Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014

Η δημοκρατικότητα των κομμάτων και των πολιτών

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Τάκη Μπαλτάκο, προσφάτως, στη διάρκεια συνεργασίας τους. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Τάκη Μπαλτάκο, προσφάτως, στη διάρκεια συνεργασίας τους.

Πραγματικός πατριώτης πολιτικός θα είναι όποιος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει έστω και προσωρινά την προσωπική πολιτική του πορεία, προκειμένου να μπορεί να διατηρηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ζωντανή η πίστη στη στοιχειώδη νομιμότητα και το συνταγματικό κράτος δικαίου.

Εδώ και τόσα χρόνια πολλά πολιτικά κόμματα πουλούν «δημοκρατικότητα» με μοναδική τους σημαία την αντίδραση στη Χρυσή Αυγή. Αυτάρεσκα αυτοπροσδιορίζονται ως αποτελούντα το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο». Να λοιπόν που σήμερα δοκιμάζεται ο πραγματικός τους σεβασμός στους θεσμούς που προστατεύουν τη δημοκρατία και την ξεχωρίζουν από τον ολοκληρωτισμό.

Κανένας δημοκράτης πολίτης, κανένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ανέχεται έστω και την υποψία ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε τη δικαιοσύνη (καταφεύγοντας μάλιστα σε δικαστική λειτουργό που η ίδια διόρισε) για πολιτική δίωξη. Αν το βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη δεν αποδειχθεί ψηφιακά παραποιημένο, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβερνήσεως ομολογεί ότι ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προκειμένου να πλήξουν τη δημοφιλία της Χρυσής Αυγής και, αντιστοίχως, να αυξήσουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά παρήγγειλαν την άσκηση μιας ποινικής δίωξης που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο επιβαρυντικό για τους κατηγορουμένους (παράλληλα αλλοίωσαν και τη σύνθεση της Βουλής, για το διάστημα, κατά το οποίο παραμένουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσωρινώς κρατούμενοι). Δεν νοείται δημοκράτης πολίτης ή δημοκρατικό κόμμα που να ανεχθεί κάτι τέτοιο.

Έτσι, η ανοχή στο φαινόμενο αυτό είναι η πραγματική ένδειξη, η πραγματική δοκιμασία της πεποίθησης στη δημοκρατία για τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς μας. Εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί αμέσως και πέρα από κάθε αμφιβολία τυχόν πλαστότητα του βίντεο, τα κόμματα που πραγματικά έχουν τη δημοκρατική λειτουργία και το κράτους δικαίου στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους θα πρέπει να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι στις ομολογίες Μπαλτάκου εμπλέκεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα κόμματα που ανησυχούν περισσότερο παντός άλλου για τις εκλογικές τους απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή θα αποδειχθούν κόμματα που θέτουν τη σκοπιμότητα υπεράνω του κράτους δικαίου, ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ολοκληρωτισμού. Θα είναι κόμματα ανάξια της επίκλησης οποιασδήποτε δημοκρατικότητας.

Εξ άλλου, για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Δένδια και τον κ. Αθανασίου, εάν δεν είναι ένοχοι όσων καταμαρτυρεί ο κ. Μπαλτάκος, η παραίτηση (που δεν θα συνοδεύεται κατ’ ανάγκην από διάλυση της Βουλής και εκλογές) θα είναι πράξη τιμής, θα επιτρέψει μια κατά τεκμήριο περισσότερο ανεξάρτητη έρευνα για την αλήθεια ή μη των ισχυρισμών Μπαλτάκου και θα τους δώσει το δικαίωμα να επανέλθουν στην πολιτική ζωή έχοντας στηρίξει στην πράξη την ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Ακριβώς αυτή η ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών είναι που πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Πραγματικός πατριώτης πολιτικός θα είναι όποιος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει έστω και προσωρινά την προσωπική πολιτική του πορεία, προκειμένου να μπορεί να διατηρηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ζωντανή η πίστη στη στοιχειώδη νομιμότητα και το συνταγματικό κράτος δικαίου. Και η πίστη αυτή είναι που διατηρεί ένα λαό δημοκρατικό και μία κοινωνία ελεύθερη.

Αντί υστερογράφου: στο Books’ Journal του Οκτωβρίου 2013 είχα γράψει τα παρακάτω: «Η ποινική διαδικασία, η οποία για πολλούς οπαδούς της Χρυσής Αυγής δεν είναι παρά η προσπάθεια των πολιτικών της αντιπάλων να πετύχουν μέσω της κρατικής καταστολής ό,τι δεν πέτυχαν με το διάλογο, πρέπει να γίνει με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου: τυχόν καταδίκη θα πρέπει να σημαίνει για την κοινωνία ότι ενώπιον των δικαστών τέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων, ενώ στους ίδιους τους κατηγορουμένους παρασχέθηκε κάθε δυνατότητα υπεράσπισης. Η ανάδειξη της επάρκειας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι πιο ισχυρά όπλα για την ενίσχυση της δημοκρατίας από οποιαδήποτε μεμονωμένη καταστολή».

Φοβάμαι ότι η επικαιρότητα της παραπάνω αναφοράς εντάθηκε σήμερα.

Αθανάσιος Τσιούρας

Νομικός, σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

1 σχολιο

  • Εφόσοον ο ίδιος ο Μπαλτάκος το παραδέχθηκε πως είναι αυτός στο βίντεο και παραιτήθηκε κιόλας "Δεν νοείται δημοκράτης πολίτης ή δημοκρατικό κόμμα που να ανεχθεί κάτι τέτοιο."
    Και μια και πέσατε εσείς οι Νεοδημοκράτες από τα σύνεφα με αυτήν την απολογία, ευκαιρία είναι να δείξετε πόσο δημοκράτες παραμένετε στις ΚΑΛΠΕΣ.

    Συνδεσμος σχολιου
    Hlias Hlias Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 05:32

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά