Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016

Η δημοκρατικά αναλφάβητη ΕΣΗΕΑ

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Η αίθουσα και ορισμένα μέλη του λεγόμενου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Η φωτογραφία (που αναδημοσιεύεται από τη Ναυτεμπορική) είναι από παλαιότερη "ανάκριση" του νυν υπουργού Αμύνης από τους δικαστές της δημοσιογραφικής έκφρασης. Η αίθουσα και ορισμένα μέλη του λεγόμενου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Η φωτογραφία (που αναδημοσιεύεται από τη Ναυτεμπορική) είναι από παλαιότερη "ανάκριση" του νυν υπουργού Αμύνης από τους δικαστές της δημοσιογραφικής έκφρασης. Ναυτεμπορική

Ήταν λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, όταν ο φιλόσοφος Μιραμπώ, ηγετική μορφή του αγώνα, χαρακτήριζε σε φυλλάδιο του την ελευθερία του Τύπου «παλλάδιο όλων των ελευθεριών». Πάνε αρκετοί αιώνες από τότε, ωστόσο η ΕΣΗΕΑ, διά του πειθαρχικού της οργάνου, αγνοεί επιδεικτικά τους κανόνες της ελευθερίας έκφρασης και τελικά τους ίδιους τους κανόνες της δημοκρατίας. Με υπεροψία και μέθη ποδοπάτησε την υπόληψη της ελληνικής πολιτείας ως πολιτείας που σέβεται το ελάχιστο, το πρώτο των δικαιωμάτων των πολιτών, το δικαίωμα να έχει κάποιος γνώμη και να την εκφράζει. Με εκδικητικό μένος φίμωσε την αντίθετη άποψη, τσακίζοντας το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Με δουλοπρεπή προσήλωση στην συγκυριακή εξουσία, στοχοποίησε περαιτέρω τους ήδη στοχοποιημένους.

Όμως η πολιτεία αυτή έχει ακόμα κανόνες. Έχει ακόμα δικαστήρια για να τους επιβάλλουν όταν ορισμένοι τους κάνουν κουρελόχαρτα. Έχει ακόμα ελεύθερους πολίτες. Στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 14 παράγραφοι 1 και 2, ορίζεται λιτά ότι «καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους. Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε προληπτικό μέσο απαγορεύονται». Όλοι όσοι γνωρίζουν ανάγνωση, διαβάζουν ότι, κατά το Σύνταγμα, η έκφραση γνώμης προστατεύεται ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της. Μπορεί να δηλώνεται με παρρησία χωρίς να ενδιαφέρει αν υποστηρίζει το ΝΑΙ, το ΟΧΙ ή το ΙΣΩΣ. Δεν απαιτείται άδεια της κυβέρνησης, της ΕΣΗΕΑ ή «χιλίων αγανακτισμένων πολιτών» πίσω από τους οποίους κρύβεται το συνδικαλιστικό όργανο. Στην εποχή που έκαιγαν βιβλία, οι «χίλιοι αγανακτισμένοι πολίτες» ήταν αρκετές χιλιάδες περισσότεροι. Απ’ ό,τι φαίνεται, το newspeak της λογοκρισίας είναι φθαρμένο, επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, της εποχής του σκοταδισμού, με την ορμή του νεοφωτίστου στη θέση εξουσίας.

Κατά το Σύνταγμα, το δικαίωμα έκφρασης γνώμης ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Οι δημοσιογράφοι δεν εξαιρούνται. Αντιθέτως, το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολλάκις κρίνει ότι ο δημοσιογράφος, ως όργανο ελέγχου της εξουσίας, έχει ευρύτατη ελευθερία έκφρασης ακόμα και όταν ο λόγος του προκαλεί, ερεθίζει ή και ενοχλεί. Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα αλλά με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ετάχθησαν πολιτικά κόμματα και το 40% του ελληνικού λαού. Ας υμνούν όλοι αυτοί την τύχη τους που δεν έπεσαν στην πειθαρχική εξουσία της ΕΣΗΕΑ.

Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι αυτός ο κατάπτυστος περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης δεν ήρθε από κάποια κρατική αρχή αλλά από το ίδιο το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων. Οξύμωρο ανάλογο με το παροιμιώδες «βάλαμε τα πρόβατα να τα φυλά ο λύκος». Φυσικά αυτό δεν αλλοιώνει ούτε κατ’ ελάχιστον τις θεσμικές εγγυήσεις ελευθερογνωμίας. Το άρθρο 25 του Συντάγματος αναφέρει ότι τα δικαιώματα δεν ισχύουν μόνο έναντι του κράτους αλλά και στις μεταξύ ιδιωτών σχέσεις στις οποίες προσιδιάζουν. Πράγματι, η ΕΣΗΕΑ με την απειλή στέρησης συνταξιοδοτικών/ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την απόπειρα διαπόμπευσης στο χώρο εργασίας των δημοσιογράφων, επιβάλλει ανεπίτρεπτη λογοκρισία. Λογοκρισία παραδειγματική για όσους τυχόν θελήσουν –ή ορθότερα τολμήσουν- να εκφράσουν γνώμη αντίθετη στο ρεύμα. Η χυδαία ταύτιση λαϊκισμού και δημοσιογραφίας εξοπλίστηκε και με ποινές.

Όλα αυτά αποτελούν μέτρα μη ανεκτά σε μια δημοκρατική πολιτεία και ως τέτοια θα κριθούν από εθνικά ή και διεθνή δικαστήρια. Στο μεταξύ, η ΕΣΗΕΑ καλό θα είναι να καθίσει ξανά να διαβάσει τι λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας για τις ελευθερίες των πολιτών και των μελών της. Διότι με αποφάσεις σαν αυτές απλά επιδεικνύει τον θεσμικό, νομικό και προπαντός δημοκρατικό αναλφαβητισμό της.

 

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά