Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016

Δημοψήφισμα διά πάσαν νόσον

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα, υποστηρίζει το Όχι, στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Η επιτυχία εκείνου του αντιπερισπασμού πιθανόν εμπνέει τη μνημονιακή κυβέρνηση, που βυθίζει στη φτώχεια όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, για ακόμα έναν τυχοδιωκτισμό - αυτή τη φορά με διακύβευμα το Σύνταγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα, υποστηρίζει το Όχι, στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Η επιτυχία εκείνου του αντιπερισπασμού πιθανόν εμπνέει τη μνημονιακή κυβέρνηση, που βυθίζει στη φτώχεια όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, για ακόμα έναν τυχοδιωκτισμό - αυτή τη φορά με διακύβευμα το Σύνταγμα. Φωτογραφία Αρχείου

Η κουβέντα ας σταματήσει εδώ. Κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια κατάδηλη παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας. O λαός δεν πρόκειται να αποτελέσει την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να θεραπεύσει την νόσο μεγαλείου όσων φαντασιώνονται Εθνοσυνελεύσεις στο Άστρος Κυνουρίας.

Στα νομικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι αμφισβητούμενα, ζητήματα για τα οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και έτσι ανθίζουν έριδες που κάνουν τους πολίτες να αναρωτιούνται για το τι πραγματικά ισχύει. Υπάρχουν όμως και θέματα που δεν είναι γκρίζα. Είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως και όποιος ξέρει λίγα νομικά κολλυβογράμματα μπορεί να τα απαντήσει αμέσως, χωρίς να κατασκευάζει περίπλοκες γνωμοδοτήσεις.

Στο ερώτημα λοιπόν αν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο πλαίσιο Συνταγματικής Αναθεώρησης η απάντηση είναι ξεκάθαρα: ΟΧΙ. Χωρίς περιστροφές, όχι. Το άρθρο 44 του Συντάγματός μας προβλέπει δύο μόνο τύπους δημοψηφισμάτων. Ο ένας έχει αντικείμενο τα κρίσιμα εθνικά θέματα ενώ ο άλλος ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος απάντησε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται». Η κυρία Γεροβασίλη κάνει τραγικό λάθος. Επικίνδυνο λάθος που ανοίγει μια συζήτηση παραβίασης του Συντάγματος χωρίς κανένα έρεισμα και κανένα προηγούμενο. Το δημοψήφισμα αποκλείεται, και αποκλείεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις δεν σχετίζονται με ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας, δηλαδή δεν σχετίζονται με κρίσιμο εθνικό θέμα. Ούτε εξάλλου το Σύνταγμα είναι ψηφισμένο νομοσχέδιο κοινωνικής χροιάς. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για το προφανές. Η διαδικασία αναθεώρησης περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 110 του Συντάγματος και πουθενά δεν προβλέπεται η  δυνατότητα για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στη Συνταγματική Ιστορία, η εγκαθίδρυση νέας Συνταγματικής Τάξης γίνεται πάντα στο όνομα του Λαού. Ο λαός σύρεται σε δημοψηφίσματα για να επικυρώσει μια πολιτειακή αλλαγή και να ξεπλύνει την κατάλυση του ισχύοντος Συντάγματος. Αν η Κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια Συντακτικής Βουλής και όχι απλώς Αναθεωρητικής βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί.

Ελπίζω η κυρία Γεροβασίλη να μίλησε για δημοψήφισμα από άγνοια. Να άφησε αφελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάλπης επειδή στο αριστερό ασυνείδητο το Δημοψήφισμα είναι γιατριά διά πάσαν νόσον.

Η κουβέντα ας σταματήσει εδώ. Κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια κατάδηλη παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας. O λαός δεν πρόκειται να αποτελέσει την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να θεραπεύσει την νόσο μεγαλείου όσων φαντασιώνονται Εθνοσυνελεύσεις στο Άστρος Κυνουρίας.

«Δημοψήφισμα δια πάσα νόσον»

 

Στα νομικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι αμφισβητούμενα, που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και έτσι ανθίζουν έριδες που κάνουν τους πολίτες να αναρωτιούνται για το τι πραγματικά ισχύει. Υπάρχουν όμως και θέματα που δεν είναι γκρίζα. Είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως και όποιος ξέρει λίγα νομικά κολλυβογράμματα μπορεί να τα απαντήσει αμέσως, χωρίς να κατασκευάζει περίπλοκες γνωμοδοτήσεις.

 

Στο ερώτημα λοιπόν αν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο πλαίσιο Συνταγματικής Αναθεώρησης η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Χωρίς περιστροφές όχι. Το άρθρο 44 του Συντάγματος μας προβλέπει δύο μόνο τύπους δημοψηφισμάτων. Ο ένας έχει σαν αντικείμενο τα κρίσιμα εθνικά θέματα ενώ ο άλλος ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

 

Η Κυβερνητική εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος απάντησε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται». Η κα Γεροβασίλη κάνει τραγικό λάθος. Επικίνδυνο λάθος που ανοίγει μια συζήτηση παραβίασης του Συντάγματος χωρίς κανένα έρεισμα και κανένα προηγούμενο. Το δημοψήφισμα αποκλείεται και αποκλείεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις δεν σχετίζονται με ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας, δηλαδή δεν σχετίζονται με κρίσιμο εθνικό θέμα. Ούτε εξάλλου το Σύνταγμα είναι ψηφισμένο νομοσχέδιο κοινωνικής χροιάς. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για το προφανές. Η διαδικασία αναθεώρησης περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 110 του Συντάγματος και πουθενά δεν προβλέπεται η  δυνατότητα για διενέργεια δημοψηφίσματος.

 

Στην Συνταγματική Ιστορία, η εγκαθίδρυση νέας Συνταγματικής Τάξης γίνεται πάντα στο όνομα του Λαού. Ο λαός σύρεται σε δημοψηφίσματα για να επικυρώσει μια πολιτειακή αλλαγή και να ξεπλύνει την κατάλυση του ισχύοντος Συντάγματος. Αν η Κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια Συντακτικής Βουλής και όχι απλώς Αναθεωρητικής βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί.

 

Ελπίζω η κα Γεροβασίλη να μίλησε για δημοψήφισμα από άγνοια. Να άφησε αφελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάλπης επειδή στο Αριστερό Ασυνείδητο το Δημοψήφισμα είναι γιατρειά δια πάσα νόσον.

 

Η κουβέντα ας σταματήσει εδώ. Κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια κατάδηλη παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας. O λαός δεν πρόκειται να αποτελέσει την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να θεραπεύσει την νόσο μεγαλείου όσων φαντασιώνονται Εθνοσυνελεύσεις στο Άστρος Κυνουρίας.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά