Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016

Εκλογικό κατώφλι 3%, Καραμανλής, Μητσοτάκης και μειονότητες

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Μειονοτικοί πολίτες στη Θράκη. Μειονοτικοί πολίτες στη Θράκη. Φωτογραφία Αρχείου

Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «εθνικό έγκλημα» ενδεχόμενη εκπροσώπηση στη Βουλή μειονοτικού κόμματος, όπως ας πούμε υπάρχει ελληνικό μειονοτικό κόμμα στην Αλβανική Βουλή; [ΤΒJ]

Στις 21 Ιουνίου 2016, ο Γιώργος Παπαχρήστος έγραψε στα Νέα:

 

Το ξέρω, την επομένη του Αγίου Πνεύματος και του τετραημέρου της αργίας αυτό που κάνω τώρα ισοδυναμεί με πρήξιμο... αδένων, αλλά δεν μπορώ να παραμείνω απαθής και να το αφήσω ασχολίαστο – εδώ μου κάθεται!

Διότι αυτή η ιστορία δεν είναι καθόλου απλή, και δεν είναι και για πλάκα. Αντιθέτως ισοδυναμεί περίπου με εθνικό έγκλημα και εγώ περιμένω να δω τι θα κάνει ο πατριώτης Καμμένος μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Θα προτιμήσει το προσωπικό ίδιον κομματικό όφελος ή θα αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι, ένας άδολος πατριώτης; Διότι το 3% καθιερώθηκε από τον Καραμανλή (τον πραγματικό, όχι τον άλλο...) για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: να μη βρεθεί κάποια στιγμή η ελληνική Βουλή να διαθέτει ένα ομοιογενές, αυθεντικό μειονοτικό κόμμα, με τις ψήφους της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης – αφού πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να τα πούμε λοιπόν.

Αυτό το 3% δεν τόλμησε καμιά κυβέρνηση να το καταργήσει στα 40 τόσα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το ότι το συζητάει η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να διασώσει τον Καμμένο, ο οποίος δεν φαίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες να μπαίνει στη Βουλή αφενός και αφετέρου να καταφέρει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 200 με τις ψήφους του Λεβέντη και του Ποταμιού είναι μια ακόμη ένδειξη ότι οι άνθρωποι τα έχουν όλα γραμμένα και θυσία στον βωμό τού πώς θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος Προκόπης, ο οποίος θήτευσε κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τι λέει γι’ αυτά τα άθλια σχέδια; Συναινεί;

(Παράθυρο με θέα στη Θράκη; http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5368430/stigma/)

 

Μόνο που ο Καραμανλής δεν είχε καμιά σχέση με την καθιέρωση του κατωφλιού 3%, το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στον εκλογικό νόμο με τον οποίο επανέφερε την ενισχυμένη αναλογική ένας άλλος Πρωθυπουργός με το όνομα Κωνσταντίνος, ο Μητσοτάκης: πρόκειται για το Ν. 1907/1990 με εισηγητή το Σωτήρη Κούβελα. Η σχέση του Καραμανλή με το νόμο αυτό είναι πως ως Πρόεδρος Δημοκρατίας τον υπέγραψε.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό της κυρίαρχης αντιμειονοτικής μισαλλοδοξίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα πως ο συντάκτης των Νέων θεωρεί «εθνικό έγκλημα» ενδεχόμενη εκπροσώπηση στη Βουλή μειονοτικού κόμματος, όπως ας πούμε υπάρχει ελληνικό μειονοτικό κόμμα στην Αλβανική Βουλή. Παράλληλα, δηλώνει άγνοια της πραγματικότητας η άκριτη επανάληψη του ισχυρισμού αυτού αφού οι μειονοτικές ψήφοι δεν ξεπερνούν το 1% άρα ακόμα και ένα κατώφλι 1,5%-2% αρκεί για να αποτραπεί η είσοδος ενός μειονοτικού κόμματος. Άλλωστε στις ευρωεκλογές του 2014, όπου πήρε μαζικά τις μειονοτικές ψήφους το υπάρχον μειονοτικό  Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, το πανελλαδικό ποσοστό του ήταν 0,7%. Εκτός και να υπονοεί ο αρθρογράφος, αλλά δεν τολμάει να το γράψει, πως χωρίς κατώφλι ίσως συνασπιστούν μειονοτικοί από Θράκη και Μακεδονία που, κατά τους εθνοφοβικούς, μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1% και ίσως το 2% (ομολογία πως υπάρχει μειονότητα στη Μακεδονία μεγαλύτερη από εκείνη στη Θράκη…). Άλλοι εθνοφοβικοί φοβούνται συσπείρωση και των Ρομά (που είναι πληθσυμιακά περισσότεροι από τους μειονοτικούς σε Θράκη και Μακεδονία (https://kostasxan.blogspot.gr/2014/07/de-3.html). Όλοι αυτοί βέβαια υπονοούν επίσης πως οι μειονότητες αυτές καταπιέζονται τόσο που αν αφεθούν ελεύθερες θα συνασπισθούν σε ενιαίο μειονοτικό κόμμα...  

                                                                               

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Τουρίστες με μέτρο Ξεπερνώντας τα όρια

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά