Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Δεν είναι νόμος το δίκιο του εργάτη, κ. Λαφαζάνη;

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο Γνώμες
Αθήνα, 16 Απριλίου 2016. Διαδηλωτές εργαζόμενοι στα ορυχεία στη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Αθήνα, 16 Απριλίου 2016. Διαδηλωτές εργαζόμενοι στα ορυχεία στη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι η πιο παρανοϊκή και αυταρχική πράξη της πιο παρανοϊκής και αυταρχικής κυβέρνησης που είχε ο τόπος από τη μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί να κλείσει τα μεταλλεία Χαλκιδικής, επειδή στην πραγματικότητα είχε «υπογράψει προεκλογικά γραμμάτια» με συμφέροντα (και ιδεοληψίες) που αντιτάσσονται σ’ αυτή. Κάπως έτσι γίνεται η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αθήνα, από πραγματικούς εργάτες, πραγματικούς προλετάριους, εναντίον μιας υποτίθεται αριστερής (κατά το μείζον) κυβέρνησης, που επενδύει στον κρατισμό και στην αποβιομηχάνιση.

 

Στις 12 Μαρτίου 2015, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, είχε εκδοθεί η παρακάτω ανακοίνωση:

Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας. (δείτε και: http://booksjournal.gr/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CF%82/item/945-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%BF-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85)

Κι όμως. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Ο εμμονικός και ιδεοληπτικός κρατιστής, εμφορούμενος από αυταρχικές κομμουνιστικές ιδέες, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιχειρεί, στην ουσία, να κλείσει μια από τις ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, αφήνοντας στο δρόμο περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους και βυθίζοντας μια ολόκληρη περιοχή της Χαλκιδικής στη δυστυχία της ανεργίας.

Λόγω ειδικά αυτής της διάστασης του προβλήματος, οι πολίτες (και μαζί τα κόμματα που συντάσσονται απροκάλυπτα με την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δηλαδή) οφείλουν την έμπρακτη συμπαράσταση στους διαδηλωτές εργαζόμενους στην εξόρυξη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Δεν αγωνίζονται απλώς για «το ψωμί τους». Αγωνίζονται για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την προκοπή της χώρας. Αγωνίζονται για μια Ελλάδα που προσπαθεί να απαλλαγεί από το βραχνά του κρατισμού και του κομματισμού.

Την ώρα που κορυφώνεται η συγκέντρωση στην Αθήνα των εργαζομένων στη Χαλκιδική που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία και σε μια ζωή κλειστών οριζόντων, αισθάνομαι ότι έχω την ηθική υποχρέωση να δώσω το λόγο στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων επιφανείας των μεταλλείων Κασσάνδρας, Γιώργο Χατζή, που μίλησε σήμερα στον υπογράφοντα, στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζής είπε:

Ο υπουργός μας δουλεύει πάρα πολύ καιρό. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές με τον κ. Λαφαζάνη και μας λέει ότι «θέλουμε να δούμε κάποια πράγματα» και δεν μας έχει απαντήσει ποτέ ούτε για το πότε θα τα δει ούτε για το αν θα τα κάνει. Γι' αυτό θέλουμε να βρούμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να μας δώσει λύση.  Θα πορευτούμε προς το Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή. [...] Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, ο κ. Λαφαζάνης αντιτίθεται στις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Νομίζει ότι η πολιτική εξουσία είναι ανώτερη της δικαστικής. […] Είναι τρελό μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση να θέλει να στείλει στην ανεργία 2.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για εμάς. Εμείς θα μείνουμε στην Αθήνα, θα κατασκηνώσουμε έξω από τη Βουλή, μέχρι να δώσει λύση ο πρωθυπουργός. [...] Έχουμε συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Τσιρώνη, τη μία λέει ότι είμαστε νόμιμοι και την άλλη ότι δεν είμαστε. Ας αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση τι θέλει να κάνει αυτούς τους 2.000 εργαζομένους.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Πρόσφατα βιβλία του, Εθνοχουλιγκανισμός (2005), Σταύρος Τσιώλης (2006). Ετοιμάζεται το βιβλίο του, Κι αυτοί ήταν η Ελλάδα.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά