρό για να προσελκύσει προδομένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αν αναλογιστούμε ότι κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες άρχισαν να σχηματίζονται και να αναπτύσσονται κυρίως μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αναρωτιέμαι σε τι κόμμα στεγάζονταν οι θρησκείες τόσους αιώνες. Σε κανένα, ασφαλώς. Η θρησκεία δεν έχει σχέση με τα κόμματα, εννοώ τα κόμματα ιδεολογίας και όχι τα λαϊκιστικά. Αυτά επιθυμούν να καπηλευτούν την ευρύτερη απήχηση που έχει μια θρησκεία, να ακουμπήσουν πάνω της παρασιτικά, μπας και δουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Ο σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία άπτεται της προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων και δεν σχετίζεται με κομματικές ταυτότητες. Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία μάλλον θα είναι γιαλαντζί δεξιοί αφού εκεί λειτουργούν τεμένη εδώ και χρόνια για να καλύψουν τις θρησκευτικές ανάγκες μουσουλμάνων ηθοποιών, τραγουδιστών, συγγραφέων, επενδυτών, απλών ανθρώπων. Ναι, δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τζιχαντιστές για να τους καταδικάζουμε σε εξορία σε περίεργα υπόγεια του κέντρου της Αθήνας.

Βεβαίως αυτοί οι διχασμοί δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Αναπαράγονται όμως γιατί βοηθούν τόσο τους δήθεν δεξιούς όσο και τους δήθεν αριστερούς. Είναι προφανώς πιο δύσκολο να συζητήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα ενός κράτους, για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και για στρατηγικές επιλογές στη διεθνή σκακιέρα. Αφού όμως κάποιος μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι αριστερός επειδή δεν φοράει γραβάτα και δεξιός γιατί αγαπάει την πατρίδα του και αυτός ο ισχυρισμός να του εξασφαλίζει εκλογική πελατεία, δεν μπαίνει στον κόπο να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο. Ο λαϊκισμός μεταμφιέζεται σε «συνεπή αριστερό» και «πιστό δεξιό» και επιβιώνει με μεγάλη επιτυχία.

Κάποτε πρέπει αυτή η χώρα να απαγκιστρωθεί από βολικούς διαχωρισμούς γιατί η χρεοκοπία που ζούμε σε οικονομικό, θεσμικό και αξιακό επίπεδο δεν ξεχωρίζει αριστερούς από δεξιούς, μας πλήττει όλους εξ ίσου.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά