Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Ο πολιτικός χρόνος του εκλογικού νόμου

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Οι μονομάχοι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο βάθος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Οι μονομάχοι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο βάθος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Φωτογραφία Αρχείου

Ένα πολιτικό σχόλιο μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την απλή αναλογική, με φόντο την οικονομική εξουθένωση των Ελλήνων και τη μακρά διάρκεια του πολιτικού χρόνου, ώσπου να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Καθώς η αυταπάτη «ξεντύνεται το τελευταίο της ψέμα», οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να ξαναζούν την περιβόητη προσαρμογή στο πρόγραμμα. Ο χρόνος των Ελλήνων κυλάει κυκλικά και επαναλαμβανόμενα, έχοντας εξοντώσει από καιρό την όποια αντοχή. Χρόνος σχεδόν κοροϊδευτικός. Κυλάει πάντα από την αρχή, πριν από το εγχείρημα της εξόδου από την κρίση ολοκληρωθεί. Χρόνος εξαντλητικός. Ίσως επειδή η νέα δήθεν έναρξη ήταν ακριβώς ίδια με την παλιά, τίποτα το νέο. Μόνο μια αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση όπου οι Έλληνες ξαναζούν την ίδια δύσκολη προσαρμογή, ξανά και ξανά, αφόρητα επαναληπτικά, κουρασμένοι και με εξαντλημένα τα αποθέματα υπομονής.

Μα αν τα πράγματα είναι ίδια γιατί είναι τόσο διαφορετικά; - θα αντέτεινε κάποιος. Πολύ απλά, γιατί αν τίποτα δεν πλησιάζει, τότε δεν υπάρχει μέλλον. Αν δεν υπάρχει μέλλον τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Η μεγαλύτερη ζημιά της γκρίζας περιόδου πειραματισμών, της λεγόμενης μεγάλης διαπραγμάτευσης, δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά πολύ βαθύτερη και ουσιαστική. Ήταν η σφαλιάρα να πάμε πάλι από την αρχή. Το γκρέμισμα του πύργου λίγο πριν ολοκληρωθεί. Και φτου κι απ’ την αρχή. Όμως ο χρόνος των ανθρώπων είναι πεπερασμένος, το πειραματόζωο μπούχτισε. Η κυβέρνηση που ήρθε με σημαία την ελπίδα ενστάλαξε  απογοήτευση ακόμα και στον πλέον αισιόδοξο.

Δεν είναι μόνο ψυχολογικό το θέμα. Που από μόνο του είναι αρκετά σημαντικό γιατί, χωρίς την πίστη, δεν υπάρχει πιστή εφαρμογή – και πλημμελής εφαρμογή σημαίνει αποτυχία. Είναι επιπλέον ότι το πειραματόζωο εξουθενώθηκε από δυνάμεις. Τα σκληρά μέτρα δεν έρχονται στο κενό. Έρχονται και κάθονται σε προηγούμενα σκληρά μέτρα και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Άλλο να κόβεις τη σύνταξη για πρώτη φορά και άλλο να κόβεις την κομμένη σύνταξη επειδή και οι προηγούμενοι έκοβαν. Με το ίδιο σκεπτικό, ας κόψουν και οι επόμενοι για να μη μείνουν παραπονεμένοι. Το να ζητάς αίμα από κάποιον που έχει ήδη δώσει αίμα 2-3 φορές εντός της ημέρας δεν είναι αιμοληψία αλλά αφαίμαξη.

Όμως ο πολιτικός χρόνος έχει την δική πορεία. Προγραμματίζει σε βάθος και σχεδιάζει και απεργάζεται σχέδια. Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Το πολιτικό ημερολόγιο δείχνει μια δεκαετία μετά. Το ημερολόγιο των θνητών δείχνει σήμερα. Αυτή η απόστασή συνείδησης του χρόνου είναι λίγο προβληματική όπως και να το δούμε.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά