Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016

Εθνοκεντρισμός με νταούλια

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
O βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος. O βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος. Φωτογραφία Αρχείου

Η απερίφραστη δήλωση του Θ. Παπαχριστόπουλου, βουλευτή των ΑΝΕΛ, ότι η κυβέρνηση υπέκλεψε τη στιχομυθία Τόμσεν-Βελκουλέσκου και στη συνέχεια τη διοχέτευσε μέσω Wikileaks, έχει ελάχιστη νομική αξία και, πρωτίστως, πολιτική σημασία.

Ακόμη κι αν αύριο παρέμβει εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, ο εν λόγω τύπος μπορεί πολύ εύκολα να ξεγλιστρήσει, ισχυριζόμενος ότι έκανε μια πολιτική εκτίμηση και δεν έχει πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ. Το γεγονός ότι τα λέει αυτά ένας βουλευτής της συμπολίτευσης δεν συνεπάγεται κάποια αυξημένη νομική ευθύνη για την "είδηση" που προσέφερε. Αφήστε που οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας έχουν συνηθίσει στις πιο θεαματικές κυβιστήσεις που θα τις ζήλευε και η Νάντια Κομανέτσι. Είναι απίθανο δε να στραφεί εναντίον του η κυβέρνηση για διάδοση ψευδών ειδήσεων, διότι αποκλείεται να θελήσει να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για κάτι που θεωρεί κατόρθωμά της.

Η σημασία αυτής της προκλητικής δήλωσης είναι κατ' εξοχήν πολιτική. Η επίμαχη φράση του Θ. Παπαχριστόπουλου δεν ήρθε εν τη ρύμη του λόγου, αλλά βασίστηκε και σε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία (ο Θεός να την κάνει επιχειρηματολογία...): ότι η κυβέρνηση μάχεται το ΔΝΤ "με νύχια και με δόντια", συνεπώς όλα τα μέσα που μετέρχεται είναι θεμιτά. Τι κι αν η απαράδεκτη αυτή πρακτική εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα στο εξωτερικό και η Ελλάδα χάνει τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της - σημασία έχει να πείσουμε το πόπολο ότι δίνουμε ηρωική μάχη κατά των νεοφιλελεύθερων εισβολέων στη χώρα μας.

Σημασία έχει μέσα να πάμε καλά! Κι ας πάν' στο διάολο όλοι οι ξένοι! Εδώ είναι ο ομφαλός της Γης και θα χορέψει ολάκερη η υφήλιος στα νταούλια και στους ζουρνάδες μας!

 

Σημείωση TBJ: Τα παραπάνω δεν αναιρούνται μετά την, αναμενόμενη άλλωστε, υπαναχώρηση του βουλευτή από την αρχική θέση του και την κωμική προσπάθειά του να πείσει ότι είπε κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχε πει.

Πλάμεν Τόντσεφ

Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά