Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

Halloween: Καινά δαιμόνια στο αθηναϊκό εορτολόγιο

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες werb only
Η Αθήνα γιορτάζει το Halloween. Η Αθήνα γιορτάζει το Halloween. Γιώργος Καρπούζας

Η 31η Οκτωβρίου μέχρι πρότινος ήταν μια ημέρα σαν όλες τις άλλες για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Όχι πλέον. Είναι πια η ημέρα ή καλύτερα η νύχτα που οι Αθηναίοι γιορτάζουν μια γιορτή με ξενική προέλευση που ακούει στο καθόλου ελληνοπρεπές όνομα Halloween.

Αποτελώ μέρος της κοινότητας του χορού lindyhopτης Αθήνας και τα τελευταία χρόνια οι AthensSwingCats, ομάδα αφιερωμένη στη διδασκαλία του εν λόγω χορού, οργανώνουν μία εκδήλωση που συνδυάζει τις χορευτικές φιγούρες με τη μεταμφίεση στο πλαίσιο της γιορτής του Halloween. Το πρόβλημα που είχα όλες τις προηγούμενες φορές ήταν πώς να βρω μια στολή για τις ανάγκες της εκδήλωσης μια και τα καταστήματα της γειτονιάς μου που έφερναν ρούχα για τις απόκριες δεν έφερναν ρούχα για το Halloween. Φέτος εγκατέλειψα την αναζήτηση στη γειτονιά μου για το εκδυτικισμένο Κολωνάκι και αυτή η κίνηση απέδωσε καρπούς .Όπως φαίνεται η ζήτηση έχει αυξηθεί και μαζί της η προσφορά, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις.

Ο εορτασμός του Halloweenθα χαράξει μία νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους Έλληνες; Ανάμεσα στους εκδυτικισμένους οπαδούς της γιορτής και τους θιασώτες της καθ’ ημάς  Ανατολής που την αρνούνται; Αυτή είναι μία υπόθεση εργασίας. Ωστόσο η αλήθεια ενδέχεται να είναι απλούστερη. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης ο κόσμος ψάχνει αφορμή για να διασκεδάσει και, δεδομένης της διεθνοποίησης της ζωής, τσιμπά ευκαιρίες για ξεφάντωμα από όπου κι αν αυτές προέρχονται  χωρίς  να προβαίνει σε κάποια εμβριθή ιδεολογική ανάλυση. Ο κόσμος μπορεί βέβαια να μην αναλύει, αναλύουν όμως οι διανοούμενοι που ψάχνουν ευκαιρία να ανακαλύψουν ιδιαίτερους συμβολισμούς και  κοινωνικές επιλογές πίσω από φαινομενικά αθώες εκδηλώσεις φιλοπαίγμονος διάθεσης.

Νομίζω ότι η δυναμική της εξάπλωσης της γιορτής αυτής στην πόλη μας ανοίγει ένα ευρύ πεδίο ερωτημάτων για τους συνωμοσιολόγους, οι οποίοι μπορεί να  αναρωτηθούν ποιο βήμα του σχεδίου των εξουσιαστών (Αμερικανών, μασόνων, κεφαλαιοκρατών) υλοποιείται διά του εορτασμού του Halloween στην Αθήνα.  Είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί να μας αποκόψει ακόμα περισσότερο από τις παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι πατέρες και οι παππούδες μας; Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν αστεία αλλά είμαι βέβαιος ότι ένας ικανός αριθμός συμπολιτών μας θέλγεται λιγότερο ή περισσότερο από μια τέτοια προβληματική.

Ανεξάρτητα πάντως από την ορθότητα των παραπάνω προβληματισμών η γιορτή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αθηναϊκή ζωή. Μια απλή  αναζήτηση στο διαδίκτυο και αμέσως  έβγαιναν στο φως τα στέκια της πόλης που είχαν οργανώσει σχετικές εκδηλώσεις τη βραδιά της 31ης Οκτωβρίου. Μέχρι και στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον Σκάι  αναρτήθηκε συνοπτικός πίνακας τους!

Ίσως αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει την αφορμή να συγκλίνουν κοινωνικές δυνάμεις με  αποκλίνουσες τροχιές. Για παράδειγμα, η Αριστερά με την Εκκλησία. Η πρώτη μπορεί να δει στην εμπέδωση της γιορτής τα κρυμμένα συμφέροντα των πολυεθνικών και των εταιρειών μαζικής ψυχαγωγίας που προωθούν ένα μοντέλο διασκέδασης που είναι αλλοτριωτικό και μη αυθεντικό, ενώ η δεύτερη μια απομάκρυνση από τα έθιμα του τόπου, μια εκδήλωση με ελάχιστα ηθοπλαστικά στοιχεία και έναν επιπλέον λόγο για πειρασμούς και αμαρτίες πέραν του Καρναβαλιού.

Σίγουρα πάντως το Halloweenήρθε για να μείνει και η Αθήνα που είναι προπομπός των εξελίξεων για την υπόλοιπη χώρα αρχίζει να ανοίγει την ευρύχωρη αγκαλιά της για το υποδεχθεί.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά