Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Αφήστε ήσυχο τον Κυρίτση

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Ο Γιώργος Κυρίτσης. Ο Γιώργος Κυρίτσης. Φωτογραφία Αρχείου

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Κυρίτση ακούστηκαν απόψεις που τον καλούσαν να παραιτηθεί. Το παρόν άρθρο στέκεται αρνητικά σε μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Κυρίτσης πρέπει να μείνει εκεί ώς το τέλος. Να ανέβει ψηλά στα πρωτοσέλιδα, να μείνει στα βιβλία ιστορίας. Είναι το απόλυτο σύμβολο, η ιδεατή φιγούρα, το προνομιακό απείκασμα των χρόνων του αντιμνημονίου. Η όψη ενός ανένδοτου πολέμου ηθικής και πολιτικής εξόντωσης. Το είδωλο μιας Ελλάδας που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Σκληρός, ιδεοληπτικός, φανατικός, εξαιρετικά κυνικός μα ειλικρινής. Αναγνωρίζει τον εαυτό του ως εκφραστή μιας αποστολής που ολοκληρώθηκε και πλέον βρίσκεται στο επόμενο βήμα. Εκείνο της κυριαρχικής εδραίωσης που με τον εξουσιαστικό της λόγο δεν διστάζει να κρύψει τον αυταρχισμό της, επιθυμώντας διακαώς να τον «εμπεδώσουν» όλοι.

Δεν πρόκειται βέβαια για μία νέα εμπειρία. Το αναγεννημένο ΕΑΜ, οι χούντες και οι εθελόδουλοι, το προτεκτοράτο των ξένων, η εικόνα της Ακρόπολης έναντι του Ράιχσταγκ, η ένοπλη Βάρκιζα σε φαντασιακή αναστροφή του παρελθόντος, τα κλεμμένα όνειρα, οι προδότες και οι Τσολάκογλου, έγιναν στα χρόνια της κρισιακής εμπειρίας ο κανόνας. Τώρα, απλά επαληθεύεται ο διαχωρισμός. Δεν είναι απλά άλλο ένα ιδεολογικό παραλήρημα αυξημένης οξύτητας. Είναι ο καταστατικός χάρτης πολιτικής τους που εκφραζόμενος πια από βουλευτή της κυβέρνησης διεκδικεί όρους αυθεντίας. Ο Κυρίτσης, μη έχοντας καμία σχέση με την αμισική και κατευναστική παράδοση του μεταπολιτευτικού κεκτημένου, κινούμενος αντιδημοκρατικά και εμφανώς διχαστικά, υψώνει ένα τείχος, ανεβαίνει τη σκάλα και φωνάζει: «Εμείς είμαστε το κράτος, χάσατε και θα πληρώσετε».

Το μούδιασμα είναι λογικό. Η οργή για την παραβίαση θεμελιωδών αρχών, δεδομένη. Όμως η δημοκρατική απάντηση δεν μπορεί να είναι το μίσος. Με λελογισμένο τρόπο οι εκφραστές του σκότους θα ηττηθούν στο φως. Η λύση τελικά δίνεται με την επιστροφή στο καταγωγικό ερώτημα της φιλελεύθερης πολιτικοποίησης. Ανοιχτή κοινωνία για όλους, ή βαρβαρότητα.

Σπύρος Πανταζής

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά