Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Η ΝΔ ως εκκρεμές

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μείγμα αντιπολίτευσης που ασκεί το κόμμα του θα πρέπει να τον προβληματίζει. O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μείγμα αντιπολίτευσης που ασκεί το κόμμα του θα πρέπει να τον προβληματίζει. Φωτογραφία Αρχείου

Από τη στιγμή που το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε την θεαματική στροφή και πλέον υπογράφει αριστερά Μνημόνια, ψηφίζει περικοπές, βάζει κόφτες και δεν προλαβαίνει να παίρνει μέτρα, δηλαδή έγινε μνημονιακότερη των μνημονιακών, η Αντιπολίτευση φαίνεται να έχει περιέλθει σε αμηχανία ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει. Ο Τσίπρας έπαυσε –έστω και προσωρινά– να αντιμάχεται τους δανειστές και εμφανίζεται να είναι ο πιο καλός ο μαθητής στις απαιτήσεις των Θεσμών (ή της Τρόικας, για να θυμόμαστε τα παλιά). Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει σε αυτή την οββιδιακή μεταμόρφωση που εξασφάλισε στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρόνο παραμονής στην εξουσία επί θυσία της όποιας αριστερής ιδεολογίας.

Το παράδοξο είναι ότι αυτή η υπό διαμόρφωση στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί αντικείμενο δριμείας κριτικής σε μεγαλύτερη ίσως έκταση από την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Προφανώς, η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση δημιουργεί για τους σχολιαστές ένα ασφαλές προνομιακό πεδίο ιδεολογικής καθαρότητας. Στη ΝΔ όμως, όπως και στα άλλα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, στήνει συμπληγάδες αδιεξόδου. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόσφατο δαιδαλώδες πολυνομοσχέδιο. Όποια στάση και να κρατούσε η Αντιπολίτευση θα ήταν επικριτέα.

- Αν η ΝΔ ψήφιζε τον «κόφτη» και το «Υπερταμείο», την ίδια μέρα θα έπεφτε στην χλεύη των κυβερνητικών βουλευτών. «Εμείς τα ψηφίζουμε με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια αλλά εσείς ηδονίζεστε να ξεπουλάτε τη Χώρα» θα έλεγαν.

- Αν η ΝΔ καταψήφιζε θα άκουγε αυτά που της σούρνουν σήμερα. Ότι λαϊκίζει, δεν βάζει πλάτη, κάνει στείρα αντιπολίτευση, συνεχίζει στο ίδιο γαϊτανάκι με τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ

-Αν η ΝΔ ψήφιζε παρών, θα την στήνανε στον τοίχο γιατί κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση και να μην έχει άποψη για τόσο σημαντικά ζητήματα;

Ακόμα και αν η Αντιπολίτευση αποφάσιζε να αυτοκαταργηθεί, να ρίξει ρολά, να μπει σε ένα πλοίο και φύγει από την Ελλάδα, πάλι θα της επέρριπταν την ευθύνη λέγοντας ότι εγκατέλειψε την Ελλάδα στο έλεος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς την ευεργετική προστασία της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, καίτοι το παράδοξο είναι υπαρκτό, το βλέπουμε καθημερινά σε πάνελ και πολιτική αρθρογραφία, δεν παύει να είναι παράδοξο. Το προκύπτον αδιέξοδο τίθεται διότι δεν τοποθετούνται ορθά τα δεδομένα. Με άλλα λόγια, η στάση της Αντιπολίτευσης δεν έχει μόνο δύο δυνατές τιμές. Είτε χειροκροτητές της Κυβέρνησης είτε πρωτοστάτες Ανένδοτου Αγώνα. Αντιθέτως, η ορθή Αντιπολίτευση εκλαμβάνεται καλύτερα ως εκκρεμές. Κατά την ταλάντωση μπορεί να λαμβάνει ακραίες θέσεις αρνήσεως αλλά μπορεί να έχει και άπειρες ενδιάμεσες θέσεις δημιουργικής αντιπαράθεσης. Ας πάρουμε για παράδειγμα το περιβόητο Υπερταμείο. Πρόκειται για διατάξεις που διαπραγματεύτηκε και επεξεργάστηκε η υπάρχουσα Κυβέρνηση. Εάν η ΝΔ καταψηφίσει δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε εθνικιστική και ότι εμφορείται από όψιμο αντιευρωπαϊκό μένος. Υπάρχουν ενδιάμεσες θέσεις, όπως η αντίθεση στο ποσοτικά απεριόριστο τμήμα της περιούσιας που διαχειρίζεται το Ταμείο ή η αιωνόβια χρονική διάρκεια του. Αν η Αντιπολίτευση απλά ψήφιζε ό,τι έφερνε ο Τσίπρας ως αποτέλεσμα της δικής του διαπραγμάτευσης, καλύτερα θα ήταν αντί να ψηφίζουν οι βουλευτές απλώς να χειροκροτούν τον Πρωθυπουργό.

Η Αντιπολίτευση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να λάβει αποφάσεις. Η δημιουργική και όχι λαϊκιστική αντιπολίτευση είναι ασφαλώς ο στόχος. Από την άλλη, απαιτείται να τεθούν προτεραιότητες και να υπάρξει επικοινωνιακή διείσδυση στην κοινωνία. Αν πιστεύει κανείς ότι ο μέσος έλληνας, μέσα στα προβλήματά του, θα αντιληφθεί μια χειρουργικής ακρίβειας ιδεολογική αντιπολίτευση, επιπέδου καταψηφίζουμε επί της αρχής τους φόρους αλλά υπερψηφίζουμε το άρθρο 36, παράγραφος 8, υποπερίπτωση ζ΄ επειδή είναι σωστή η λεπτομέρεια που θεσπίζει, πλανάται πλάνην οικτρά.

Κάποιοι θα μείνουν δυσαρεστημένοι όποια θέση και αν κρατήσει η Αντιπολίτευση. Αυτή είναι άλλωστε και η οπτική των φιλοσόφων που δικαιούνται να βλέπουν να γκρεμίζονται τα πάντα αλλά να υπεραναλύουν τη λεπτομέρεια. Η αντιπολίτευση οφείλει να αποφασίσει αν θα ξαναχτίσει δεσμούς με την κοινωνία ή αν θα εγκλωβιστεί σε ευχάριστα ατέρμονες φιλολογικές αναζητήσεις στα καφέ του Κολωνακίου.

Το εκκρεμές στην Φυσική χρησιμοποιείται για την μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας. Αν η Αντιπολίτευση θέλει να έχει ρόλο σύστοιχο με το αίτημα της για εκλογές, τότε οφείλει να διαμορφώνει τη θέση του δικού της εκκρεμούς με σκοπό την επιτάχυνση της πτώσης της κυβέρνησης.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά