Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Κάνουν λάθη οι λαοί;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
O βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον. Μοιραίο πρόσωπο, επιχείρησε να λύσει τα πολιτικά προβλήματά του προσφεύγοντας στην άμεση δημοκρατία, καταργώντας δηλαδή τον αποφασιστικό ρόλο του ως εξέχουσα προσωπικότητα της ελίτ. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. O βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον. Μοιραίο πρόσωπο, επιχείρησε να λύσει τα πολιτικά προβλήματά του προσφεύγοντας στην άμεση δημοκρατία, καταργώντας δηλαδή τον αποφασιστικό ρόλο του ως εξέχουσα προσωπικότητα της ελίτ. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. AFP

Οι λαοί ασφαλώς και κάνουν λάθη. Από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου, δημοψηφισματικά αποφάσισαν να χαρίσουν την ζωή στον Βαραβά και να σταυρώσουν τον Ιησού. Στην Γερμανία εξέλεξαν τον Χίτλερ με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ το 1920 στην Ελλάδα καταψήφισαν στις εκλογές τον Ελευθέριο Βενιζέλο που είχε διπλασιάσει σε έκταση την πατρίδα. Οι λαοί δεν είναι πάντοτε σοφοί. Αλλά ποιος είναι αυτός που δεν κάνει ποτέ λάθος; Ποιος είναι ο σοφός;

O Τσώρτσιλ φέρεται να έχει δηλώσει ότι το καλύτερο επιχείρημα κατά της Δημοκρατίας είναι μια πεντάλεπτη συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο. Ακούγοντας το μέγεθος της άγνοιας των «μπουτούδων στην Πλατεία Τραφάλγκαρ», δηλαδή των ψηφοφόρων του Brexit, γεννώνται αυτομάτως απεχθείς σκέψεις για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Απεχθείς μεν, επικίνδυνες δε.

Οι λαοί ασφαλώς και κάνουν λάθη. Από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου, δημοψηφισματικά αποφάσισαν να χαρίσουν την ζωή στον Βαραβά και να σταυρώσουν τον Ιησού. Στην Γερμανία εξέλεξαν τον Χίτλερ με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ το 1920 στην Ελλάδα καταψήφισαν στις εκλογές τον Ελευθέριο Βενιζέλο που είχε διπλασιάσει σε έκταση την πατρίδα. Οι λαοί δεν είναι πάντοτε σοφοί. Αλλά ποιος είναι αυτός που δεν κάνει ποτέ λάθος; Ποιος είναι ο σοφός;

Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι δημοκρατίες αντιπροσωπευτικού τύπου. Οι λαοί ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους στη βάση ενός γενικότατου προγράμματος. Ο βουλευτής δεν δεσμεύεται από την λαϊκή εντολή και έχει την ευρύτερη δυνατή εξουσία αποφάσεων. Μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει χωρίς να ζητάει την έγκριση του λαού που τον εξέλεξε. Τα δημοψηφίσματα είναι η εξαίρεση στον κανόνα της αντιπροσώπευσης. Μια πινελιά άμεσης δημοκρατίας όπου οι λαοί τίθενται για ένα και μόνο ζήτημα στην θέση του κυβερνήτη. Ένα υπερόπλο ύψιστης νομιμοποίησης για την απόφαση που ακολούθως θα λάβει ο αρμόδιος πρωθυπουργός.

Όπως όλα τα υπερόπλα όμως, η συχνή χρήση του κινδυνεύει να τινάξει το σύμπαν στον αέρα από την ομοβροντία πυρών. Η μανία δημοψηφισμάτων που έχει καταλάβει τους πάντες -εγχώρια παγίως, εσχάτως όμως και διεθνώς- εξηγείται από την άρνηση των ελίτ να αναλάβουν το ρόλο τους. Μετακυλίουν την ευθύνη στο λαό και έπειτα τον βρίζουν για τις επιλογές του. Μέχρι σήμερα συνέβαινε το αντίθετο. Ο λαός εξέλεγε ηγέτες και τους αποδοκίμαζε από την ασφάλεια του καναπέ για τις όποιες εσφαλμένες αποφάσεις τους. Τώρα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Πήξαμε σε μαλθακούς ηγέτες του καναπέ που δεν αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης διακυβέρνησης. Σέρνονται πίσω τον λαό αντί να τον καθοδηγούν. Έρμαιοι του χειροκροτήματος υπακούουν στα πλήθη. Και όταν τα πλήθη κάνουν λάθη, μετά τα δείχνουν με το δάχτυλο σε ένα ξέσπασμα υπεροπτικής χλεύης. Η ατολμία των ηγετών είναι που δίνει χώρο στην οχλοκρατία.

Οι πραγματικοί ηγέτες δεν φοβούνται τα πλήθη. Αν είναι χαρισματικοί, πείθουν το λαό να τους ακολουθήσει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε δημοψήφισμα για το πολίτευμα της Ελλάδας και ασφαλώς επικράτησε η θέση που πρέσβευε. Αν φοβάσαι να ακούσεις την απάντηση ή αν δεν είσαι σίγουρος ποια απάντηση θα λάβεις, καλύτερα να μην ρωτήσεις καθόλου. Ο λαός μπορεί να κάνει λάθος αλλά πιο μεγάλο λάθος έκανε αυτός που στράφηκε στο λαό την λάθος στιγμή.

Το 52 % των Βρετανών δεν είναι όλοι τους αγράμματοι, γέροι και ακροδεξιοί. Μπορεί να σφάλλουν απομονώνοντας τη χώρα τους από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά χάρη στην Δημοκρατία έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν το λάθος τους. Αρκεί να βρεθεί ένας ηγέτης με ανάστημα μεγαλύτερο του Κάμερον.

Εξ άλλου, και τον Τσώρτσιλ Βρετανοί ψηφοφόροι τον εξέλεξαν.

2 σχολια

  • Δεν είναι λίγο νωρίς για να κρίνεις αν έκαναν λάθος ή όχι? όλα αυτά που προανέφερες έχουν κριθεί από το αποτέλεσμα και την ιστορία. αυτό που λες από που έχει κριθεί αν είναι σωστό ή λάθος?

    Συνδεσμος σχολιου
    ΜΑΝΘΟΣ ΜΑΝΘΟΣ Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 20:21
  • Ενα μικρό λάθος, τον Τσώτσιλλ ΔΕΝ τον επέλεξαν Βρεττανοί ψηφοφόροι. Οι βουλευτές του κόμματος του τον έχρισαν αρχηγό και τις αμέσως πρώτες εκλογές τις έχασε...

    Συνδεσμος σχολιου
    Γ. ΜΙΧΗΑΛΙΔΗΣ Γ. ΜΙΧΗΑΛΙΔΗΣ Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 11:49

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά