Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Το ΔΗΜΑΡ σκέπτεσθαι

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Koυβέλης και Θεοχαρόπουλος. Από τον πρώην στον επόμενο, η γραμμή είναι η ίδια. Αμ η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις θέσεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Koυβέλης και Θεοχαρόπουλος. Από τον πρώην στον επόμενο, η γραμμή είναι η ίδια. Αμ η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις θέσεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Φωτογραφία Αρχείου

Η ΔΗΜΑΡ –ή, για να ακριβολογούμε, ό,τι απέμεινε από τη ΔΗΜΑΡ– αποφάσισε πανηγυρικά να ψηφίσει στη Βουλή την απλή αναλογική. Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να σκιαγραφήσουμε στην αιτιολογία της ψήφου, να κατανοήσουμε την «λογική ΔΗΜΑΡ», αφού μοιάζει να έχει κατά καιρούς απήχηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ναι μεν ως οργανική υπόσταση έχει μηδενική επιρροή αλλά κατά εντυπωσιακό τρόπο το ΔΗΜΑΡ-σκέπτεσθαι επιβιώνει πεισματικά στην πολιτική σκηνή. Τοποθετείται μεν απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, του σούρνει τα μύρια όσα, αλλά έχει μια ομογάλακτη λογική ψευδο-ιδεολογικού τυχοδιωκτισμού που την οδηγεί στο ξελάσπωμα του δήθεν άσπονδου εχθρού της, όποτε αυτός στριμώχνεται επικίνδυνα.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω την υπερασπιστική γραμμή της υπερψήφισης –απλουστεύοντάς την περισσότερο από όσο απλή δείχνει– τα επιχειρήματα που θέτουν οι εκπρόσωποί της για την υπερψήφιση της απλής αναλογικής είναι κατά βάση δύο.

Α) Ιδεολογική καθαρότητα: Τα ίδια έλεγαν πάντα, τα ίδια λένε και τώρα. Πως τους ζητάμε να φανούν ανακόλουθοι με κάτι που χρόνια τώρα επιδιώκουν διακαώς; Είναι δυνατόν η επίκληση της συγκυρίας να φανεί εμπόδιο; Μάλιστα απεκδύονται μετά βδελυγμίας αιτιάσεις για φιλο-συριζαϊκή στάση. Αναγνωρίζουν τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να υποστηρίξουν την πρόταση νόμου που εισηγείται στη Βουλή.

Εν ολίγοις δηλαδή για τη ΔΗΜΑΡ το κίνητρο μετράει. Η αντικειμενική επίδραση των πράξεών τους στην πραγματικότητα είναι εντελώς αδιάφορη. Η ΔΗΜΑΡ έχει μια θέση και αυτή τη θέση θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους, χωρίς να βαραίνει για τις όποιες αποφάσεις ο τόπος, ο χρόνος και οι περιστάσεις. Έγκλειστοι σε ένα αποστειρωμένο ιδεολογικό δωμάτιο αδιαφορούν παντελώς για τις επιπτώσεις των πράξεών τους. Τι κι αν ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή, τι κι αν υπάρχει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, τι κι αν βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που τόσο πολύ μάχονται στα λόγια; Ας φρόντιζε η πραγματικότητα να προσαρμοσθεί στη λογική ΔΗΜΑΡ.

Β) Για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού: Το δεύτερο επιχείρημα που αρθρώνουν είναι ότι η απλή αναλογική θα εξαναγκάσει τα δύο μεγάλα κόμματα σε συγκυβέρνηση. Αν συγκυβερνήσουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα προβλήματα του τόπου θα λυθούν. Ομόνοια, συνεργασία και ειρήνη υμίν.

Βεβαίως δεν σκέφτονται ότι τα δύο κόμματα που διαπνέονται από εντελώς διαφορετική λογική, αντί να εφαρμόζουν πολιτικές, θα αλληλομπλοκάρονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάζει βέτο στη ΝΔ και η ΝΔ βέτο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμηρος ο ένας του άλλου. Μια δυσκίνητη κυβέρνηση για τα λίγα, τα ελάχιστα, ετοιμόρροπη και αδύναμη να προωθήσει οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο, το σενάριο ότι η χρυσή τομή συνεργασίας θα βρεθεί. Αν δεν βρεθεί, τι γίνεται; Η ΔΗΜΑΡ απαντά ότι ο κόσμος τότε θα επιρρίψει την ευθύνη στα δύο μεγάλα κόμματα. Οπότε σε ένα σκηνικό χάους και ακυβερνησίας ο λαός θα κατηγορήσει τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Η καταστροφή θα μαίνεται αλλά ποιος νοιάζεται; Οι δύο μεγάλοι θα έχουν εκτεθεί στα μάτια του λάου και αυτό αρκεί. Η λογική του chicken-gameαλά Βαρουφάκη με διαιτητή τη ΔΗΜΑΡ. Ένας θα κάνει πίσω, αυτό λέει η λογική Βαρουφάκη-ΔΗΜΑΡ. Αν δεν κάνει, τη σύγκρουση θα υποστεί ο ελληνικός λαός. Ψιλοπράγματα.

Η ψήφος υπέρ της απλής αναλογικής είναι στην ίδια γραμμή επιχειρηματολογίας με άλλες δύο κολοσσιαίες αποφάσεις που έλαβε το κόμμα αυτό και καθόρισαν μοιραία την πορεία του τόπου. Αποχώρηση από την τριμερή κυβέρνηση αρχικά, καταψήφιση του Σταύρου Δήμα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και υπερψήφιση απλής αναλογικής έχουν το ίδιο ακριβώς σκεπτικό. Ουδετερότητα εκτός τόπου και χρόνου. Ουδετερότητα που κατά διαβολική σύμπτωση ευνοεί πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ.