Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Όταν σβήνει ένα κανάλι

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Το λογότυπο των ειδήσεων του Mega. Τι θα συμβεί αν χαθεί ένα δελτίο που συμβάλει καθοριστικά στον πλουραλισμό; Το λογότυπο των ειδήσεων του Mega. Τι θα συμβεί αν χαθεί ένα δελτίο που συμβάλει καθοριστικά στον πλουραλισμό; Mega

Η έκρηξη ενός αστεριού, γεγονός σπάνιο στην συμπαντική μας ρουτίνα, συναρπάζει αστρονόμους, φυσικούς, ερωτευμένους και ρομαντικούς καλλιτέχνες. Το βίαιο κοσμικό φαινόμενο τραβά την προσοχή όλων, προσφέροντας πλούσιο υλικό για ενασχόληση. Είτε θα πρόκειται για κάποια διατριβή που θα εισφέρει στην κατανόηση της εξέλιξης του σύμπαντος, για εμπνευσμένη καλλιτεχνική δημιουργία ή απλά για ένα γαϊτανάκι  καφενειακής παραφιλολογίας για το τέλος του κόσμου, ο θάνατος ενός αστεριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Το ίδιο και το διαφαινόμενο τέλος ενός ή περισσοτέρων καναλιών.

Το τέλος ενός καναλιού είναι μια ασυνήθιστη εξέλιξη σε δημοκρατικές κοινωνίες και γι’ αυτό εντυπωσιακή. Δεν μιλάω για μια πρόσκαιρη αναστολή λειτουργίας, μια παύση προς ανακαίνιση, όπως έγινε με την ΕΡΤ που έκλεισε για να επανέλθει ως ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά για ένα οριστικό, βαρύ, πένθιμο και διαρκές μαύρο στα κανάλια. Κάποιοι επιχαίρουν για την εξέλιξη όπως ακριβώς ο περαστικός που παρακολουθεί με ενδιαφέρον και λαιμαργία κάποιο τσακωμό στο δρόμο. Μια φαντεζί πινελιά που τροφοδοτεί χαιρεκακία όσους νομίζουν ότι τα κανάλια είναι μια μακρινή υπόθεση για μεγάλους παίχτες. Λίγοι κατανοούν τους κινδύνους και οι περισσότεροι σχολιάζουν μια ασήμαντη πτυχή του δράματος. Έναν δημοσιογράφο που δεν τους άρεσε, κάποιον σχολιαστή που τους εκνεύριζε, μια εκπομπή με χαμηλά νούμερα. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων είναι ότι παρακολουθούν τον επιθανάτιο ρόγχο της ελευθερίας της έκφρασης ως αν να συμβαίνει σε κάποιο άλλο γαλαξία. Όμως αν σβήσει από τις οθόνες μας το ΜΕΓΚΑ ή το ΣΚΑΙ θα πρόκειται για ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από κοινωνική άποψη. Η σκέψη να κάνεις ζάππινγκ και να πέφτεις πάντα σε ΕΡΤ ή σε «κάτι σαν ΕΡΤ» μοιάζει τόσο τρομακτική που απωθείται αυτόματα ως μη πιστευτή. Και έτσι φιλολογούμε περιμένοντας. Λες και οι βάρβαροι που πλησιάζουν είναι μόνο μια κατασκευή για να ξεγελάσουμε την θερινή μας πλήξη.

Στη φυσική εξέλιξη ένα κανάλι παύει να μεταδίδει για δύο λόγος. Ο πρώτος είναι η οικειοθελής αναστολή λειτουργίας. Δεν θέλει να είναι πια στον αέρα για τον α ή β λόγο και ρίχνει ρολά, αποχαιρετά το κοινό και το ευχαριστεί για την όμορφη συντροφιά όσο κι’ αν αυτή κράτησε. Ο δεύτερος είναι οικονομικός. Ένα κανάλι είναι μια επιχείρηση. Μια επιχείρηση με σήριαλ, ειδήσεις, ντοκυμαντέρ αλλά πάντως επιχείρηση. Αν πέσει έξω από χρέη, πτωχεύει και κλείνει όπως όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου. Όποιος δεν τα βγάζει πέρα, κλείνει, δεν τον εξαναγκάζουν να κλείσει. Αν στο μαγαζί σας έχετε χρέη, δεν θα έρθει το κράτος να σας βουλώσει το στόμα. Τουλάχιστον σε ένα δημοκρατικό κράτος. Θα σας αφήσει να κανονίσετε τα του οίκου σας, χωρίς να σας βοηθήσει αλλά και χωρίς να σας σπρώξει στο γκρεμό. Αν τα καταφέρετε έχει καλώς, αν όχι η πτώχευση θα έλθει με την διαδικασία που προβλέπεται για όλους. Αν χρωστά το ΜΕΓΚΑ ας κλείσει με τις νόμιμες διαδικασίες που θα αποφασίσουν οι διοικούντες τον σταθμό. Γιατί πρέπει μια Κυβέρνηση να τραβά το μικρόφωνο από τον εκφωνητή; Γιατί πρέπει μια Κυβέρνηση να βάζει την παλάμη μπροστά σε μια ζωντανή κάμερα;

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό γίγνεσθαι όταν κατακάτσει η σκόνη και το κοινό θα έχει ικανοποιηθεί από το τελευταίο συνταρακτικό επεισόδιο. Θα μείνει το συμπέρασμα ως πάγια στρατηγική διακυβέρνησης: Η αρνητική ιδεολογική καθοδήγηση, για να πούμε με κομψούς όρους την ανελέητη στοχοποίηση προσώπων και ιδεών.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μετά την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς (supernova) δημιουργείται μια κενή περιοχή, σαν μαύρη τρύπα. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι στην περίπτωση των καναλιών η μαύρη τρύπα θα είναι πολύ κοντινή μας. Στη δική μας τηλεόραση. Στην δική μας Δημοκρατία.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά