Σάββατο, 07 Μαΐου 2016

Διαπραγματεύτηκαν τη σφαγή μας

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Η Κριστίν Λαγκάρντ. Η Κριστίν Λαγκάρντ. Φωτογραφία Αρχείου

Οι διαρροές των δύο επιστολών σκιαγραφούν το πλαίσιο των διαβουλεύσεων τη Δευτέρα. Η Ελλάδα προσέρχεται σφαγμένη από χέρι. Δείχνουν επίσης πως το τσιπροκαμμενιστάν είναι τελειωμένη υπόθεση για τους θεσμούς. Ή θα συνεργασθεί σαν Δήμος Σταρένιος στο σινεμά ή τέρμα.

Η διαρροή της επιστολής Λαγκάρντ έγινε στον πάντα προτιμώμενο οργανισμό ενημέρωσης, τους Financial Times. Μπορούμε να υποθέσουμε, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση της απαντητικής στον Τσίπρα επιστολής για τα Wikileaks, πως η δημοσιοποίηση έγινε από το ΔΝΤ. Η επιστολή έδειχνε καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική διαπραγμάτευση. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει πρακτικώς ρόλο στο Eurogroup της Δευτέρας – δεν έχει να συνεισφέρει τίποτε στη διαπραγμάτευση. Η επιστολή, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, δείχνει τον ανάλγητο και εχθρικό προς τους έλληνες πολίτες τρόπο με τον οποίο η ίδια η κυβέρνησή τους χειρίζεται τη διαπραγμάτευση. Τα μέτρα στο κεφάλι των πολιτών είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επιστολή Τσακαλώτου διέρρευσε στο στενά συνδεδεμένο με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ πρακτορείο ΜΝΙ. Με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας μπορούμε να πιθανολογήσουμε πως η διαρροή ήταν επιθυμία του Σόιμπλε. Η επιστολή, απ’ ό,τι φαίνεται ως αντίδραση στην επιστολή Λαγκάρντ, δείχνει τον εγκλωβισμό της ελληνικής διαπραγμάτευσης. Σε τόνο που δείχνει πανικό, δηλώνει πως απλώς δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα. Δεν μπορεί να εκτελέσει τη βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει. Η σημασία της διαρροής πριν από τη συζήτηση των μέτρων στη Βουλή, τελειώνει κάθε σαχλαμάρα που βγαίνει απ' το στόμα του Τσίπρα. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δικαιολογείται για την καθυστέρηση έξι μηνών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η παπαρολογία περί παρελκυστικής πολιτικής των εταίρων, ιδίως του ΔΝΤ, πάει περίπατο. Όλα όσα τάιζαν την ελληνική κοινή γνώμη ήταν μαλακίες - με την παραδοχή Τσακαλώτου! Δηλώνει απερίφραστα πως η κόκκινη γραμμή για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχει! Δηλώνει πως οι σαχλαμάρες για το υπερταμείο είναι πια ανάμνηση. Ακόμη και για το μηχανισμό της κάβας, δηλώνεται απερίφραστα πως μόνο κάποιες ευπαθείς ομάδες θα προστατευθούν - τέρμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, τέρμα για τους συνταξιούχους! Ο καημένος ο καλίφης, λέει πάλι για την αστοχία του ΔΝΤ - δεν διάβασε στην επιστολή Λαγκάρντ τη φράση για τα μέτρα μιας χρήσεως (one off); Ούτε καν την αναφορά για τη συνεκτίμηση των σοιχείων Eurostat! Τι θα λέει ο κατακαημένος τη Δευτέρα; Κάθε χρόνο θα φεσώνει την αγορά 2 δις ευρώ παραπάνω;

Οι διαρροές των δύο επιστολών σκιαγραφούν το πλαίσιο των διαβουλεύσεων τη Δευτέρα. Η Ελλάδα προσέρχεται σφαγμένη από χέρι. Δείχνουν επίσης πως το τσιπροκαμμενιστάν είναι τελειωμένη υπόθεση για τους θεσμούς. Ή θα συνεργασθεί σαν Δήμος Σταρένιος στο σινεμά ή τέρμα.

Αυτή η έμπνευση για πολιτική διαπραγμάτευση τίνος φωστήρα ήταν; Τέτοιος αυτοεγκλωβισμός είναι απίστευτος!

 

 

 

Γιώργος Προκοπάκης

Σπούδασε μηχανικός, δίδαξε οκτώ χρόνια στο Columbia, διετέλεσε πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, σήμερα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Το μάθημα της Αυστρίας Η πύρρειος διαπραγμάτευση

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά