Σάββατο, 02 Απριλίου 2016

Προκατασκευασμένη κριτική, συνωμοσιολογία, σταλινισμός

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Ο Δημήτρης Τρίμης. Ο Δημήτρης Τρίμης. Φωτογραφία Αρχείου

Ένα εγκώμιο στο θράσος δημοσιογράφων που έχουν ένα προκάτ ερμηνευτικό εργαλείο με το οποίο μπορούν με συναρπαστική ευκολία να σπιλώνουν συναδέλφους τους.

Ο κ. Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος σημειωτέον έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, με πρόσφατο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών επιτίθεται σε αρθρογράφους των Νέων και του Βήματος. Όχι για να αντικρούσει τις απόψεις τους αλλά για να αξιοποιήσει την επικριτική τους στάση απέναντι στην κυβέρνηση και να στηρίξει την άποψή του ότι κάνουν στρατευμένη δημοσιογραφία. Στρατευμένη στην υπηρεσία του εκδότη τους. Το έγκλημά τους, με άλλα λόγια, είναι ότι επικρίνουν την κυβέρνηση, άρα είναι ενεργούμενα του Ψυχάρη. Πιο σταλινικά δεν γίνεται.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναλύει το κύριο άρθρο των Νέων, στο οποίο εκφράζεται η διαφωνία της εφημερίδας με την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες. Όσοι έχουν μικρή έστω σχέση με το επάγγελμα θα μπορούσαν να πουν «σιγά τ’ αβγά». Οι πολιτικές θέσεις μιας εφημερίδας σε ένα τέτοιο ζήτημα έχουν συνήθως μικρή σημασία. Μπορεί να οφείλονται στην πολιτική άποψη του διευθυντή του φύλλου ή μπορεί να εκφράζουν κάποια εκδοτική σκοπιμότητα – για παράδειγμα, να μην ταυτιστούν Τα Νέα με τη ΝΔ ή να στηρίξουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Θέλει όμως ισχυρή δόση φαντασίας να σκεφτεί κανείς οτι αντανακλούν κάποια επεξεργασμένη στρατηγική της εφημερίδας για τις εκλογές – πόσο μάλλον για την καθυστέρησή τους, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι πολεμικές σχέσεις του εκδότη με την κυβερνηση. Ο κ. Τρίμης όμως δεν μασάει από αυτά. Τιμώντας τη συνωμοσιολογική παράδοση της δημοσιογραφικής σχολής που υπηρετεί έχει τη δική του ερμηνεία για τη στάση της εφημερίδας. Τα Νεα, λοιπόν, θεωρούν ότι οι εκλογές δεν είναι λύση:

 

διότι μάλλον, κατά το συμφέρον του ΔΟΛ (και του βαθέος συστήματος που υποτίθεται ότι ακόμα εκπροσωπεί ιστορικά), δεν έχει ακόμα αναδιαταχθεί (δηλαδή: μαγειρευτεί) το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, όπως θα το ήθελε το αστικό ιερατείο.

 

Είναι προφανές ότι το απόσπασμα έχει ένα πρόβλημα σαφήνειας. Τελικώς ο  ΔΟΛ εκπροσωπεί ή υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το «βαθύ σύστημα»; Και αυτό το «ιστορικά» το οποίο κοτσάρεται στο τέλος της φράσης πού πηγαίνει; Στο υποτίθεται ή στο εκπροσωπεί; Άστε το «ακόμα», το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το «ιστορικά» και επιτείνει τη σύγχυση. Άλλο το «ακόμα εκπροσωπεί», άλλο το «εκπροσωπεί ιστορικά». Παιχνίδια με τις λέξεις; Όχι ακριβώς. Γιατί είναι ένα θέμα να εκφράζει το άρθρο τις θέσεις του βαθέος συστήματος και άλλο να εκφράζει τις ιστορικές φαντασιώσεις του συντάκτη του.

Τώρα, βέβαια, οι ανεπαρκείς ιστορικά ή απλώς οι κακόπιστοι αναγνώστες, ενδεχομένως να μη θεωρούν αυτονόητη την έννοια «βαθύ συστημα», και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ποιο είναι; Ταυτίζεται με το «αστικό ιερατείο»; Και με ποια συνταγή επιχειρείται να μαγειρευτεί το σκηνικό της επόμενης μέρας; Ποια είναι επιτέλους αυτά τα άνομα σχέδια που (εν αγνοία τους;) υπηρετούν οι δημοσιογράφοι;

Δυστυχώς, οι απορίες αυτές μένουν αναπάντητες. Ο κ Τρίμης δεν μπαίνει στον κόπο. Κι αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, έχουν ένα προκάτ ερμηνευτικό εργαλείο με το οποίο μπορούν με συναρπαστική ευκολία να σπιλώνουν συναδέλφους τους. Το δυστύχημα είναι ότι κάποτε υποτιθεται ότι τους εκπροσωπούσε. Κι όσο και αν η δημοσιογραφία που υπηρετεί δεν φέρει την αποκλειστική, ενδεχομένως ούτε την κύρια, ευθύνη για την απαξίωση του επαγγέλματος, συνέβαλε καθοριστικά με τις κούφιες ιδεοληψίες τις οποίες με πάθος στήριξε και οι οποίες αποτελούν πια κοινό τόπο για πολλούς εντός και εκτός δημοσιογραφίας. 

Παντελής Καψής

Δημοσιογράφος, σχολιαστής στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, πρώην διευθυντής στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα. Πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά