Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Άρση ασυλίας, Κασιδιάρης και δημοσιογραφία της πλάκας

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog

Νέες μεγάλες στιγμές δόξης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων -  που και πάλι παρέσυρε σχεδόν όλο τον Τύπο αυτή τη φορά να αποκρύψει την εισαγγελική κατηγορία για την οποία η ειδική επιτροπή της Βουλής εισηγήθηκε χθες, 29/4/2015, την άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη.

Δείτε την είδηση όπως ακριβώς μεταδόθηκε από το ΑΠΕ:

 

Την άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

 

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 - 16:16

Κατά πλειοψηφία η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, διότι έκρινε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία υποβλήθηκε αίτημα άρσης ασυλίας, εμπίπτει στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

Αντιθέτως, κατά πλειοψηφία η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την μη άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ[1]

 

Η παραπάνω «είδηση» αναδημοσιεύτηκε αυτολεξεί από δεκάδες μέσα «ενημέρωσης», περιλαμβανόμενων των Νέων, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Βήματος, της Ημερησίας και πάρα πολλών portals.

Κι όμως, ακριβώς την ίδια ώρα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιστοσελίδα The Press Project (TPP) αναρτούσε την είδηση με αναφορά στην κατηγορία: 

 

Άρση ασυλίας Κασιδιάρη από την επιτροπή Δεοντολογίας[2]

 

Άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και μάλιστα κατά πλειοψηφία, αποφάσισε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Την εισήγηση της άρσης της ασυλίας και μάλιστα κατά πλειοψηφία, αποφάσισε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καθώς διότι έκρινε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία υποβλήθηκε αίτημα άρσης ασυλίας, εμπίπτει στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

Άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ζητούν οι εισαγγελικές αρχές με σκοπό να ασκήσουν σε βάρος του  ποινική δίωξη για διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος. Οι αρχές αναφέρονται σε περιστατικό στην ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη το 2011 στον Ασπρόπυργο, με την οποία καλεί τους κατοίκους να «ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια» αναφερόμενος στους μετανάστες και τους Ρομά της περιοχής.

Παράλληλα η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την μη άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη σχετικά με υπόθεση μη καταβολής μισθών.

 

Υπενθυμίζεται πως, ακριβώς πριν από μιαν εβδομάδα, στις 22 Απριλίου 2015, είχαμε αναδείξει εδώ πως το ΑΜΕ-ΜΠΕ είχε αναφερθεί στην τότε αναβολή συζήτησης της απόφασης για άρση ασυλίας του ίδιου βουλευτή (παρα)πληροφορώντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αποφυλακιστεί («Κασιδιάρης, δημοσιογραφία της πλάκας και προβληματικοί βουλευτές», The Books’ Journal, 23 Απριλίου 2015).[3] Τότε το ΑΜΕ-ΜΠΕ και όλα τα ΜΜΕ και portals που αναδημοσίευσαν την «είδησή» του είχαν αναφέρει την κατηγορία την οποία χθες μόνο το TPP έκρινε σκόπιμο να αναφέρει…

Τελικά, η ελληνική δημοσιογραφία φαίνεται να συνίσταται σε μεγάλο βαθμό στην άκριτη αντιγραφή ειδήσεων του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων…

 

[1] http://www.capital.gr/News.asp?id=2292513

[2]http://www.thepressproject.gr/article/76411/Arsis-asulias-Kasidiari-apo-tin-epitropi-Deontologias

[3]http://booksjournal.gr/slideshow/item/1036-κασιδιάρης,-δημοσιογραφία-της-πλάκας-και-προβληματικοί-βουλευτές

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά