Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

…πάλιν τον νουν απώλεσας

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από  Γιώργος Προκοπάκης Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μόνον άφρονες θα σκέφτονταν καν την υπονόμευση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος – ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Θα μου πείτε «πλήθος των δειγμάτων στην κυβέρνηση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιγνίδια ισοδυναμούν με άναμμα σπίρτου σε πυριτιδαποθήκη.

Δεν πιστεύει κανείς στα μάτια του και στ’ αυτιά του αυτά που γίνονται με το υποτιθέμενο μήνυμα συνεργάτη του διοικητή της Τρπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς δημοσιογράφο. Επί τρεις ημέρες η Εφημερίδα των Συντακτών που το «απεκάλυψε» και από την Τρίτη 12/5 η Αυγή πλασάρουν το σενάριο της πέμπτης φάλαγγας με τον κ. Στουρνάρα να καθοδηγεί το αντικυβερνητικό μέτωπο. Ζητείται η απομάκρυνσή του! Εν τω μεταξύ κάποιος φωστήρας στο Μαξίμου έβγαλε και σχετικό non-paper – προ παντός μην πέσει η παραγωγικότητα!

Πρώτα απ’ όλα, καθένα από τα φοβερά κρατικά μυστικά είναι γνωστά και στις γάτες. Από ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μέσα σε δυο μέρες προκύπτει από ανακοινώσεις της κυβέρνησης πως η εικόνα είναι χειρότερη. Παραδείγματος χάριν, τα 3 δις ευρώ φέσια της κυβέρνησης στην οικονομία που αναφέρονται στο μήνυμα (τόσο περίπου ήταν στο τέλος του χρόνου), σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση είναι 4,43 δις ευρώ. Ό,τι από τα στοιχεία στο μήνυμα δεν είναι αυτοτελώς δημοσιοποιημένο, μπορεί να συναχθεί εντός λεπτών! Ο ELAπου αντικατέστησε τα 48 δις ευρώ της ρευστότητας ΕΚΤ την 11/3/2014, έφθασε αισίως τα 80 δις ευρώ – θα ήταν έκπληξη να υποθέσει κανείς πως η διαφορά είναι καταθέσεις που έφυγαν;

Το πρόβλημα επί της ουσίας του μηνύματος είναι πως η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη και άπτεται σχεδόν όλου του φάσματος των προβλημάτων της οικονομίας. Δίνει αμέσως την εικόνα της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουμε οδηγηθεί από τη διαπραγμάτευση που σέρνεται άσκοπα. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν το δικαίωμα στην πληροφορία. Ακόμη και εάν το μήνυμα είναι αυθεντικό και όντως προέρχεται από την ΤτΕ, έπρεπε να θεωρείται υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας η ενημέρωση. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ξανά τις γελοιότητες εάν ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ή όχι ενήμερος της πραγματικής κατάστασης όταν ανέλαβε τον Οκτώβριο 2009. Σχεδόν έξι χρόνια μετά, ακόμη συζητείται ποιος είπε τι, σε ποιον, πότε!

Αυτό που δεν χωρά ανθρώπου νους είναι η ανευθυνότητα κυβερνητικών παραγόντων να ζητούν, ή να φροντίζουν να έχουν πίεση για να ζητήσουν, την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα από τη θέση του. Έχουν χάσει το μυαλό τους! Ας πάρουν ένα τηλέφωνο στην Κύπρο να δουν τι έγινε! Οι Χριστόφιας και Αναστασιάδης βρέθηκαν να έχουν πρόβλημα με τρεις διαδοχικούς τραπεζίτες. Ο κ. Χριστόφιας πέτυχε την απομάκρυνση του πρώτου, ο επόμενος φρόντισε να πάει ο ELAστα ουράνια, τον κληρονόμησε ο κ. Αναστασιάδης μαζί με τα προβλήματα και την οδυνηρή χρεοκοπία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων. Δεν μπορούσε να τον κουνήσει ο κ. Αναστασιάδης – ακόμη και στην αποκορύφωση της κρίσης η ΕΚΤ ήταν αδιαπραγμάτευτα με το μέρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Προβλήματα ανέκυψαν και με τη διάδοχο του «εξόχως προβληματικού». Πάλι των παθών του τον τάραχο τραβάει ο Κύπριος Πρόεδρος!

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Δεν μπορεί να τον κουνήσει κανένας! Εάν ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου ήταν ακλόνητος ενώ είχε δώσει ELAσχεδόν το 70% του ΑΕΠ της χώρας σε αφερέγγυα τράπεζα, φαντασθείτε τι έχει να γίνει εάν επιχειρηθεί η αποσταθεροποίηση του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη για το e-mailκάποιου από το κτίριο με δημοσιευμένα στοιχεία! Το παιγνίδι με το θεσμό είναι παιγνίδι με τη φωτιά!

Φαντάζεται κανείς πώς θα αντιμετωπισθεί ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ενδεχόμενο εξαναγκασμό του σε παραίτηση; Δεν μπορώ να φαντασθώ πως κάποιο από τα προσήλυτα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα ορέγεται την καρέκλα και θέλουν να τον ικανοποιήσουν.

Μπορούμε να υποθέσουμε, μάλλον ασφαλώς,  πως ο κ. Στουρνάρας ως άτομο διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Δικαίωμά του, προφανώς! Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα ελληνικά συμφέροντα, όπως τα φαντάζονται ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος, δεν είχαν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στα Συμβούλια της ΕΚΤ. Δεν έχει ληφθεί καμιά αρνητική απόφαση στο ελληνικό ζήτημα, παρ’ ότι οι κανονισμοί της ΕΚΤ έδιναν και δίνουν κάθε δυνατότητα σ’ αυτή την κατεύθυνση – δόξα τω θεώ, η ελληνική κυβέρνηση δίνει συνεχώς πατήματα όχι μόνο στους ακραίους (αν υπάρχουν) στο Συμβούλιο, αλλά και στους παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους.  Το εάν η ελληνική διαπραγμάτευση φαντάζεται πως με την τακτική της θα συρθεί στα γόνατα ο Ντράγκι, δεν είναι ευθύνη του κ. Στουρνάρα – ο άνθρωπος έχει κάθε μέρα και μια παραπάνω πυρκαγιά να σβήσει.

Μόνον άφρονες θα σκέφτονταν καν την υπονόμευση του διοικητή της ΤτΕ – ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Θα μου πείτε «πλήθος των δειγμάτων στην κυβέρνηση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιγνίδια ισοδυναμούν με άναμμα σπίρτου σε πυριτιδαποθήκη.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και το εύκολο σενάριο. Κάποιοι ανόητοι στο Μαξίμου να παίζουν το παιγνίδι των φίλων τους στην εφημερίδα η οποία τους στηρίζει σθεναρά στη παιγνίδι μιντιακής σκοπιμότητας που αυτοί αποφάσισαν να παίξουν. Στην περίπτωση αυτή, δεν μιλάμε πια για κακές πολιτικές ή κακές εκτιμήσεις – μιλάμε για έγκλημα εις βάρος των πολιτών αυτής της χώρας. 

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά