Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Οι μετανάστες ως αντιευρωπαϊκά «εργαλεία»

Κατηγορία Γνώμες
Γράφτηκε από τον 
Μετανάστες σε κτίριο κοντά στην Ομόνοια. Φωτογραφία του 2009. Σήμερα, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Μετανάστες σε κτίριο κοντά στην Ομόνοια. Φωτογραφία του 2009. Σήμερα, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Αλεξία Τσαγκάρη

Στο όνομα της διαπραγμάτευσης δεν διστάζουμε να θυσιάσουμε και την πολιτική για τη μετανάστευση. Ζητούμε αλληλεγγύη και παρέχουμε «τσαμπουκά» με μονομερείς αποφάσεις. Με θύματα, την πλειονότητα των (πολιτικά εργαλειοποιημένων) μεταναστών, τους έλληνες πολίτες αλλά και τη δυτική ταυτότητα της χώρας.

 

Φαίνεται πως οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα. Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρώσει την κύρια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας ουσιαστικά για το μέλλον της χώρας, επιλέγει να βάλει στη συζήτηση ένα ακόμη ζήτημα, δημιουργώντας επί της ουσίας μία κρίση μέσα στην κρίση. Μετά την επίσκεψη στη Ρωσία που καυτηριάστηκε σχεδόν από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση επιλέγει να δοκιμάσει τις αντοχές των εταίρων μας με το ζήτημα της μετανάστευσης. Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στη Βαρκελώνη, αντιμετωπίζει ως πρώτη προτεραιότητα τη μετανάστευση, συνδέοντάς τη μάλιστα με το ζήτημα της τρομοκρατίας και τους φανατικούς ισλαμιστές, η Ελλάδα επιλέγει να «σπάσει» μία θεμελιώδη ευρωπαϊκή Συνθήκη και το βασικό καθεστώς που ρυθμίζει την κίνηση των προσφύγων, τη Συνθήκη Σένγκεν και το πλαίσιο του Δουβλίνου.  Μπορεί, χθες, 14 Απριλίου, να αποσύρθηκε, ευτυχώς, η πρώτη ανακοίνωση που θα μας έθετε επί της ουσίας εκτός Σένγκεν, αλλά και η δεύτερη που τελικά προκρίθηκε δεν μπορεί και δεν θέλει να αφήσει καμία αμφιβολία για την πρόθεση της Ελλάδας  να δημιουργήσει «προσφυγική» κρίση κάνοντας πράξη τις απειλές της για μαζική αποστολή προσφύγων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μία χώρα που εγκαλείται συνεχώς για την αδυναμία της να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου από όλους τους διεθνείς θεσμούς ανακοινώνει δημοσίως την πρόθεσή της να προμηθεύσει χιλιάδες προσφύγων (και «προσφύγων») με τα νόμιμα έγγραφα, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ένα ανοιχτό εισιτήριο για τη συνέχεια του ταξιδιού τους εντός ΕΕ. Ακόμη και αν με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτούντων άσυλο, δεν θα ήταν καθόλου εύκολο, μάλλον αδύνατο είναι, να εξετάσουμε με ασφάλεια όλους αυτούς τους ανθρώπους που δασκαλεμένοι από τα κυκλώματα αυτών που τους μεταφέρουν λαθραία και με το αζημίωτο πετούν τα χαρτιά τους και δηλώνουν πρόσφυγες και να τους διαχωρίσουμε από τους λεγόμενους παράτυπους μετανάστες.

Αλλά και αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος να το φωνάξουμε σε όλη την Ευρώπη. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κορύφωση μίας κρίσης. Πριν από χρόνια αυτές οι προτάσεις ακούγονταν από τα χείλη ακροδεξιών του ΛΑ.Ο.Σ. και της Χρυσής Αυγής. Σήμερα είναι επίσημη πολιτική της Ελλάδας. Δυστυχώς, στο όνομα της διαπραγμάτευσης δεν διστάζουμε να θυσιάσουμε και την πολιτική για τη μετανάστευση. Ζητούμε αλληλεγγύη και παρέχουμε «τσαμπουκά» με μονομερείς αποφάσεις….

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά