Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

«Διακρίσεις; Μας συγχωρείτε, λάθος»

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού... Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού... Apple

Κυβέρνηση: «Μας συγχωρείτε λάθος! Τελικά ο νόμος δεν θα επιτρέπει τις διακρίσεις!» Τι απαντούν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Αντιδρώντας στάρθρο «Ο νόμος θα επιτρέπει τις διακρίσεις!», οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος και Κωστής Παπαϊωάννου έδωσαν τις ακόλουθες διευκρινίσεις συμφωνώντας να δημοσιοποιηθούν:

1. Η διάταξη για μη έκδοση γραμματίου προείσπραξης από δικηγόρους που προσφέρουν δωρεάν νομική αρωγή στα πλαίσια σχετικών προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ - Άρθρο 15 Ν. 3226/2004) από αβλεψία δεν περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Φυσικά Πρόσωπα» και θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο νόμου μετά τη διαβούλευση.

2. Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση αποποινικοποίησης των διακρίσεων. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το πρόσφατα εισαχθέν στον Ποινικό Κώδικα Άρθρο 361Β με το οποίο τιμωρείται η ρατσιστική συμπεριφορά σε δημόσια προσφορά αγαθών.[1] Δεδομένου όμως ότι το Άρθρο 16 του Ν. 3304/2005 τιμωρεί ποινικά τις διακρίσεις γενικότερα, για να διασφαλιστεί η γενική ποινικοποίηση των διακρίσεων, κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης», θα εξετασθεί η επαναφορά ή/και η αναδιατύπωση του Άρθρου 16.

Εκφράζεται ικανοποίηση για την άμεση απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως για τη διαβεβαίωσή του πως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε αποποινικοποίησης των διακρίσεων ούτε υπονόμευσης της δωρεάν νομικής αρωγής από δικηγόρους ΜΚΟ.


[1]«1. Όποιος προμηθεύει αγαθά ή προσφέρει υπηρεσίες ή αναγγέλλει με δημόσια πρόσκληση την παροχή ή προμήθεια αυτών αποκλείοντας από καταφρόνηση πρόσωπα λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. 2. Εάν στην πράξη της προηγούμενης παραγράφου συμμετείχαν δύο (2) ή περισσότεροι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) έως είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ.»

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά