Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

«Η συμφωνία έχει κλείσει και μας το κρύβουν»

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Γελοιογραφία του Δανού Tom Janssen Γελοιογραφία του Δανού Tom Janssen Tom Janssen

Δεν είναι σπάνια η άποψη ότι η συμφωνία έχει κλείσει προ πολλού και ότι η κυβέρνηση έχει στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να μπορέσει να επιβάλλει τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει αυτή η άποψη ή γιατί αυτοί που την υποστηρίζουν δεν είναι ευάλωτοι σε αυτό το καλοστημένο παιχνίδι.

Εμείς, οι πιο εύπιστοι Έλληνες, δεν μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους και να μην ανακοινώνει τη συμφωνία, ειδικά αφού γνωρίζει πόσο στοιχίζει καθημερινά η παράταση της αβεβαιότητας στο πεδίο της αγοράς, της ανεργίας, του τουρισμού. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αφήνει το δημοσιονομικό κενό να διευρύνεται, όταν ξέρει ότι θα οξύνει την ανάγκη για τη λήψη μέτρων, και μάλιστα αυστηρότερων από αυτά που θα λάμβανε αν έκλεινε οριστικά τη συμφωνία νωρίτερα. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς οι εταίροι μας συμβάλλουν σε αυτό το δήθεν επικοινωνιακό παιχνίδι με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, τις συνεχείς δηλώσεις και τα καθημερινά τηλεφωνήματα όταν ενδεχομένως θα μπορούσαν να ασχοληθούν με κάτι πιο ουσιαστικό.

Οι λιγότεροι πονηρεμένοι Έλληνες πιστεύουμε επομένως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται με στόχο να κάνει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το χρέος μας. Παρά τις αντιρρήσεις μας για τη διαπραγματευτική στρατηγική, αρνούμαστε να δεχτούμε ότι θα συνέχιζε μία σαφέστατα επιζήμια παρατεταμένη διαπραγμάτευση, αν είχε συμφωνήσει ήδη. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αναπόφευκτο είναι να φοβόμαστε, τουλάχιστον όσοι αναγνωρίζουμε τις ολέθριες συνέπειες μίας άτακτης χρεοκοπίας.

Μέσα στην αγωνία μας, ενημερωνόμαστε καθημερινά από τα μέσα, διεθνή και ελληνικά, διαβάζουμε άρθρα, ακούμε τι λέει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση καθώς και τι ισχυρίζονται οι ξένοι ηγέτες. Η αλήθεια είναι ότι τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι σχεδόν κρίμα που δεν μπορούμε τελικά να διαβεβαιώσουμε τον εαυτό μας ότι συμφωνία υπάρχει ήδη, ανεξάρτητα από το τι λέει η λογική μας, η πληροφόρηση και η ενημέρωση από τους αρμόδιους. Από την άλλη είναι καλό για την Ελλάδα ότι πολλοί επαναπαύονται ότι η συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί ή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να πάει χειρότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εναλλακτικά, θα είχε ήδη υπάρξει το λεγόμενο «bank run» και όλη η χώρα θα είχε βυθιστεί στο χάος.

Αλέξιος Αρβανίτης

Διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας. Διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά