Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Σκοταδισμός

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Brett Lethbridge, Δικαιοσύνη, ακρυλικό σε καμβά,  200x120 εκ., 2010. Brett Lethbridge, Δικαιοσύνη, ακρυλικό σε καμβά, 200x120 εκ., 2010. Brett Lethbridge

Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής για πράξεις, θέσεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με την άσκηση του δημοσίου λειτουργήματός του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, στα μάτια μου αλλά και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας, ότι η άποψη που εξέφρασε ο Καθηγητής Τσακυράκης για θεσμική υπέρβαση εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι ορθή.

Ένας ανώτατος δικαστής -δεν το ξέρω μόνο από τη θεωρία αλλά και από το παράδειγμα του πατέρα μου- δεν επιτρέπεται να εκφράζει γενικά σχόλια, με έντονο ιδεολογικό χρωματισμό, πόσο μάλλον να τα αναμεταδίδει, θεσμικώ τω τύπω και εν είδει νομικών θεσφάτων, σε συναδέλφους του.

Πράττοντας έτσι αναμειγνύει, κατά τρόπο αντισυνταγματικό, το δικαιοδοτικό λειτούργημα με το πολιτικό παίγνιο, επηρεάζει, καθ’ υπέρβαση εξουσίας, την κοινή γνώμη και προκαταλαμβάνει, κατά τρόπο υπονομευτικό του κύρους της Δικαιοσύνης, ενδεχόμενη δικαστική κρίση.

Αυτά είναι αυτονόητα από νομική άποψη πράγματα και εκπλήσσει, αλλά κυρίως απογοητεύει, που η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν τα γνωρίζει ή τα παρακάμπτει.

Αλλά και να ήταν αμφισβητήσιμη  η άποψη Τσακυράκη και όσων συμφωνούν με αυτή, πάλι θα συνιστούσε θεσμικό ατόπημα, συμβολικά σημαντικότερο μάλιστα, η προσπάθεια του υφιστάμενου την κριτική να φιμώσει ή να ποινικοποιήσει το δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής για πράξεις, θέσεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με την άσκηση του δημοσίου λειτουργήματός του.

Το πνεύμα του Διαφωτισμού και οι αρχές του Κράτους Δικαίου δεν είναι δυνατό να αφεθούν να καμφθούν στο όνομα προσωπικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η άσκηση μήνυσης κατά του Καθηγητή Τσακυράκη από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου αποτελεί, μετά την πολιτική επιστολή προς τους ξένους ομολόγους της και την επιστροφή στη θέση της αφού είχε διατελέσει υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, έναν επιπλέον λόγο για να ζητηθεί, με θεσμική επίταση, η παραίτηση της.         

 

Κώστας Μποτόπουλος

Συνταγματολόγος.