Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Στηρίζοντας την Κωνσταντοπούλου με «δημοσιογραφικές» αλχημείες

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
H πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του Mega. Ισχυρίζεται ότι τα κανάλια παραπληροφορούν. Εκείνη; H πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του Mega. Ισχυρίζεται ότι τα κανάλια παραπληροφορούν. Εκείνη; Μega

Πώς μουτζαχεντίν της φιλοσυριζαίικης «δημοσιογραφίας» («μονταζιέρας» θα την έλεγαν αν αφορούσε τη ΝΔ) απέκρυψαν διαστρεβλώνοντας τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ επιπόλαια ιστολόγια ως συνήθως αναπαρήγαγαν άκριτα τη στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου…

 

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαΐου, στο «Κουτί της Πανδώρας» δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο κείμενο, που άρα χρεώνεται στο διευθυντή του Κώστα Βαξεβάνη, με το εξής περιεχόμενο και με ένθετο το διπλανό φωτογραφικό αρχείο (με όνομα για όσους/ες το κατεβάσουν … «zoitsa»…):[1]

 

«Διαβάστε το έγγραφο που δικαιώνει τη Ζωή στο επεισόδιο με τον αστυνομικό

Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι χυδαίες και μεθοδευμένες επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από συγκεκριμένα κέντρα και μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το επεισόδιο που είχε με αστυνομικό, όταν παρενέβη μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ που εμπόδιζαν την συνέχιση της πορείας εργαζόμενων στην Υγεία και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Η κα Κωνσταντοπούλου, πολύ σωστά έπραξε όταν ρώτησε τον Ταξίαρχο να δώσει εξηγήσεις «από ποιον έχει πάρει εντολή;», λέγοντας ότι «η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή».

Η Πρόεδρος της Βουλής, ακολουθεί κατά γράμμα το νόμο και τις αρμοδιότητες της, και η παρακάτω παράγραφος νόμου του Συντάγματος, την δικαιώνει πανηγυρικά, βάζοντας «φίμωτρο» στα «παπαγαλάκια» των τελευταίων ημερών.

Όπως αναγράφεται σε νόμο του Συντάγματος, «Ο Πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία».

Αυτό σημαίνει, πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κάθε δικαίωμα να τοποθετηθεί επί του θέματος και να κάνει παρατήρηση στον «μάγκα» αστυνομικό.»

 


Το κείμενο έσπευσαν να αναπαράγουν πάμπολλα ιστολόγια και, χωρίς να το αναφέρουν, να το επικαλεστεί ο συνάδελφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου Στάθης Παναγούλης, ενώ το Σάββατο η «Αυγή» συμπεριέλαβε ασχολίαστη, άρα υιοθετώντας τη, τη δήλωση Παναγούλη.[2]


Κανένας/μία δεν αναρωτήθηκε γιατί το «Κουτί Της Πανδώρας» είχε «κόψει στη μέση» την παράγραφο 5 του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής (που δεν είναι βέβαια «νόμος του Συντάγματος»…). Ιδού το πλήρες κείμενό της: «O Πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία. Καθορίζει τη δύναμη της αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία και τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του.»[3]

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί όποιος/α το διαβάσει πως ο/η Πρόεδρος της Βουλής ασκεί αστυνομική εξουσία μέσω της αστυνομικής φρουράς της Βουλής της οποίας το προσωπικό και καθορίζει και εγκρίνει και φυσικά διατάσσει. Οι αρμοδιότητες της φρουράς είναι το κτίριο της Βουλής και οι χώροι γύρω του που δεν περιλαμβάνουν φυσικά τους δρόμους γύρω από τη Βουλή (ούτε τα «λουλουδάδικα»). Γι’ αυτό και στο σχετικό επεισόδιο ο αστυνομικός τον οποίο προσπάθησε να ελέγξει η Πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν ο φρούραρχος που υπάγεται αποκλειστικά σε αυτήν αλλά άλλος αξιωματικός που παίρνει εντολές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., τους αρμόδιους υπουργούς, ίσως και τον Πρωθυπουργό, αλλά όχι από την Πρόεδρο της Βουλής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αστυνομικά όργανα στα δικαστήρια και στους εντός αυτών χώρους που παίρνουν εντολές από τον πρόεδρο μέσα στην αίθουσα της δίκης και από το προεδρείο των δικαστηρίων για τους υπόλοιπους χώρους. Αντίθετα, οι δρόμοι γύρω από τα δικαστήρια εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ..

Ιδού τι έγραψε νηφάλια στο Facebookο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος αμέσως μετά το επεισόδιο πριν γίνει γνωστό πως οι αστυνομικοί δεν παρεμπόδιζαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη Βουλή (που αυτονόητο είναι πως δεν θα έπρεπε να παρεμποδίζουν χωρίς να τους ζητηθεί από το φρούραρχο): «Η Πρόεδρος της Βουλής όφειλε να ζητήσει αυτό που ζήτησε - το οποίο το βρίσκω απολύτως εύλογο, αλλά αυτό επί του προκείμενου δεν έχει σημασία - όχι από τον αστυνομικό διευθυντή αλλά από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Εφόσον ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ θα είχε πειστεί, αυτός και μόνο αυτός θα μπορούσε να στείλει την διαταγή στον αστυνομικό διευθυντή. Το γράφω ώστε να μπορέσουμε να μοιραζόμαστε μια στοιχειώδη επίγνωση που αφορά στη διάκριση των λειτουργιών στο πολίτευμά μας.» Ρωτήθηκε σε σχόλιο «δηλαδή γραφειοκρατικό είναι το θέμα...αν κατάλαβα καλά η αφελής» και απάντησε «πολιτειακό είναι το θέμα».

Αυτά τα τόσο απλά κάποιοι/ες μουτζαχεντίν της φιλοσυριζαίικης «δημοσιογραφίας» («μονταζιέρας» θα την έλεγαν οι ίδιοι/ες αν αφορούσε τη ΝΔ) απέκρυψαν διαστρεβλώνοντας τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ επιπόλαια ιστολόγια ως συνήθως αναπαρήγαγαν άκριτα τη στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου…

  


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά