Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Το χαστούκι και η τοπολογία

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Βρετανία μόνη. Βρετανία μόνη. Γράφημα Guardian

Η μεταπολεμική ευημερία δεν ορίζει τα πάντα. Υπάρχουν νέες διαιρετικές τομές, διάψευση προσδοκιών, αμυντικές προσπάθειες προστασίας της διαταραχής του συμβολικού σύμπαντος. Ο γνωστικός μας χάρτης αλλάζει ραγδαία. To Brexit είναι αφορμή γενικότερου αναστοχασμού. 

Η Βρετανία υπήρξε για πολλούς από εμάς το ορόσημο διαμόρφωσης της συνολικής μας κοσμοαντίληψης. Ένας κόσμος διαφορετικός, ανοιχτός και ελευθεριακός, ευρωπαϊκός μα και διακριτός. Χώρος πειραματισμών, πραγμάτωσης ανομολόγητων φιλοδοξιών. Ένα σημείο της Γης όπου μπορούσες να επανεπινοήσεις τον εαυτό σου. Μέρος όπου ο Θρόνος συμβάδιζε με την ποπ. Εκεί όπου η δημιουργικότητα ξεσπούσε άφρακτη.

Το χτεσινό αποτέλεσμα είναι ένα χαστούκι. Ένα σοκ. Το ξύπνημα από έναν ευρωπαϊκό λήθαργο δεκαετιών για την προοδευτική εξέλιξη των πραγμάτων και τη μη μεταβαλλότητά τους. Είναι η εισχώρηση σε μια αμφισβητησιακή κατάσταση.

Η μεταπολεμική ευημερία δεν ορίζει τα πάντα. Υπάρχουν νέες διαιρετικές τομές, διάψευση προσδοκιών, αμυντικές προσπάθειες προστασίας της διαταραχής του συμβολικού σύμπαντος. Ο γνωστικός μας χάρτης αλλάζει ραγδαία.

Το Brexit αποτελεί αφορμή ενός συνολικού αναστοχασμού. Δεν μπορούμε μονολιθικά να κρίνουμε τους brexiters ως άτομα που άκριτα παρασύρθηκαν από τον λαϊκισμό.

Ένας τυφλός φεντεραλισμός αποτελεί πλέον εγγύηση ευρωπαϊκής διάλυσης. Η παγκόσμια πολιτική τοπολογία των μέινστριμ κομμάτων, η εκκωφαντική της σιωπή, εκείνη που πεισματικά αρνείται να αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα, να αφουγκραστεί και να προστατεύσει τις ανησυχίες των φοβισμένων αφήνει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού έρμαια στα χέρια των ριζοσπαστισμών. Οι ελίτ, αδιάφορες, είτε ιδιωτεύουν είτε αιθεροβατούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, η ανωτέρω κατάσταση χρειάζεται να αλλάξει. Και για να γίνει με δημοκρατικούς όρους, ο φορέας της μετατροπής πρέπει να είναι τα ίδια τα παλαιά κόμματα.

Τα οποία δεσμεύονται από την ιστορία να μας εκπλήξουν ξανά.

Σπύρος Πανταζής

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά