Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Πλαστός γιατρός. Πλαστή χώρα…

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Στο ψέμα... Στο ψέμα... Discovermagazine

Η αλληγορική ιστορία ενός Γάλλου που δεν πήρε πτυχίο ιατρικής αλλά πουλούσε τον εαυτό του ως πετυχημένο γιατρό, ώς τη στιγμή που πλέον δεν μπορούσε να λέει άλλα ψέματα. Τι μας θυμίζει;

Ο Ζαν-Κλοντ Ρομάν γεννήθηκε σε ένα χωριό στη Γαλλία και αφού τέλειωσε το σχολείο εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή. Διαπρεπής γιατρός με έρευνες στην αρτηριοσκλήρωση, ερευνητής στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Γενεύη. Κοινωνική ζωή πλήρης. Με σύζυγο και ερωμένη, με δυο παιδιά και ισχυρούς πολιτικούς φίλους. Το αμερικανικό όνειρο στην γαλλική εκδοχή του. Μόνο που ήταν όντως όνειρο.

Ο Ζαν-Κλοντ Ρομάν ποτέ δεν έδωσε εξετάσεις στο δεύτερο έτος της Σχολής, ποτέ δεν αποφοίτησε και ποτέ δεν δούλεψε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όλη η ζωή του ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα. Επί 18 έτη ξεγελούσε τη σύζυγό του, τους γονείς του, τους φίλους του και παρίστανε τον επιφανή επιστήμονα χωρίς να είναι. Κάθε πρωί ντυνόταν και πήγαινε βόλτα σε δάση και εξοχές ενώ η σύζυγός του νόμιζε ότι πηγαίνει για δουλειά. Μελετούσε ιατρικά περιοδικά και έτσι μπορούσε να συμμετέχει με άνεση σε ιατρικές συζητήσεις με φίλους γιατρούς. Επειδή δεν μπορούσε να ζει τη φανταστική του ζωή με φανταστικά χρήματα, αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από φίλους και συγγενείς δήθεν για να τα επενδύσει καταλλήλως. Άνθρωπος καταξιωμένος και με «άκρες» που όλοι εμπιστεύονταν βλέπετε. 18 ολόκληρα χρόνια το ψέμα λειτουργούσε.

Ώσπου μια μέρα, ο κλοιός είχε γίνε πλέον ασφυκτικός. Η ερωμένη του του ζητούσε πίσω τα χρήματά της όπως και πολλοί συγγενείς του. Ήταν φανερό ότι η χάρτινη ζωή του θα κατέρρεε σύντομα. Το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 1993, δολοφόνησε τη γυναίκα του στο συζυγικό τους κρεβάτι και στη συνέχεια κοιμήθηκε δίπλα της. Το πρωί ετοίμασε πρωινό στα δύο του παιδιά και την ώρα που παρακολουθούσαν χαμογελαστά καρτούν στην τηλεόραση τα σκότωσε πυροβολώντας τα στο κεφάλι. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στο πατρικό του για να γευματίσει με τους γονείς του. Εκεί σκότωσε αμφότερους εν ψυχρώ όπως και το σκυλί τους. Η επόμενη κίνηση ήταν να  προσκαλέσει την ερωμένη του σε ρομαντικό δείπνο.  Αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει αλλά χωρίς επιτυχία. Κατάφερε ωστόσο να την πείσει να μην τον καταγγείλει! Το ίδιο βράδυ έβαλε φωτιά στο σπίτι του και προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Αφού σώθηκε από τους πυροσβέστες, όλο το πέπλο του αιματηρού ψέματος ήρθη και φανερώθηκε το κενό. Ο Ρομάν καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο Ρομάν δεν άντεξε το βάρος προσαρμογής στην πραγματικότητα, την θεαματική αποκάλυψη και τα τίναξε όλα στον αέρα. Επί 18 έτη όμως προσπαθούσε να συγκαλύπτει τα πάντα και τα κατάφερνε.

Συνειρμικά η σκέψη πάει στις αμέτρητες προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας να συγκαλύπτει τα ψέματα της εικονικής πραγματικότητας που έχει κατασκευάσει με κόπο εδώ και χρόνια . Αδύναμη να ανταποκριθεί, να επανενταχθεί στα ισχύοντα δεδομένα παραμένει φοβικά εγκλωβισμένη στον κόσμο της. Επικυρώνει νομοθετικά τον πλαστό βίο της με την πλάνη πως ο νόμος μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Μαγειρεύει νούμερα στα δημοσιονομικά, επικυρώνει πλαστά πτυχία, νομιμοποιεί αυθαίρετα σε περιοχές που υπάρχει οικιστική πύκνωση, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν αυθαίρετα (άπταιστη φιλολογική έκφραση λόγιας παραπλάνησης).

Ας ελπίσουμε αυθαιρέτως και εμείς ότι τις σπασμωδικές προσπάθειες συγκάλυψης του κενού σε θεσμικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο δεν θα ακολουθήσει μια επώδυνη ολοκληρωτική κατάρρευση. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
«Δεν ξέρουν τι κάνουν» Αφήστε ήσυχο τον Κυρίτση

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά