Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Τελευταία προειδοποίηση πριν την καταστροφή

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από  Παναγιώτης Ιωακειμίδης Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έχει πλέον μόνο μια ευκαιρία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έχει πλέον μόνο μια ευκαιρία.

Θέλει άραγε η κυβέρνηση να αποφύγει την ολική καταστροφή της χώρας; Αν ναι, έχει μια τελευταία ευκαιρία... [ΤΒJ]

Εάν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να αποφύγει την ολική καταστροφή και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη οφείλει εδώ και τώρα:

α. Να διακηρύξει/δεσμευθεί ότι επιθυμεί οπωσδήποτε να φθάσει σε συμφωνία (με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα).

β. Εγκαταλείπει εντελώς τη ρητορική για ρήξη που παγιδεύει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο πέρα απ’ όλα τα άλλα.

γ. Στη βάση αυτή συγκαλείται το Eurogroup που φθάνει (bona fides και από τις δύο πλευρές) στο μέγιστο βαθμό συγκλίσεων πάνω στα επίμαχα θέματα.

δ. Στη συνέχεια συγκαλείται το Eurosummit (διάσκεψη αρχηγών της Ευρωζώνης) για την οποία η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι δεν θα φύγει απ’ αυτή χωρίς συμφωνία, ενώ η άλλη πλευρά δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα τερματίσει τη Διάσκεψη χωρίς επίσης συμφωνία..

Το κλειδί γιά την θετική έκβαση της διαδικασίας αυτής είναι η ολική εγκατάλειψη της επιλογής για ρήξη. Όσοι πιστεύουν ότι το επιχείρημα της ρήξης προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα αυταπατώνται. Δεν δουλεύει. Το αντίθετο.

 

υγ. Εκτός εάν στην κυβέρνηση όντως επιθυμούν τη ρήξη.

 

 

Π.Κ. Ιωακειμίδης. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη σύνταξη της Συνθήκης της Νίκαιας και αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης (Convention) για την επεξεργασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πιο πρόσφατα βιβλία του: Ευρωπαϊκό σύνταγμα και ευρωπαϊκή ενοποίηση (2005), Θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; (2007), Η θέση της Ελλάδας στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό σύστημα (2007), Η Συνθήκη της Λισσαβώνας (2010).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά