Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Αντιρατσισμός «εντός ορίων»

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες web only
Είναι πολλά αυτά που ο ελληνικός στρουθοκαμηλικός «αντιρατσισμός εντός ορίων» αποσιωπά… Είναι πολλά αυτά που ο ελληνικός στρουθοκαμηλικός «αντιρατσισμός εντός ορίων» αποσιωπά… nohatespeechmovement.org

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου 2016, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «No hate speech movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα τη ρητορική μίσους στην Ελλάδα σήμερα. Έχει προγραμματισθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι από ομάδες θύματα της ρητορικής μίσους: ΛΟΑΤΚΙ, Μετανάστες, Πρόσφυγες, ΑμεΑ και Γυναίκες.

Αναμένεται επίσης να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας που νομοθετήθηκε πρόσφατα. Στα 18 μέλη του περιλαμβάνεται από το νόμο εκπρόσωπος μιας ομάδας θυμάτων, των ΑμεΑ. Επίσης το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που εκπροσωπείται με δύο μέλη αποφάσισε να περιλάβει στα αναπληρωματικά μέλη εκπροσώπους μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ ενώ οι για τις Γυναίκες προβλέπεται του κρατικού Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και για τους Πρόσφυγες εκπροσώπηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Συμβούλιο αυτό έχει την αρμοδιότητα «σχεδιασμού πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προς διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου».

Τόσο στο Συμβούλιο όσο και στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας δεν εκπροσωπούνται θύματα αντισημιτισμού, αντιτσιγγανισμού, ισλαμοφοβίας και μισαλλοδοξίας κατά εθνικών μειονοτήτων, θρησκευτικών μειονοτήτων (περιλαμβανόμενων των άθεων) κ.λπ. Οι κρατικοί φορείς αλλά και η κοινωνία των πολιτών που μετέχει στο Δίκτυο είναι συνυπεύθυνοι για την επιλογή του διαχρονικά συνηθισμένου για την Ελλάδα «αντιρατσισμού εντός ορίων» με συμμετοχή εκπροσώπων μόνο μερικών ομάδων που η πολιτεία αποδέχεται να αναγνωρίζει και σχεδόν όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις συμπλέουν.

Οι μη εκπροσωπούμενες ομάδες θυμάτων ρατσισμού και οι επίσης αποκλεισμένες από ανάλογες εκδηλώσεις και όργανα οργανώσεις που διαχρονικά ασχολούνται με την καταγραφή των παραβιάσεων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους θα συνεχίσουν να «διαλέγονται» με την ελληνική πολιτεία και την ελληνική «κοινωνία των πολιτών» μέσω του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα κείμενα των οποίων υπάρχει έμφαση σε όλα όσα ο ελληνικός στρουθοκαμηλικός «αντιρατσισμός εντός ορίων» αποσιωπά… 

 

 

LΙΝΚ

http://avmag.gr/wp-content/uploads/2016/02/nhsm-1420x600-1050x444.png

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

1 σχολιο

 • Και μια επιβεβαίωση (αντιρατσισμός αφορά μόνο ΛΟΑΤ και πρόσφυγες):

  "18-21 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι θα πουν «όχι στον ρατσισμό»

  (...) Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Πειραιώς 256) θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια, ένα αντιφασιστικό, ένα αντιπολεμικό και ένα ΛΟΑΤ (5 μ.μ.).

  Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός: Ενάντια σε κάθε διάκριση και κάθε αποκλεισμό» (...)"

  Συνδεσμος σχολιου
  Panayote Dimitras Panayote Dimitras Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 16:05