Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκικές μειονότητες: ταμπού και για τους μειονοτικούς βουλευτές!

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Εθνογραφικός χάρτης του Ernst Ravenstein από το 1880, που έδειχνε τους τουρκικούς πληθυσμούς εκείνης της εποχής στην Ευρώπη. Εθνογραφικός χάρτης του Ernst Ravenstein από το 1880, που έδειχνε τους τουρκικούς πληθυσμούς εκείνης της εποχής στην Ευρώπη. Ernst Ravenstein / Ιδιωτική συλλογή

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Με την ευκαιρία αυτή, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN - ευρωπαϊκή ΜΚΟ με συμμετοχικό καθεστώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ https://www.fuen.org/about-us/facts/), οργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Οι τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών», για τις 9 Δεκεμβρίου, στην ΕΣΗΕΑ.    

 

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι συστάσεις των οργάνων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης (καθώς και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και η κατάσταση των μειονοτήτων στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα. Στη συνέχεια είχαν προσκληθεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης και βουλευτές και βουλευτίνες με θεσμικές ιδιότητες ή/και μειονοτικοί να τοποθετηθούν στα θέματα αυτά και να αναφέρουν τι θα πράξουν για την υλοποίηση των διεθνών συστάσεων και την αντιμετώπιση των συναφών προβλημάτων. Το πρόγραμμα ήταν:

 

 

 

Συντονισμός: Μαρία Γιαννακάκη (πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ, πρώην γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής)

 

Χαιρετισμός: Hans Heinrich Hansen (Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων)

 

Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι) «Συστάσεις διεθνών οργανισμών για τις τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα»

 

Γκαλίπ Γκαλίπ (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ - Πρόεδρος ΠΕΚΕΜ) «Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη»

 

Arzu Gökçimen (τουρκολόγος) «Η τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα»

 

 

Απαντήσεις κυβέρνησης και βουλευτών (έχουν προσκληθεί)

 

Κωστής Παπαϊωάννου (Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης)

 

Ντόρα Μπακογιάννη (Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης)

 

 Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων) 

 

 Χαρά Κεφαλίδου (Γραμματέας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων)

  Μουσταφά Μουσταφά (βουλευτής Ροδόπης)     

 

  Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (βουλευτής Ξάνθης)

 

  Αχμέτ Ιλχάν (βουλευτής Ροδόπης)           

 

 

Willy Fautré (Πρόεδρος ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα») «Συμπεράσματα και συστάσεις»

 

Κανένα από τα προσκαλεσμένα άτομα, ο εκπρόσωπος κυβέρνησης και οι βουλευτές, δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Χαρά Κεφαλίδου, Μουσταφά Μουσταφά και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ απαξίωσαν να απαντήσουν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κωστής Παπαϊωάννου απάντησε πως τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων». Διευκρινίζεται πως η πρόσκληση αφορούσε τον ίδιο ή άλλο εκπρόσωπο της κυβέρνησης, κατά προτίμηση από τα μέλη των αντιπροσωπιών στις πρόσφατες συνόδους των Επιτροπών του ΟΗΕ όπου συζητήθηκαν πρόσφατα τα θέματα αυτά. «Ανειλημμένες υποχρεώσεις» επικαλέστηκαν και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Αχμέτ Ιλχάν. Στη συνέχεια ζητήθηκεαπόόσουςεπικαλέστηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις να στείλουν γραπτή τοποθέτηση στις συστάσεις των διεθνών οργανισμών που τους στάλθηκαν και παρουσιάζονται εδώ στη συνέχεια για να διαβαστεί στην εκδήλωση. Ο Κωστής Παπαϊωάννου ρητά αρνήθηκε ενώ οι άλλοι τρεις δεν απάντησαν καν. Κατόπιν αυτού η εκδήλωση ματαιώθηκε.

 

Χθες δεν αντιληφθήκαμε κάποια «ανειλημμένη υποχρέωση» όσων την επικαλέστηκαν. Η Βουλή ανακοίνωσε απουσία στο Συμβούλιο της Ευρώπης δύο βουλευτών αλλά όχι της Ντόρας Μπακογιάννη.  (http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=843f91fa-bf4a-4e73-bd80-a56700fe8be6). Όταν δημοσιευθούν οι παρουσίες στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου θα φανεί αν οι δυο μειονοτικοί βουλευτές ήταν εκεί (άρα δεν είχαν κώλυμα). Προφανώς δε κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως όλα τα κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη ήταν απασχολημένα κάπου αλλού ώστε να μην μπορούν να έρθουν στη συζήτηση. Το γεγονός δε ότι αρνήθηκαν να δώσουν έστω γραπτή τοποθέτηση απλώς δείχνει πως, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει η Ελλάδα διεθνώς και για δημόσια συζήτηση των συστάσεων (ο Κωστής Παπαϊωάννου το έκανε στον ΟΗΕ), δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να συζητήσουν θέματα ταμπού όπως οι τουρκικές μειονότητες. Οι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για αυτή τη στάση τους.

 

Σε ό,τι δε αφορά τους μειονοτικούς βουλευτές, έχουμε επί είκοσι χρόνια παρακολουθήσει ότι ποτέ στη Βουλή δεν αναφέρονται στα θεμελιώδη προβλήματα της μειονότητας που αρχίζουν από το σεβασμό της τουρκικής ταυτότητας του 80% των μειονοτικών στη Θράκη. Αντίθετα, όταν απευθύνονται στα τουρκικά στο δικό τους ακροατήριο στη Θράκη ή σε συναντήσεις στην Τουρκία αναφέρονται συστηματικά στα προβλήματα αυτά αποκαλώντας τη μειονότητα τουρκική. Η εντύπωση είναι πως υπάρχει άτυπη συμφωνία πως για να είναι βουλευτές των ελληνικών κομμάτων δεν θα θίγουν θέματα ταυτότητας και γενικά θεμελιωδών δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας, όπως την αναγνώριση των μειονοτικών σωματείων για τα οποία η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Σε ό,τι αφορά τέλος τη μικρή τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα, κανένας μειονοτικός βουλευτής, κανένας μειονοτικός φορέας στη Θράκη δεν έχει ασχοληθεί μαζί τους και έτσι ζουν απομονωμένοι, ευάλωτοι και φοβισμένοι να προβάλουν την εθνοτική ταυτότητά τους και να διεκδικήσουν την εκπαίδευση στη μητρική τουρκική γλώσσα. 

 

Προς τιμή της, η Μαρία Γιαννακάκη ήταν η μόνη που δέχθηκε να δώσει γραπτή τοποθέτηση που επισυνάπτεται, μετά τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών επί των οποίων τοποθετήθηκε.

 

 


Συστάσεις διεθνών οργανισμών για τις τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα

 

 

 

Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα[1]
Καταληκτικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη περιοδική έκθεση της Ελλάδας (9/10/2015)

 

(…) Μη-Διάκριση

9. Η Επιτροπή διατυπώνει την ανησυχία της καθώς το συμβαλλόμενο Κράτος αναγνωρίζει ως μοναδική μειονότητα τη Μουσουλμανική Θρησκευτική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Η Επιτροπή σημειώνει επιπλέον την απουσία στατιστικών που να αφορούν τη σύνθεση του πληθυσμού του συμβαλλόμενου Κράτους. Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στο συμβαλλόμενο Κράτος εις βάρος των μεταναστών αλλά και των Ρομά, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης (άρθρο 2, παρ. 2).

10. Η Επιτροπή συστήνει στο συμβαλλόμενο Κράτος τη συλλογή στατιστικών δεδομένων όσον αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση, στη βάση εκούσιου αυτοπροσδιορισμού, με προοπτική τη διαμόρφωση, εφαρμογή και παρακολούθηση στοχευόμενων και συντονισμένων προγραμμάτων και πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με σκοπό την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Υπό αυτήν την άποψη, η Επιτροπή, παραπέμποντας στην γενική της σύσταση Νο. 20 (2009) για τη μη-διάκριση όσον αφορά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, ενθαρρύνει το συμβαλλόμενο Κράτος να αναθεωρήσει τη στενή ερμηνεία του όρου «μειονότητες» και συστήνει στο συμβαλλόμενο Κράτος τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αναγνώριση όλων των μειονοτήτων προκειμένου να προστατέψει πλήρως τα δικαιώματά τους, περιλαμβανομένων εκείνων της γλώσσας, της θρησκείας, της κουλτούρας και της ταυτότητάς τους. (…)

 

 

 

Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ[2]

Καταληκτικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη περιοδική έκθεσης της Ελλάδας (5/11/2015)

 

(…) Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι

39. Παρότι η Επιτροπή σημειώνει την εκπεφρασμένη πρόθεση του συμβαλλόμενου Κράτους να προχωρήσει στην εγγραφή των συλλόγων ομάδων που διεκδικούν καθεστώς μειονοτικών ομάδων, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 2008 και του 2015, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το ρυθμό εφαρμογής των αποφάσεων αυτών (αρθ. 22).

40. Το συμβαλλόμενο κράτος θα πρέπει να επισπεύσει τα μέτρα εγγραφής συλλόγων διακριτών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διεκδικούν καθεστώς μειονοτικών ομάδων, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συμφώνου. (…)

Αναγνώριση των μειονοτήτων και στατιστικές

43. Ενώ καλωσορίζει τη δήλωση του συμβαλλόμενου κράτους πως η έλλειψη επίσημης αναγνώρισης άλλων μειονοτήτων, εκτός από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στην επικράτειά του δεν εμποδίζει την υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών που να αποσκοπούν στη διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και δεν παρεμποδίζει το δικαίωμα των ατόμων στον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, η Επιτροπή ανησυχεί για τις ανεπαρκείς εγγυήσεις για την ισότιμη και ουσιαστική απόλαυση της κουλτούρας, της έκφρασης και πρακτικής του θρησκεύματος και της χρήσης της γλώσσας από όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διεκδικούν να ανήκουν σε εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες. Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την έλλειψη στατιστικών δεδομένων που να καταδεικνύουν την εθνοτική και πολιτισμική σύνθεση του συμβαλλόμενου κράτους, τη χρήση των μητρικών γλωσσών και των καθομιλούμενων γλωσσών (αρθ. 26 και 27).

44. Το συμβαλλόμενο κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα πρόσωπα προστατεύονται αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το Σύμφωνο, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 27. (…)

[Άρθρο 27. Στα Κράτη όπου υπάρχουν εθνoτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, τα πρόσωπα που ανήκουν σε αυτές δεν μπορούν να στερηθούν του δικαιώματος να έχουν, από κοινού με τα άλλα μέρη της ομάδας τους, τη δική τους πολιτιστική ζωή, να εκδηλώνουν και να ασκούν τη δική τους θρησκεία ή να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα.]

 

 

 

Ευρωπαϊκή Ένωση – Έρευνα Euromosaic[3]

Η τουρκική γλώσσα στη Δυτική Θράκη (27/8/1997)

Υποκειμενική ταυτότητα: 80% ερωτηθέντων μειονοτικών δήλωναν (και) τουρκική ταυτότητα

 

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης[4]

Έκθεση για τους κατοίκους της Ρόδου και της Κω με τουρκικό πολιτισμικό υπόβαθρο (23/2/2011)

(…) 5. Δεδομένου ότι τα νησιά δεν ανήκαν στην Ελλάδα το 1923, οι εθνοτικά Τούρκοι κάτοικοι δεν υπάχθηκαν στην «ανταλλαγή των πληθυσμών» που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Συνθήκη της Λωζάννης, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας (με εξαίρεση όσων ζούσαν στην Δυτική Θράκη) και όλοι οι Έλληνες της Τουρκίας (με εξαίρεση όσων ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου, τα οποία μετονομάστηκαν αργότερα σε Gökçeada και Bozcaada), απελάθηκαν στα συγγενή εθνικά κράτη. Για τον ίδιο λόγο, οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω δεν υπάγονται στο ειδικό καθεστώς προστασίας των μειονοτήτων που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία θεσμοθετήθηκε υπέρ των πληθυσμών εκείνων που εξαιρέθηκαν της «ανταλλαγής πληθυσμών». Η συνθήκη με την Ιταλία όμως, βάσει της οποίας τα νησιά πέρασαν στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους, όριζε ότι όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα αποκτούσαν το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας και ότι θα γίνονταν σεβαστά τα θρησκευτικά και ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

6. Στη διάρκεια των διάφορων ελληνο-τουρκικών κρίσεων, ιδίως κατά τις κρίσεις του 1955 (απέλαση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινότητας Κωνσταντινούπολης) και του 1974 (Κυπριακό), πάρθηκαν μέτρα από τις ελληνικές αρχές με αρνητικές επιπτώσεις για τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών, χωρίς να περιλάβουν μαζικές απελάσεις και απαλλοτριώσεις. Βάσει νόμου του 1959, «εγκαταλελειμμένα» αγροτεμάχια που ανήκαν σε Μουσουλμάνους που έφυγαν από την Ελλάδα περισσότερο από πέντε έτη απαλλοτριώνονταν, και οι Τούρκοι που εγκατέλειψαν τα νησιά την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν βιαστικά τις περιουσίες τους, ενώ πολλοί στερήθηκαν την ιθαγένειά τους. (…)

9. Τα δύο κύρια ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου αφορούσαν την εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα και την έλλειψη διαφάνειας στη διοίκηση των θρησκευτικών ιδρυμάτων «βακουφιών») στα νησιά. Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν τη συντηρηση των πολιτισμικών μνημείων και την οργάνωση της μουσουλμανικής λατρείας. (…)

 

Ψήφισμα για τους κατοίκους της Ρόδου και της Κω με τουρκικό πολιτισμικό υπόβαθρο (9/3/2012)

(…) 7. Η Συνέλευση καλεί τις ελληνικές αρχές:


7.1. να οργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων των μαθητών στα δύο νησιά, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες παροχής μαθημάτων στην τουρκική γλώσσα, οργανωμένων από τις εκπαιδευτικές αρχές και σε συνεννόηση με τους τουρκόφωνους πολίτες·


7.2. να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία όσον αφορά τη διοίκηση των δύο δημόσιων μουσουλμανικών βακουφιών στη Ρόδο και στην Κω, τα οποία είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τόσο ενώπιον του ελληνικού κράτους όσο και των τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, μεταξύ άλλων ανανεώνοντας, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, τα συμβούλιά τους μέσω εκλογών σε τακτικά διαστήματα και διασφαλίζοντας σε όλα τα μέλη των εν λόγων κοινοτήτων το δικαίωμα της πλήρους πρόσβασης στους δημόσια οικονομικά τους·


7.3. να εξασφαλίσουν ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες της Ρόδου και της Κω έχουν την ελευθερία να επιλέξουν τους θρησκευτικούς ιερείς και ηγέτες τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των οποίων θα πρέπει να αποσαφηνισθούν·


7.4. να συνεχίσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης των Ισλαμικών και Οθωμανικών μνημείων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς των δύο νησιών, σε συνεργασία με τα μουσουλμανικά σωματεία και με όλο τον αναγκαίο σεβασμό για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των ιστορικών μνημείων·

7.5. να εντατικοποιήσουν το διάλογό τους με τους εκπροσώπους των ελλήνων πολιτών με τουρκική καταγωγή των νησιών, προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα προκαλεί ανησυχία (δηλαδή ιδιοκτησιακή δικαιώματα και προβλήματα ιθαγένειας), με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης που χαρακτηρίζει την μοναδική κοσμοπολίτικη φύση των νησιών της Ρόδου και της Κω.

8. Η Συνέλευση επαναλαμβάνει την πρόσκλησή της προς τις ελληνικές αρχές να επικυρώσουν τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (ETSNo.157). (…)            

 

 

 

Δήλωση Μαρίας Γιαννακάκη

(πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ, πρώην γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής)

Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μειονότητα και αυτή θρησκευτική, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Παρόλο που στις 24 Οκτωβρίου 2012, με έγγραφό της προς τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το καθ' ύλη αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επανέφερε το θέμα της αναγνώρισης από την πολιτεία της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και έκανε λόγο για απροθυμία της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα, "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" και "Εμίν και άλλοι" κατά Ελλάδος, βάσει των οποίων η Ελλάδα υποχρεούται να αναγνωρίσει και να εγγράψει στο δημόσιο βιβλίο σωματείων πού τηρείται στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου (άρθρο 78 του Αστικού Κώδικα) τις προαναφερθείσες οργανώσεις, με το προσωνύμιο "τουρκικός", η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει.

Εκτός του ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι άμεσα εκτελεστές, δημιουργούν και δεδικασμένο το οποίο το κράτος οφείλει να λάβει υπόψη στην εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε τρία στοιχεία: η κατ’ επιλογή εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μία πολύ επικίνδυνη πρακτική, γιατί, για να μιλήσω μία γλώσσα που κάποιοι καταλαβαίνουν καλά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία για μη εφαρμογή σειράς καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην Κύπρο, με κορυφαία τη Διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας.

Μετά την κατάθεση ερώτησής μου επί του προαναφερθέντος ζητήματος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ρουπακιώτης, κατέθεσε τροπολογία προκειμένου υποθέσεις για τις οποίες η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από Διεθνή Δικαστήρια να αναπέμπονται στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας για επανεξέταση. Αυτό, φυσικά, δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον θα σταματούσε για κάποιο χρονικό διάστημα το διασυρμό της χώρας ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ). Γιατί, το ζήτημα των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων και της μη εκτέλεσης των γενικών μέτρων θα παρέμένε, αλλά θα είχε ατονήσει η πιεστική διαδικασία και ο ελεγκτικός ρόλος της ΕΜΑ. Περιττό να πω ότι η τροπολογία καταψηφίστηκε. Ελπίζω η Ελλάδα να τηρήσει την πρόσφατη δέσμευσή της ενώπιον του ΟΗΕ για την εγγραφή των συλλόγων αυτών σε εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, προφανώς επαναφέροντας την καταψηφισθείσα τροπολογία. 

Το ζήτημα των «κατοίκων της Ρόδου και της Κω με τουρκικό πολιτισμικό υπόβαθρο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, προσκρούει ακριβώς στο ζήτημα της αναγνώρισης μόνο μιας μειονότητας στη Θράκη. Οι εν θέματι πληθυσμοί δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, αφού τα Δωδεκάνησα το 1923 ήταν υπό Ιταλική κατοχή, άρα δεν ήταν αντικείμενο της ρύθμισης για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Προκύπτει ένα μείζον ζήτημα τόσο από αυτή τις συστάσεις της Επιτροπής αυτής όσο και από τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα για τη δεύτερη Έκθεση για την Ελλάδα (Οκτώβρης 2015).

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων και να τηρήσει τις διεθνείς συμβατικές της υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από τη συμμετοχή της στους Διεθνείς Οργανισμούς αρχίζοντας από το σεβασμό του αυτοπροσδιορισμού, όπως σωστά απαιτεί από τις γειτονικές χώρες που έχουν ελληνικές μειονότητες. Δικαιολογίες περί αμοιβαιότητας δεν έχουν θέση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ειδικά σε μία χώρα που αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και για 3,5 δεκαετίες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


 

 

 

 

[4]http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-en.asp?FileID=12646&lang=en - μετάφραση στα ελληνικά από ΕΠΣΕ

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

3 σχολια

 • Σχόλιο Camil Sicakemin "H πολιτικη ισορροπίας που ασκούν οι εκάστοτε μειονοτικοί βουλευτές στο θέμα αυτοπροσδιορισμου των Τούρκων στην καταγωγή Ελλήνων πολιτών της Δυτικής Θράκης είναι τραγική , Η μειονότητα πολιτικά είναι αναγνωρισμενη ως μουσουλμανικη ( κάτι που είναι ακατανόητο ) αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελείται από Τούρκους."

  https://web.facebook.com/panayote/posts/10153785039392968?comment_id=10153785157927968&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D

  Συνδεσμος σχολιου
  Panayote Dimitras Panayote Dimitras Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 10:55
 • Σχόλιο Μαρίας Γιαννακάκη σε συνέχεια του δικού μου:

  "Επίσης, δεν θυμάμαι να έχει δώσει και καμία τρελή μαχη εντός Βουλής για τα μειονοτικά νηπιαγωγεία, αντιθέτως θυμάμαι ότι το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε "σηκώσει" με την Μ. Ρεπούση, οπως και ότι στην παρέμβασή του για τους ιεροδιδασκάλους ήταν εξαιρετικά μετριοπαθής. ¨οταν κατέβηκα από το Βήμα, μου λέει: 'Μράβο, συντρόφισσα". Και όταν τον ρώτησα γιατί αυτός δεν τοποθετήθηκε αναλόγως μου λέει "ε, δεν καταλαβαίνεις; Αυτά που λες εσύ δεν μπορώ να τα πω εγώ""

  https://mobile.facebook.com/comment/history/?ctoken=10153785039392968_10153785047012968&refid=17&_ft_=top_level_post_id.10153785039392968%3Atl_objid.10153785039392968%3Athid.772172967%3A306061129499414%3A2%3A0%3A1464764399%3A5956599225587207988

  Συνδεσμος σχολιου
  Panayote Dimitras Panayote Dimitras Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 09:38
 • Όπως έγραψα παραπάνω, οι μειονοτικοί βουλευτές αναφέρονται σε τουρκική μειονότητα μόνο όταν ομιλούν στα τουρκικά σε τουρκικά ακροατήρια...

  http://tourkikanea.gr/2016/05/zeybek-28/#more-61373

  Συνδεσμος σχολιου
  Panayote Dimitras Panayote Dimitras Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 09:23

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά