Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα Σάββατο στην Πλατεία των Θαυμάτων

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2015, πλατεία Συντάγματος. Βλάχοι με φολκλορικές ενδυμασίες στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2015, πλατεία Συντάγματος. Βλάχοι με φολκλορικές ενδυμασίες στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Γιώργος Σμιξιώτης

Το Σάββατο της 13ης Σεπτεμβρίου κατέβηκα από το μετρό στη στάση της πλατείας Συντάγματος και, ως flaneur, όπως αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο Γιώργης Χριστοδούλου στο ομώνυμο άλμπουμ του, αποφάσισα να παρατηρήσω τη ζωή καθώς διαδραματίζεται στην πολύβουη πόλη μας.

Με το που βρέθηκα απέναντι από το κτίριο της Βουλής είδα τους δρόμους γεμάτους από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών ντυμένους με φορεσιές που δεν αναγνώριζα άμεσα αλλά παρέπεμπαν σε κάποια τοπική ενδυμασία της χώρας μας. Σε κλάσμα δευτερολέπτου διέκρινα  στα λάβαρα που κρατούσαν ότι πρόκειται για Βλάχους. Πολλά από τα λάβαρα είχαν φιλοτεχνημένες αναπαραστάσεις Αγίων ή της Παναγίας, δεδομένου ότι οι αντίστοιχοι σύλλογοι αντλούσαν τα ονόματα τους από πρόσωπα της ορθόδοξης παράδοσης. Μεταξύ των παρευρισκομένων πολλοί νέοι και νέες, προφανώς πεπεισμένοι ότι έστω και για μία ημέρα αξίζει να διατηρήσουν τα διακριτά στοιχεία της ιδιοπροσωπίας τους και να μην  αφεθούν στην αόριστη ανωνυμία του σύγχρονου αστικού βίου.

Η ματιά μου τους ανακάλυψε τη στιγμή που η συγκεντρωμένη μάζα των παραδοσιακών ή απλώς παραδοσιακά ενδεδυμένων συμπολιτών μας διαλυόταν. Άρχισαν να σκορπίζουν στην Αμαλίας, είχα φτάσει αργά…

Πλην όμως, ενώ οι  φέροντες όλα τα σύμβολα της παράδοσής τους γέροι και νέοι διαλύονταν, στα σκαλοπάτια τις πλατείας σχηματιζόταν μία νέα ανθρώπινη συνομάδωση που είχε ως στόχο να διακηρύξει το δικαίωμα των προσφύγων να μετακινούνται ελεύθερα και να τους καλωσορίσει στην Αθήνα. Οπαδοί της ΚΕΕΡΦΑ, της Ανταρσύας, μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αλλά και μέλη της LGBTQνεολαίας πύκνωναν το πάνω μέρος της πλατείας φωτογραφιζόμενοι και φωνάζοντες  συνθήματα όπως το ευρηματικό: «Είμαστε λεσβίες είμαστε αδερφές, τους πρόσφυγες στηρίζουμε και σήμερα και εχθές». Δύο εναπομείνασες νεαρές Βλάχες με τις ανάλογες στολές, διέσχισαν τις τάξεις των συγκεντρωμένων οπαδών της μεταμοντέρνας νεωτερικότητας δημιουργώντας μία οπτική και νοηματική αντίθεση.

Όταν μαζεύτηκαν και συσπειρώθηκαν, ζωηρά συζητούντες, ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα γραφεία του Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Βασιλίσσης Σοφίας για να καταλήξουν και πάλι στην πλατεία όπου και διαλύθηκαν.

Κοντά στο συντριβάνι νεαροί χόρευαν σε δημόσια θέα ένα χορό που ίσως να ήταν breakdance, ενώ γύρω τους είχε σχηματιστεί ένας κύκλος από παρακολουθούντες περαστικούς. Πιο κάτω, στο προεκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας μία γιγαντοοθόνη μετέδιδε την ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όταν ο αρχηγός της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε μία αποστροφή του λόγου του στην ανάγκη συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών μυκτηρίζοντας τη λογική ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μια γυναίκα τον επευφήμησε και χειροκρότησε επιδεικτικά στην πλατεία.

Την Κυριακή έμαθα από μία φίλη διά του Facebook  ότι το τριήμερο αυτό έλαβε χώρα το 31ο Αντάμωμα Βλάχων στην Αθήνα, έτσι έλυσα το αίνιγμα της παρουσίας των παραδοσιακά ενδεδυμένων  το Σάββατο το απόγευμα στο Σύνταγμα εμπρός στη Βουλή.

Το να βλέπει κανείς κάτι είναι ένα πράγμα, το να το κατανοεί και να το ερμηνεύει ένα άλλο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μάτια μου έγιναν κοινωνοί εικόνων και συμβόλων απολύτως αντιφατικών οι οποίες με την ίδια επιμονή κατέκλυζαν τη δημόσια σφαίρα και αξίωναν την προσοχή και το σεβασμό μας. Τα λάβαρα των Βλάχων με κεντημένη επάνω την Παρθένο Μαρία και τα πανώ της ColourYouth, η διαδήλωση για την αποδοχή των προσφύγων και η τηλεοπτική εικόνα του κοστουμαρισμένου πολιτικού που προειδοποιούσε για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών στη χώρα και ως χορός της τραγωδίας ή της φάρσας οι νεαροί που χόρευαν  breakdance.

Όλα αυτά στο Σύνταγμα, ένα Σάββατο απόγευμα προς βράδυ…

Γιώργος Καρπούζας. Νομικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Επιλέγω ΝΑΙ Να αλλάξουμε εκλογικό νόμο, τώρα

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά