Σφάλμα
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 6405
Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι προσωρινές άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες είναι θετική εξέλιξη

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Εργασία αλλοδαπών σε φραουλοχώραφα στη Μανωλάδα. Εργασία αλλοδαπών σε φραουλοχώραφα στη Μανωλάδα. Φωτογραφία Αρχείου

Οι πρόσφυγες που θα λάβουν αυτή την προσωρινή άδεια θα έχουν την προστασία του (έστω προβληματικού) κράτους δικαίου.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένας ιδιαίτερος προβληματισμός, κυρίως στους χώρους του φιλελεύθερου Kέντρου και της Kεντροδεξιάς, σχετικά με την τροπολογία που αφορά την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία. Παραθέτω τρεις λόγους που κατά τη γνώμη μου αρκούν για να χαρακτηρίσουμε την κίνηση αυτή θετικά:

1) Οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα:

Βασικό θεμέλιο της θέσης είναι ότι ένας άνθρωπος με δύο επιλογές είναι σε καλύτερη κατάσταση από έναν με μία (δηλαδή καμία) ακόμα και αν καμία από τις επιλογές του δεν είναι βέλτιστη. Αν ισχύουν τα σχόλια που γράφονται αυτές τις μέρες στον Tύπο και τα κοινωνικά δίκτυα, ότι δηλαδή η τροπολογία πρoάγει την εκμετάλλευση και αποτελεί απάνθρωπο μέτρο, οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν θα χρησιμοποιήσουν την επιλογή της εργασίας στον αγροτικό τομέα. Αν όντως είναι καλύτερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα παραμείνουν εκεί περιμένοντας τη βίζα για Γερμανία. Το γεγονός ότι όσοι κρίνουν το μέτρο απάνθρωπο ταυτόχρονα υποθέτουν ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες θα επιλέξουν να εργαστούν αντί να κάθονται και να μην παράγουν τίποτα, αναιρεί από μόνο του τις ανησυχίες τους. Ναι, μπορεί καμία από αυτές τις επιλογές να μην είναι ιδανική. Όμως όλοι οι πρόσφυγες είναι σε καλύτερη θέση από το να βρίσκονταν στη Συρία ή το Αφγανιστάν και όλοι οι πρόσφυγες που θα πάνε να εργαστούν με την προσωρινή άδεια θα έχουν κρίνει ότι θα είναι καλύτερα από το να παρέμεναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τέλος, αν κάποιοι κάνουν λάθος, θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στο «στρατόπεδο».

2) Η οικονομία θα ωφεληθεί:

Οικονομική πρόοδος συμβαίνει όταν με τους ίδιους πόρους παράγουμε περισσότερα ή όταν με λιγότερους πόρους παράγουμε τα ίδια. Η πολιτική αυτή σαφέστατα θα επιτρέψει να συμβεί το δεύτερο στην αγροτική οικονομία. Με την είσοδο του φτηνού εργατικού δυναμικού είτε θα αυξηθούν τα κέρδη των αγροτών είτε θα μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα βγει κερδισμένη.

3) Το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους:

Όπως ισχύει με κάθε κρατικό πρόγραμμα προς τους άπορους, η καλύτερη λύση θα ήταν οι άποροι να βρουν μία δουλειά και να αρχίσουν να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Δεν το λέω επειδή αμφισβητώ την ανάγκη βοήθειας προς τους άπορους (εν προκειμένω πρόσφυγες) αλλά επειδή κατά κανόνα ο άνθρωπος που μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του είναι πιο ευτυχισμένος από εκείνον που εξαρτάται από τρίτους ή από το κράτος. Παράλληλα, όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του στοιχίζει λιγότερο στο κράτος. Ακόμα και αν οι πρόσφυγες εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κρατική βοήθεια, θα στοιχίζουν λιγότερο, καθώς το φαγητό τους και τη στέγη τους θα την καλύψουν οι ίδιοι.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε την αντίθεση της προσωρινής άδειας εργασίας που προβλέπει ο νόμος με περιστατικά μαύρης εργασίας όπως αυτά που είδαμε στη Μανωλάδα. Οι πρόσφυγες που θα λάβουν αυτή την προσωρινή άδεια θα έχουν την προστασία του (έστω προβληματικού) κράτους δικαίου. Ενώ ισχύει ότι οι αγρότες πρέπει να αιτηθούν στο κράτος προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι εργάτες, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι οι συμβάσεις και οι συνθήκες εργασίας των προσφύγων υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι κακόβουλοι αγρότες, που σίγουρα αποτελούν μικρή μειοψηφία, δεν θα έχουν ουσιαστικό τρόπο να παραβούν τις συμβάσεις εργασίας με τους πρόσφυγες για δύο κυρίως λόγους. Αφ’ ενός, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αγροτών προκειμένου να αποκτήσουν φτηνά εργατικά χέρια. Οι πρόσφυγες που θα ξεκινήσουν να εργάζονται για έναν κακόβουλο αγρότη, μπορούν άνετα να φύγουν αν οι συνθήκες δεν είναι καλές και να πάνε σε άλλον. Εξ άλλου, η τροπολογία δεν προβλέπει πουθενά ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να εργάζονται και τους έξι μήνες (που τους δίνει η προσωρινή άδεια εργασίας) στον ίδιο εργοδότη.

Αφ’ ετέρου, σε αντίθεση με τη μαύρη εργασία, οι κακόβουλοι αγρότες δεν έχουν την ίδια διαπραγματευτική ισχύ προς τους εργάτες. Η απειλή της απέλασης είναι πολύ μικρότερη καθώς ο εργάτης έχει πρόσβαση στα νόμιμα μέσα προκειμένου να καταγγείλει τον αγρότη και να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αυτό το δικαίωμα οι παράτυποι μετανάστες δεν το έχουν.

Παραδόξως, η κίνηση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι περιορίζει τους πρόσφυγες σε συγκεκριμένο κλάδο αντί να τους δώσει το δικαίωμα να εργαστούν οπουδήποτε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο παραγωγικοί και χρήσιμοι για την ελληνική κοινωνία.

2 σχολια

 • Με πειραζει να διαβάζω ουσιαστικές ανακρίβειες σε άρθρα που δημοσιεύονται σε καλα σαιτ. Η διάταξη δεν αφορα προσφυγες. Και το αρθρο αναφέρεται σε προσφυγες αναφέροντας μετα την φράση "αποφαση απέλασης". Δεν θα μπορουσε να εκδοθεί τετοια αποφαση για πρόσφυγα. Ο πρόσφυγας που αιτείται ασυλο μπορει να εργαστεί με προσωρινή αδεια για το διάστημα που εξετάζεται η αίτηση του - τωρα πια αυτα τα κανουμε με διαδικασια fast track βεβαια, αλλα κάποτε κρατούσε μήνες. Η διάταξη αφορα μετανάστες υπο απέλαση, που εχει εκδοθεί αποφαση δηλαδη. Δέχομαι τη διαφωνία ακομη κι οταν με εξοργίζει. Αλλα η θεση να εχει αναφορά στην τρέχουσα πραγματικοτητα αλλιως να ορίζεται σαφώς, εφόσον καποιος διαβάζει και για να ενημερωθεί, οτι δεν αναφερόμαστε σ'αυτην.

  Συνδεσμος σχολιου
  Τζίνα Μοσχολιού Τζίνα Μοσχολιού Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 09:08
 • Tο άρθρο σας, κ. Σκούρα, εκκινεί από ένα ουσιώδες λάθος. δεν αφορά πρόσφυγες η διάταξη αλλά μόνο μετανάστες που έχουν απελαθεί. οι πρόσφυγες ούτως ή άλλως μπορούν να δουλευουν εδώ. Είναι γνωστό ότι όποιος έχει στάτους πρόσφυγα, δεν υπόκειται σε απέλαση

  Συνδεσμος σχολιου
  Αποκατάσταση αληθείας Αποκατάσταση αληθείας Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 08:36

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά